Paluu Lanta Animal Welfarelle

on

Minulle oli tunteikasta mennä käymään Lanta Animal Welfarella ensimmäisen kerran kolmeen vuoteen. Olin siellä 11 kuukautta töissä vuosina 2015 – 2016. Töissä oleminen siellä oli raskasta, mutta niin sitä vaan halusin palata sinne vapaaehtoiseksi pariksi kuukaudeksi alkuvuonna 2017 ja edelleenkin kaipaan niitä hommia. Vanha työkaverini totesikin minulle tällä lomalla, että ”it was so good and so hard”. Haluan kuitenkin huomauttaa, että LAW:lle kannattaa ehdottomasti mennä vapaaehtoistöihin, koska siitä aikalailla puuttuu tuo ”hard”-puoli, kun hommia on vain kuusi tuntia päivässä ja ne ovat ruutinisia siivous-, ruokinta-, hoito- ja kävelytystehtäviä.

Koirien kennelit olivat melko ennallaan, mutta niihin oli tullut turkoosit näköesteet, jotta näihin kenneleihin yöksi ulkoaitauksista tuodut koirat eivät häiriintyisi ohikulkijoista.

Nyt aikani oli kypsä mennä lomalle Koh Lantalle, koska minulla ei ollut enää riskiä päätyä pesemään kissanhiekkalaatikoita ja kuuraamaan kenneleitä lyhyen lomani aikana, sillä Lanta Animal Welfare on ehtinyt jo muuttua niin paljon. En tuntenut sieltä enää juuri ketään ja käytännöt olivat taatusti erilaiset. Enhän edes enää olisi tiennyt missä mikäkin pestään ja mistä tarvikkeet löytyvät. Olin siellä siten vain tavallinen vierailija, joten pystyin vihdoin lomailemaan saarella!

Eläinsuojelukeskus oli kehittynyt melkoisesti, se oli kasvanut paljon kolmessa vuodessa. Kissojen yöpymishuoneen tilalla oli nyt toimisto, jota keskuksella ei ennen ollut. Tein aikoinaan tietokonetyöni milloin missäkin. Kun paikan perustaja Junie näytti minulle nyt toimiston, oli siellä paikalla adoptiokoordinaattori ja markkinoija-varainhankkija. Minun aikanani adoptiokoordinaattori hoiti myös somen ja muun markkinoinnin. Väkeä on nykyään enemmän. Minunkin vanhat hommani ovat nyt jakaantuneet kolmelle eri henkilölle, mikä on aivan mahtavaa.

Yksi Lanta Animal Welfaren koirista ulkoalueella, jossa adoptoitavissa olevat koirat viettävät päivänsä. Nämä alueet olivat melko ennallaan.

Kaikki tämä kehitys näkyy oleellisesti myös eläinten hyvinvoinnin parantumisena. Lanta Animal Welfare on arvioidensa mukaan onnistunut steriloimaan 90 % saaren koirista ja kissoista. Loput 10 % ovat lienee steriloimista vastustavien ihmisten omistamia tai sitten viidakon uumenissa olevia villejä ja hankalasti pyydystettäviä eläimiä. Tämä tarkoittaa sitä, ettei puskiin holtittomasti synny ei-toivottuja kissoja ja koiria, jotka jäisivät ilman rokotuksia ja loishäätöjä. Näin turistitkaan eivät joudu näkemään surkeita eläinkohtaloita eivätkä paikalliset joudu pelkäämään rabiesta tai koiralaumoja.

LAW:lla annetaan vierailijoille opastettuja tutustumiskierroksia ja ne alkavat paikan esittelyllä Kitty Cityssä.

Kaiken tämän kasvun ansioista Lanta Animal Welfarella olevat koirat tulevat sinne enää lähinnä mantereen puolelta tai muilta saarilta, joissa LAW järjestää kiertäviä eläinklinikoita. Näihin sterilointi-, rokotus- ja hoitoklinikoille tulee aina joitain eläimiä, jotka on pakko ottaa eläinsuojelukeskukseen talteen ja etsiä niille uudet kodit. Kissatilanteesta en kuullut, niitä tulee ehkä edelleen Koh Lantan saareltakin, mutta myös kiertäviltä klinikoilta ja muutenkin muualta, kuten esim. Koh Phi Philtä. Osallistuessani keskuksen opastuskierrokselle olin pahimman luokan vierailija, kun en enää itse vedä näitä kierroksia! Hölisin kavereideni kanssa ja jäin porukan hännille enkä kuullut kuin osan oppaan jutuista.

