Eläinystävän matkavinkit Koh Lantalle Thaimaahan

on
Yksi Lanta Animal Welfaren kissoista ja vapaaehtoisista. Huomaa Saladan-kissan korvissa olevat tatuoinnit, jotka kertovat kissan olen steriloitu.

Vietin Koh Lantalla paljon aikaa viimeisen kolmen vuoden aikana ja tässä on vinkkini eläinystävälliseen matkailuun siellä päin. Lue myös yleisempi juttu Eläinsuojeluvinkkejä matkalaisille >>

Eläinystävällinen majoitus Koh Lantalla

 

Bungalowin terassi Time for Limessa. Kissoja saa ottaa viereen yöksi.

Eläinten ystävän suorastaan täytyy majoittua Koh Lantalla Time for Limeen, joka on guest house-kokkikoulu-ravintola, jonka voitot lahjoitetaan saaren eläinsuojelukeskus Lanta Animal Welfarelle. Time for Limen omistaja Junie perusti myös Lanta Animal Welfaren, joka on taloudellisesti riippuvainen Time for Limen menestyksestä.

Time for Limen baarista saa vaikkapa sitruunaruohomojitoa ja suosikkiani amaretto souria.

Time for Limesta saa vegaanisena mahtavaa ruokaa ja siellä asuu kymmenkunta adoptoitavissa olevaa rescue-kissaa, joita voi ottaa bungaloweihin yöksi. Majoituin Time for Limeen viimeksi syyskuussa kaverini kanssa, jolloin meillä oli kissoja huoneessamme melkein joka yö. Kaverini ihastui etenkin yhteen kissaan, joka oli tosi ihana hänelle. Ainakin vielä muutama viikko sitten Time for Limessa asui myös Lipe-koira, mutta toivon kovin, että se olisi löytänyt jo kodin jostain päin maailmaa.

Lue tarkemmin: Time for Lime on Koh Lantan ystävällisin kokkikoulu, ravintola ja majapaikka (2015)>>
Time for Limen maistelumenu (2014) >>

Ystävällisten ihmisten terasseille tulee usein hellyydenkipeitä kissoja oleskelemaan. Paras tapa huolehtia niistä on varmistaa, että ne steriloidaan, madotetaan ja rokotetaan.

Jos majoitut muualle kuin Time for Limeen ja majapaikassasi on kissoja tai koiria, niin voit tehdä ison eläinsuojelutyön varmistamalla, että eläimet steriloidaan. Voit ensin itse katsastaa, onko niiden korvien sisäpinnassa pienet tatuoinnit, jotka kertovat että ne on steriloitu. Joskus voi korvasta olla leikattu myös pieni pala pois, jolloin aroista eläimistä näkee jo kaukaa, että ne on operoitu. Jos tatuointia ei löydy, niin henkilökunnalta voi tarkistaa asian. Heille voi kertoa, että ne voisi viedä Lanta Animal Welfarelle steriloitaviksi, jotta ei syntyisi ei-toivottuja pentuja. Mutta koska henkilökunta on kiireistä, eivätkä he välttämättä kiinnostu ottamaan asiaa tehtäväkseen, myös sinä voit kysyä, jos saisit itse viedä kissat steriloitaviksi. Lanta Animal Welfarelta saa kuljetusta varten muovikoreja, jos voisit itse tuoda ja hakea kissat tuk-tukilla ja sieltä voi muutenkin kysyä neuvoa ja apua.

Jos taas valittaisit henkilökunnalle naukuvista kissoista tai haukkuvista koirista, olisit vastuuton matkailija, jonka olisi parempi jäädä kotiin, kuin mennä muualle pilaamaan maailmaa. Sillä mitä luulet tapahtuvan, mikäli henkilökunta päättää tehdä asialle jotain? Ainoa mitä he voivat asialle oikeastaan tehdä, on laittaa koirille myrkkysyöttejä ympäristöön ja tappaa kissat. Pari viikkoa sitten kuulin taas Koh Lantalta surullisia uutisia, kun suomalaisen omistama rakastettu koira oli myrkytetty. Sitä tapahtuu jatkuvasti.

