Tallinnan kylpyläloma vegaaniravintoloineen

on
Vegan Restoran V:n Seafood Platessa oli haettu merellisiä makuja ja kasviksena se tapahtuu muun muuassa merileviä käyttäen. Papadum-palasten alla on merilevähummusta, mikä sellaisenaan kuulostaa oudolta, mutta oli oikein hyvää. Friteerattujen noriliuskojen alla oli maustettua kurkkuspiraalia, wakamesalaattia ja takana piilossa oli porkkalaa eli kylmäsavulohen oloista porkkanaa (ks. ohje https://chocochili.net/2016/12/porkkanalohi/). Violetit hituleet lautasella ovat merilevää myös.

En ollut moneen vuoteen käynyt Virossa ja oli aika kiinnostavaa mennä hiukan katsomaan Tallinnan keskustaa ja varsinkin sen uusia vegaaniravintoloita. Mutta koska oli helmikuu ja Tallinnassa yhtä kurjaa kuin Helsingissäkin, niin aika vähiin jäi kaupungilla olo. Olimme väsyneitä, emmekä suunnitelleetkaan tekevämme mitään ihmeellistä kaupunkilomaa. Hyvä ettemme lähteneet minnekään Berliiniin asti hotellissa oleskelemaan. Tämä oli muuten ensimmäinen loma puolisoni kanssa yhdessä ilman koiria pariin vuoteen, onneksi järjestyi.

Park Innin hotellihuone.

Hotellimme Park Inn by Radisson Meriton Conference & Spa Hotel Tallinn oli hienompi kuin mihin olemme tottuneet ja valitsimme sen hyvältä näyttävän kylpyläosaston takia. Siellä oli neljä erilaista saunaa, pari eri lämpöistä poreammetta ja tavallisessa uima-altaassa oli pari pistettä, joissa sai vesihierontaa hartioille tai alaselkään. Satamasta katsottuna hotelli sijaitsi vanhan kaupungin toisella puolella. Siitä oli lyhyt kävelymatka kiinnostavalle Telliskiven alueelle.

On halvempi lähteä kylpylälomalle Tallinnaan kuin Suomeen ja onhan se muutenkin kiinnostavampaa. Tallinnassa on mielenkiintoinen vegaaniravintolatarjonta, ainakin jos ei siellä jatkuvasti käy, eikä ravintoloissa ole niin kallista kuin Suomessa. Tämä hintapuoli on varmaankin itsestään selvää monille. Silti se yllätti, että Tallinnaan sai kahden yön majoituksen lauttamatkoineen kahdelle hengelle hintaan 210 euroa. Tampereen kylpylä olisi maksanut haluamillemme päiville 430 euroa plus matkat.

Karttaan on merkitty vihreällä ja violetilla Tallinnan kasvisravintolat ja punaisella ravintolat, joissa on hyvä vegaanitarjonta. Kuva: Happy Cow.

Happy Cow:n sivuille on Tallinnaan merkitty 17 pienempää ja suurempaa kasvisravintolaa. Näiden joukossa on mm. gourmet-ravintola Vegan Restoran V, italialaista ruokaa tarjoava Vegan Italy ja kunnon roskaruokaa myyvä Veg Machine.

Minähän käytän Happy Cowta avukseni myös silloin, kun yritän päättää minne majoittuisin matkakohteessani. Paitsi että on kätevää majoittua hyvän aamiais- tai illallispaikan lähelle, niin kasvisravintoloiden läheisyys kertoo jotain alueen ilmapiiristä. Happy Cown kartan avulla tulimme hieman tutustuneeksi vanhan kaupungin ulkopuolella luoteessa olevaan Telliskiven alueeseen, joka on semmoista Suvilahden oloista seutua, paitsi siellä on enemmän ravintoloita. Tallinnan rautatieasemaa vastapäätä oli jännä Balti Jaama Turg, jossa torikatoksen alla oli toripöytien sijaan söpöjä pieniä rakennuksia, joissa oli kauppoja ja ravintoloita, mm. VegB12. Tuo alue toi minulle mieleen Think Parkin Chiang Maissa ja muutenkin Chiang Main, josta voi löytää kaikenlaista uutta, jännää ja raikasta. Balti Jaama Turgilla oli myös pieni ostoskeskus ja kellarissa iso ruokakauppa.

Tästä löydät Bali Jaama Turgin ravintolatarjonnan >>
ja tästä kartasta 1. kerroksesta voit paikantaa kasvisravintolat Veg Machinen ja Veg-B12:n >>

Vegan Restoran V

Muut Suomen vegaanit ovat kohisseet jo vuosia tallinnalaisesta vähän hienommasta ja kokeellisemmasta vegaaniravintolasta ja luonnollisesti osa voi jo olla sitä mieltä, että paikka oli ennen parempi, vaikka minun mielestäni ruoat olivat nyt ensikertalaisena upeita, katso ravintolan menu >>.

Menussa oli kaksi salaattivaihtoehtoa: Caesar-salaatti ja tämmöinen tempellä ja maapähkinäkastikkeella höystetty salaatti. Siinä oli mm. mustapapunuudeleita ja vihannesspiraalia tuon vihannessilpun ja tempen alla.