Tässä joitain kehityksen merkkejä verrattuna kolmen vuoden takaiseen eläinsuojelukeskukseen:

 • Liikkuviä sterilointiklinikoita on enemmän. Aiemmin Lanta Animal Welfare onnistui järjestämään liikkuvia sterilointiklinikoita muille saarille tai mantereella oleviin kyliin ehkä joka toinen kuukausi, mutta nyt niitä on joka kuukausi yksi tai kaksi.
 • Minun aikanani LAW:lla oli vain yksi vakituinen eläinlääkäri ja nyt siellä on kolme eläinlääkäriä ja yksi eläintenhoitaja. Tämä mahdollistaa suuremman määrän jatkuvaa sterilointia ja liikkuvien eläinklinikoiden järjestämisen. Aiemminkin saarella onnistuttiin kyllä hoitamaan kaikki hätätapaukset, sairaana tuodut eläimet, rokotukset ym. Nyt veikkaan, että nämäkin tehdään jotenkin tehokkaammin potilaita etsien, kun eläinten pyydystäjiäkin on nykyään kaksi.
 • Klinikkatilat ovat nyt suuremmat ja siellä on useita operointipöytiä. Operaatioita odottavien ja niistä toipuvien kissojen ja koirien tilat ovat uudet. Pitkäaikaisemmassa valvonnassa olevien kissojen tilat on siirretty vapaaehtoisten talon pihaan, jotta vapaaehtoisten on helpompi pitää niille enemmän seuraa.
 • Nykyiset paremmat karanteenitilat estävät tehokkaammin tautien leviämisen. Ei niin, että semmoista ongelmaa olisi minunkaan aikanani eläinkeskuksessa juuri ollut. Tiedättehän, että aina kun eläinkeskuksiin tulee uusi eläin, pitäisi se pitää eristettynä muista karanteenijakson ajan, jotta voi todeta sen olevan terve ja valmis muiden joukkoon.
 • On enemmän työntekijöitä, joten eläimet voidaan huomioida paremmin eivätkä työntekijät toivon mukaan uuvu niin helposti työtaakan alle. Uudistetut toimisto- ja klinikkatilat auttavat.
 • LAW on saanut rakentaa oman röntgenhuoneen, joten loukkaantuneita eläimiä ei tarvitse viedä kauas röntgenmatkalle, josta ne eivät ehkä selviäisi.
 • Kissat eivät enää elä vapaana pihalla, vaan niille on rakennettu valtava Kitty City, jossa ne elävät turvallisesti mielenkiintoisessa ympäristössä. Ne myös yöpyvät siellä, eikä niitä tarvitse siirtää entiseen pieneen kissataloon öiksi.
 • Kitty Cityssä on kahvila.
 • Vapaaehtoistyöntekijöiden majoitustilat on aidattu ja sinne on tullut heille oma keittiö.
 • Vapaaehtoisilla näyttäisi olevan enemmän aikaa hengata eläinten kanssa, koska vapaaehtoisia on entistä enemmän. Toki ennenkin pystyi hengaamaan eläinten kanssa ja rapsuttelemaan niitä mielin määrin vapaa-ajalla.

Lue vanhoja juttuja Lanta Animal Welfaresta ja Time for Limestä:

Liikkuva eläinklinikka Koh Phanganin saarella (LAW järjesti sen) 2017 >>
Eläinystävän matkavinkit Koh Lantalle (2017) >>
Takaisin Thaimaassa ja käymässä Koh Lantalla (2016) >>
Lanta Animal Welfaren koira-asukit ja niiden adoptointi (2016) >>
Eläinsuojelukeskus Lanta Animal Welfare Thaimaassa (2016) >>
Vegaanista thairuokaa kokkikoulussa Koh Lantalla (2017) >>
Time for Lime on Koh Lantan ystävällisin kokkikoulu, ravintola ja majapaikka (2016) >>

LAW:lla on aina useita kymmeniä kissoja, jotka tarvitsevat uuden kodin.
Wayne elää LAW:n perustajan Junien luona.
Kitty Cityä alettiin vasta rakentamaan silloin kun lähdin paikasta 3 vuotta sitten. Nyt kuvailisin Kitty Cityä maailman suurimmaksi kissakahvilaksi. Siinä on tosiaan pieni puoti vegaanileivoksineen, kymmeniä kissoja ja LAW:n tuotemyymälä. Vierailijoiden tulee tulla sinne ensin ja tutustumiskierrokset alkavat sieltä.
Muun muassa nämä koirat ovat vuosien varrella saaneet uudet kodit. Koirat ovat pääasiassa menneet ulkomaille, koska harva kohlantalainen haluaa adoptoida koiraa.
Lanta Animal Welfaren piha. Suoraan keskellä on klinikan sisäänkäynti, eli omat eläimet voi tuoda hoitoon sitä kautta. Lisäksi tietysti keskuksen omat eläintenpyytäjät tuovat sinne jatkuvasti eläimiä steriloitaviksi, hoitoon ja rokotettaviksi.
Majoituin Time for Limessä, joka on kokkikoulu, ravintola, baari ja majoituspaikka, jonka kaikki tuotot menevät Lanta Animal Welfarelle. Tässä yksi Time for Limessä asuva kissa, joka on myös adoptoitavissa. Kissoja voi päästää bungaloweihin myös öiksi.
Time for Limen ruoat ovat parasta Koh Lantalla. Nykyisin sieltä voi tilata päivän tapaslautasen (torstain vegaaniversio edessä), vegaaniburgerin (takana) tai kevätkääryileitä. Baarista saa erityisen hyviä drinkkejä ja myös viininmaistelu- ja cocktail-kursseja pidetään siellä päivittäin.

3 Comments Lisää omasi

 1. Päivitysilmoitus: Vuoden 2020 reissukooste

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s