Eläinystävän aktiviteetit Koh Lantalla

Lanta Animal Welfare

Lucky-pentu tuli Lanta Animal Welfarelle auton törmättyä siihen. Luckyllä oli muutamia kohtauksia sen jälkeen, mutta sitten se tokeni. Sille päätettiin kuitenkin etsiä uusi koti, koska edellisessä paikassa se asui tien vieressä ja oli heitteillä, kuten thaimaalaisten koirat kovin usein ovat.

Tripadvisor on siinä oikeassa, että Lanta Animal Welfaren eläinsuojelukeskus on saaren ykköskohde. Osallistumalla vierailijakierrokselle pääsee näkemään ja kuulemaan, miten saarella tehdään työtä eläinten hyvinvoinnin eteen. Lanta Animal Welfare on saaren ainoa eläinklinikka ja sen päätehtävä on steriloida ja rokottaa saaren kissat ja koirat. Sinne myös päätyy koiria ja kissoja, joita ei voi palauttaa sinne missä ne ovat eläneet, joten siellä on aina viitisenkymmentä kissaa ja nelisenkymmentä koiraa etsimässä uusia koteja. Vierailijakierros on ilmainen, mutta toki kävijöiden olisi kunnollista lahjoittaa ainakin jonkinlainen summa, koska paikka toimii kokonaan lahjoitusten varassa.

Vierailijakierros käynnissä.

Lisäksi keskuksen pihalla voi rapsutella kissoja ja erillisissä aitauksissa olevia kissan- ja koiranpentuja. Isompia koiria pääsee näkemään vain vierailijakierroksella tai voit kysyä respasta, jos voisit päästä hengaamaan johonkin seitsemästä koira-aitauksesta.

Aamuisin kello 9-11 ja päivällä kello 15-17 voi kävelyttää koiria, mikäli sinulla on siitä aiempaa kokemusta. Keskipäivällä on yleensä liian kuuma kävelytykselle (koirat eivät edes halua liikkua) ja joskus vielä iltapäivälläkin, joten parasta olisi mennä sinne sitä varten jo aamulla.

Pari vierailijaa auttamassa vahingoittunutta Rosie-koiraa kävelemisessä.

Vapaaehtoistyö Lanta Animal Welfarella taas pelaa siten, että sinne buukataan jo kuukausia etukäteen yli kymmenen vapaaehtoista työskentelemään kerrallaan, kukin 6 päivänä viikossa 6 tuntia päivässä vähintään kuukauden ajan. Koska työskentely on järjestetty tällä tavalla, ei siellä aina välttämättä oteta vastaan vapaaehtoisia, jotka auttelisivat vain päivän tai pari. Tämä siksi, että jonkun pitäisi ehtiä neuvoa hommiin, eikä joka hetki sitä pystytä organisoimaan hektisessä ympäristössä. Lue lisää vapaaehtoistyöstä, adoptoinnista ja Lanta Animal Welfaren auttamisesta >>

Lue pidempi juttu Eläinsuojelukeskus Lanta Animal Welfare Thaimaassa >>

Kokkauskurssi Time for Limessa

 

Time for Limen kokkikurssi. Siellä tehdään itse, mutta myös näytetään miten tehdään.

Olen itse käynyt kokkauskurssin Time for Limessa jo kahdesti (ja kaksi kertaa myös May Kaidee´silla Bangkokissa) ja aina olen oppinut uutta. Siellä on eri päivinä ei menut, jotka opetellaan. Muista kertoa varatessasi, että haluat tehdä kurssin vegaanisena. Time for Lime saattaa olla muutaman euron kalliimpi kuin muut saaren kokkikurssit, mutta siellä samalla tuet Lanta Animal Welfarea. Time for Limen ote thaikokkaukseen on myös vähän modernimpi kuin muissa paikoissa.

