Useita lähekkäisiä retkikohteita Kainuussa

on
Suolampi Kainuussa.

Sen sijaan että kesäreissulla ajelisi ristiin rastiin Suomea, voisi olla mukavampaa keskittyä yhteen alueeseen kunnolla. Tähän tulokseen tulin tänä kesänä, kun ajelimme matkailuautolla Pohjois-Savosta Etelä-Lappiin. Jos olisimme tienneet reissun typistyvän viikon pituiseksi, olisimme jääneet koluamaan kohteita pienemmällä alalla. Olisimme käyttäneet enemmän aikaa rentoutumiseen ja patikoimiseen ja ajaneet vähemmän.

Sudenkorennon kuori Hiidenportilla.

Havahduin luontomatkailuun noin 30-vuotiaana, kun reissasimme Uudessa-Seelannissa. Siellä kuljimme suositun Tongariro Crossingin pohjoisella saarella ja tien varsien pysähtymispaikoilta löytyi söpöjä opastettuja polkuja ihan yllättäen. Kirjoitin vuonna 2012 jälkikäteen jutun Patikointireitteihin mallia Uudesta-Seelannista. Silloin en tiennyt, että Suomikin on täynnä näitä mukavasti matkan varrelle sijoittuvia retkipolkuja ja pieniä nähtävyyksiä. Eivät ne ole Uuden-Seelannin veroisia, mutta parasta koettavaa kuitenkin, mitä Suomessa on.

Löydä alueen retkikohteet Luontoon.fi -sivuilta

Metsähallituksen Luontoon.fi-sivut ovat minulle kaikkein tärkein tiedonlähde kotimaan matkailun kannalta. Jos jokin kiinnostava kohde on tiedossa, kannattaa mennä sivulle luontoon.fi/retkikohteet ja valita sieltä haluamansa alue, kuten Oulun seutu ja Kainuu. Saat näkyviin mm. alueen kansallispuistot, retkeilyalueet ja vaellusreitit, ellet sitten rajoita hakuasi toisin. Karttanäkymästä näkee, miten esimerkiksi Kuhmon ympärillä on useita kohteita ja zoomaamalla pääsee katsomaan niitä paremmin. Tässä joitain löytämiäni kohteita Kuhmon läheltä.

Kohteita Kuhmon eteläpuolella

 

Hiidenportin kansallispuisto

Pitkospuut suolammella Hiidenportilla.

Kuhmon ja Valtimon välissä on Hiidenportin kansallispuisto. Kirjoitin jo edellisessä juttussani, miten Hiidenportin rotkolle pääsee parhaiten pohjoiselta parkkipaikalta Palolammelta. Luontoon.fi -retkikartalla kansallispuisto on merkitty eteläisen (tai kaakkoisen) parkkipaikan Käärmesärkän kohdalle, mutta sieltä on pääkohteelle 10 km kävely melko vaativassa maastossa. Kannattaa siis etukäteen tutustua kohteisiin, koska Luontoon.fi -sivuilla ja Retkikartta.fi -sivuilla kohteet saattavat olla merkitty kartalle ihan eri paikkoihin, kuin missä niiden pysäköintipaikat ja pääkohteet ovat.

Hiidenportilla Palolammelta pääsee tekemään 10,5 km pituisen Kitulankierroksen tai lyhyemmän 3-5 km pituisen rengasreitin, kaikki nämä rotkon kautta. On myös pari muuta parkkipaikkaa, joista pääsee kävelemään alueelle.

luontoon.fi/hiidenportti >>

Teerisuo – Lososuon soidensuojelualue n. 20 km Hiidenportilta

Hiidenportilla voisi viettää pari päivää. Sieltä jos ajaisi Valtimon ja Kuhmon väliselle tielle 5284, pääsisi Teerisuo – Lososuolle ja siellä olevalle 11,5 km helppokulkuiselle rengasreitille. Välimatkaa Hiidenportin Palolammelta tuonne olisi ajaen vain 20 km. En vain tiedä, onko tämä pätkä 9005-tietä asfaltoitua, kuten ajamamme tien pohjoispää on. Tien 5284 alku- ja loppupäät ainakin ovat asfaltoituja.  Pidän suuresti suomaisemista, joten ehkä jonain kesänä toteutan tuolla soidensuojelualueella vierailun.

luontoon.fi/teerisuo-lososuo >>

Teerisuo – Lososuon pdf-esite >>

Jauhovaara n. 20 km Teerisuolta

Tie kainuulaismaisemissa.