En ole juuri käynyt minkäänlaisissa gourmet-ravintoloista, koska en halua maksaa syömisistäni hulluja hintoja ja lisäksi en tykkää yhtään valkoisten pöytäliinojen meiningistä enkä muodollisuudesta. Vegan Restoran V on kuitenkin halvempi kuin vaikkapa helsinkiläiset thaimaalaiset ravintolat ja siellä on tarpeeksi rento tunnelma. Mielestäni ravintoloissa on yleensä ongelmana se, että ne ovat joko liian hämyisiä tai liian steriilin valoisia. Tässä ravintolassa oli tosi kiva, että oma pöytämme oli valaistu matalalla roikkuvalla lampulla hyvin. Jotenkin tuollaisella valaistuksella pöydät saadaan eristettyä omiksi saarekkeikseen pienessä ravintolassa.

Vegan Restoran V:hen pitää kai yleensä tehdä pöytävaraus, mutta me pääsimme sinne varaamatta. Otimme sen riskin, ettemme sinne pääse ja olimme valmiita jatkamaan siitä toiseen ravintolaan, Vegan Inspirationiin, jos tilaa ei olisi ollut. Monet kai tässä tilanteessa menevät naapurin Aed von Krahli-ravintolaan, jonka menussa on tavallista parempia vegaaniannoksia.

V:ssä olisi ollut hienon näköisiä kakkujakin. Minä tilasin limoncellon tonicilla ja tuosta voisi tulla minulle ensi kesäksi juoma gt:n tilalle.

Vegan Restoran V Happy Cowssa >>

Snack platter oli yksi neljästä alkuruokavaihtoehdosta. Siinä oli oliiveja, marinoituja macadamioita, vegaanijuustoa, marinoitua tempeä, grillattua munakoisoa, leipää jonka päällä oli juustoista salaattia ja muhammaraa kurkulla (ks. muhammara-ohje: https://chocochili.net/2019/01/maailman-ihanin-muhammara/).
Pääruokavaihtoehtoja oli useita. Tässä kuvassa on annos, jonka nimi alkoi ”potato casserole” . Odotin että seuralaiseni olisi saanut jonkin perunavuoan, mutta sen sijaan annos oli tämmöinen tyylikkäämpi. Oikealla on ikään kuin kermaperunoita ohuesti ladottuna ja ympärillä oli sinappista kastiketta. Seitanleikkeet olivat mureita ja alla oli vähän lanttulaatikolle maistuvaa hapankaalipyreetä.

F-hoone (ei kasvisravintola)

F-hooneen burgeri ”vegan furger”, jonka sisällä oli sekä seitania että tofua.

Telliskiven alue on tosi kiva ja F-hoone voi olla ravintola, joka kannattaa sisällyttää ohjelmaan siellä käydessä. Se on semmoinen vanhassa teollisuusrakennuksessa sijaitseva mukavanoloinen paikka, josta tulee mieleen ehkä lähinnä Onda-Siltanen. Menussa on joitain vegaaniruokia, jotka löytyvät ensimmäisen sivun menun ruokien joukosta sekä lisäksi omalta sivultaan yhteen koottuna kasvisruokalistana.

F-hoone vaikutti olevan hyvä illanviettopaikka ja juomalista oli laaja ruokaravintolaksi. Oli ihan oma gt-listansa, josta sai valita haluamansa ginin ja haluamansa tonicin ja lisäksi vaikkapa rosmariinin oksat ja muut lisäkkeet.

F-hoone Happy Cowssa >>

F-hooneen salaattipohjan päälle voi valita esimerkiksi marinoitua tofua, avocadoa, punajuuripestoa ja punaista paprikahakkelusta. Myös muita vaihtoehtoja oli. Slaavilaiseen tapaan päälle oli ripoteltu tilliä, jonka käyttämisen itse aina unohdan.

Vegan Inspiratsioon

Logon ja hienon näköisten ruokakuvien perusteella odotin tämän ravintolan olevan jotenkin hienompi, mutta sisällä totesin paikan olevan semmoinen olohuonemainen ja hieman hippihenkinen, jollaista interiööriä mielestäni ollaan kasvisravintoloiden kohdalla saatu kokea jo ihan tarpeeksi. Ei siinä etten itse olisi vanha hippi, vaan että ehkä voisi vedota vähän toisenlaisella ulkoasulla kävijöitä kasvisruoan pariin.

Menu oli kyllä oikein hyvän oloinen ja lavea. Me tulimme paikkaan vain kahville ja söimme myös ananas-porkkanaraakakakkua, jonka viileältä tuntuva täyte suli ihanasti suuhun. Kahvilistalla oli pumpkin spice lattekin.

Vegan Inspiratsioon Happy Cowssa >>

Kuvia talvisesta Tallinnasta

Balti Jaama Turg eli Balttian aseman tori sijaitsee Tallinnan rautatieasemaa vastapäätä.
Söpö VegB12 -kasvisravintolan mökki Balti Jaama Turgilla.
Balti Jaama Turgin ja Telliskiven kompleksin välissä on Depoo-niminen ravintola-alue, jossa sijaitsee tämä vanhoihin junanvaunuihin tehty ravintola Peatus.
Monet suuntaavat heti vanhaan kaupunkiin saapuessaan lautalla Tallinnaan, ja niin mekin.
Käyvätkö kaikki muutkin edelleen Raekoja Platsilla jokaisella Tallinnan vierailullaan?

Lue myös vanha juttu Euroopan reissun aloitus Tallinnasta (2013), se oli vielä sitä aikaa kun Tallinnassa mentiin syömään African Kitcheniin ja baariin Depeche Modeen, kun ei muusta ainakaan tiedetty.

2 Comments Lisää omasi

  1. Päivitysilmoitus: Tuhun pieni suopolku Virossa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s