Mitä ei pidä tehdä Koh Lantalla

 

Koh Lantan eteläkärjessä on omituinen Lanta Sangkhao Resort, jossa aina välillä on surullisia apinoita häkeissä.

Koh Lantalla on joitain erityisen ilkeitä aktiviteetteja, joita kaupataan turisteille. Oikea kauhujen kierros olisi ensin istuttaa turisti norsun selkään ja sitten mennä monkey schooliin, jossa maahan kettingeillä sidotut apinat laitetaan tekemään temppuja. Tämän jälkeen turistit voitaisiin viedä viattoman kuuloiselle mangroveretkelle, jossa ensin syötetään kädestä villejä apinoita ja sen jälkeen mennään syömään paikan ravintolaan, jolla on pienissä kala-altaissaan muun muassa seeprahaita. Sitten mentäisiin vielä katsomaan käärmeshowta, jossa leikitään elävillä eläimillä.

Se on jotenkin hullua, miten ihmisille kaupataankaan kaikenlaista tekemistä, joka perustuu eläinten kiusaamiseen, vangitsemiseen ja niille ominaisten käyttäytymistapojen riistämiseen. Yleensä ihmisten kannattaa siis pysyä kaukana turistiaktiviteeteista, joihin liittyy eläimiä. Erikseen on turvatarhat, kuten Lanta Animal Welfare, jotka ovat poikkeuksia tässä. Mutta turisti saa olla tarkkana, ettei heille kaupata jotakin epäeettistä mukavan kuuloisin mielikuvin.

Koh Lanta itäpuolella on mangrovepuisto, jonka Thung Yee Peng Seafood -ravintola on mustalla listalla sen kala-altaiden takia. Tässä on uhanalainen seeprahai.

Lue hyvistä eläinkohteista Thaimaassa:
Elephant Nature Park pelastaa norsuja >>
Soi Dogin turvatarha elämille Phuketissa >>
Vapaaehtoisena koirien turvatarhalla Chiang Maissa >>

Lue myös:
Takaisin Thaimaassa ja käymässä Koh Lantalla (syys 2016) >>

3 Comments Lisää omasi

  1. Ihmettelen jatkuvaa eläinten kiusaamista. Aiemmin ei ilmeisesti ollut riittävästi tietoa siitä, kuinka piinallisia pienet altaat, ahtaat häkit tai temppujen opettaminen ovat eläimille, mutta nykyään on ja siitä huolimatta terrorisoiminen jatkuu.
    Raha on varmasti ”hyvä” syy ratkaisuihin. Nähtävästi – ja valitettavasti – osa ihmisistä on vieläkin sitä mieltä, että eläimiä saa kohdella miten tahansa.

    1. Ei tosiaankaan voi kuin ihmetellä. Luulen turistien joskus vierailevan kaikennäköisissä eläinnäytöksissä, koska ajattelevat sen olevan juttu, joka kuuluu asioihin, joita kokea. Aina ei ajatella eksoottisia eläimiä siltä kannalta, että miten ne oikeasti elävät. Moni saattaa ajatella, että Thaimaassa olisi vaikka joku maan tapa pitää apinoita lemmikkinä. Ja sitten ei vaan kerta kaikkiaan osata ajatella eläimiä olentoina, joilla on vain tuo yksi elämä ja että ne voivat kärsiä. Mieleen tuli turistiporukka, jotka pysähtyivät Koh Taolla tien varrella narussa elävän apinan luo ja testailivat kuka uskaltaa mennä lähimmäksi. Eläimillä leikitään kuin leluilla. En tosiaankaan sympatiseeraa tämmöistä kaikenlaista tyhmää ajattelemattomuutta 😦 Ja Thaimaassa ja vähän kaikkialla muualla tehdään mitä vain jos saa rahaa. Niinhän Suomessakin hallitus suunnittelee pienentävänsä jo ennestää mahdottoman pieniä oloja, joissa siat elävät, jotta sian lihaa saataisiin vähemmin kustannuksin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s