Rotko- ja suomaisemista voisi vaihtelun vuoksi kolmanneksi tai neljänneksi päiväksi mennä kipuamaan näköalapaikalle Jauhovaaralle, jonne on alle 20 km ajo Teerisuo – Lososuon parkkipaikalta. 19257-tie näyttäisi olevan ainakin osin asfaltoitu, mutta muhkurainen. Luontoon.fi -sivujen ohjeiden mukaan tuolta tieltä käännyttäisiin Välivaarantielle. Se on mitä varmimmin hiekkatie ja lopuksi vieläpä neuvotaan ajamaan ylämäkeä vaaran laella olevalle pysäköintialueelle, mikä voi olla matkailuautolle vähän liikaa. Katselin kartasta, että voisikohan auton jättää Jauholammen lähelle ja kävellä siitä 3,5 km rengaspolulle, jossa kavutaan Vaaralle ja takaisin alas Jauholammelle.

luontoon.fi/jauhovaara

Jämäsvaara ja Peurajärvi

Tie pohjoisemmassa Kainuussa.

Päästäkseen yllä esitellyistä paikoista Jämäsvaaralle, käännytään Valtimon ja Kuhmon väliseltä 5284-tieltä Ahovaarantielle kohti Miettulantien pysäköintipaikkaa. Sieltä voi kävellä kohti alueen läpi. Alueen toisen pään pysäköinti on lähellä Nurmeksen ja Kuhmon välistä 75-tietä.

luontoon.fi/jamasvaara

Jämäsvaaran pdf-esite

Pohjois-Savon puolelta lähettyviltä löytyy mm. Peurajärven virkistysalue ja Tiilikkajärven kansallispuisto, joka on kätevä yhdistää etenkin Hiidenportilla käyntiin. Tiilikkajärven lähellä on muitakin retkikohteita kävelyreitteineen.

luontoon.fi/peurajarvi

luontoon.fi/tiilikkajarvi

Kohteita Kuhmon pohjoispuolella

Kesän 2017 suosikkijuttujamme oli ajaa Kuhmosta Suomussalmelle tietä numero 912. Ajoimme sen tänäkin kesänä, mutta se ei tuntunut tällä kertaa yhtä lumoavalta. Johtui varmaan vuorokauden ajasta, edellisellä kerralla ajoimme illalla, jolloin se oli ihanampi ja syrjäisemmän oloinen. Nyt ajoimme sitä aika tukalassa helteessä päivällä.

Luontokeskus Petola

Kuhmon luontokeskus Petolasta saa kerättyä ilmaisia esitteitä Kainuun ja vähän laajemmankin alueen kohteista. Luontokeskuksella oli lyhyt luontopolku, jossa kävelytimme koirat. Ne ihmettelivät metsiköstä pilkottavia metallisia aidonkokoisia karhun, ahman, suden ja ilveksen siluetteja.

luontoon.fi/kuhmonluontokeskus

Lentuankoski

Tänä vuonna meinasimme mennä Lentuankosken leirintäalueelle lataamaan matkailuauton akkuja, joiden epäilimme helteessä menneen ylikierroksille, mutta sulake olikin vain palanut. Edellisenä kesänä kävimme kääntymässä tuolla viihtyisän näköisellä leirintäaluella, koska suunnistimme sinne väärin koskea katsomaan. Olisikin pitänyt kääntyä tieltä ja ajaa pari kilometriä pohjoisemmaksi. Meiltä jäi koski näkemättä, koska olimme muutenkin tuskastuneet kuhmuraiseen hiekkatiehen, joka tuonne johti. Emmekä menneet sinne tänäkään vuonna, koska halusimme päästä etenemään kohti Etelä-Lapin kansallispuistoja.

Lentuankoskella on kosken lisäksi tekemisenä 3,7 km luontopolkuja. Sieltä pitäisi päästä kävelemään leirintäalueellekin, mutta kesällä 2017 meille sanottiin matkaa oikaisevan sillan olevan rikki.

Lentuankoskelle 912-tieltä käännyttäessä pian vasemmalla on Lauttavaaran luontokoulumetsä, jossa on 1,7 – 2,5 km pituinen rengaspolku. Näitä kävelyitä yhdistämällä tulisi Lentualla käynnistä varmaan oikein hyvä päiväkohde.

luontoon.fi/lentua

Lentuan pdf-esite

luontoon.fi/lauttavaara

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s