Latvian hiekkarantaa ja autokorjaamoreissu

on

Yövyimme Viron jälkeen heti Latvian puolella Kapteinu Osta -leirintäalueelle, jolle on hyvin lähestymisviitoitukset Via Balticalta. Se on hieno alue mökkeineen meren rannalla. Meillä oli tuuria eikä muita leiriytyjiä ollut. Saimme siis nukkua rauhassa ilman koirien harjoittamaa vahtimisurakointia.

Yöpyminen maksoi yhteensä 20 euroa. Katsoimme auringonlaskua hiekkarannalla ja koirat saivat ilakoida hiekassa. Yöllä ulkona mietin että entä jos tällainen hiekkaranta merentuoksuineen ja ruohotupsuineen olisi itselle se tutuin elementti korpikuusikon sijaan. Aika erilainen fiilis tällaisesta maisemasta tulee. Ehkä täällä on sitten talvituulien tuskat, kun Itämeri vihmoo.

Reissu matkailuautolla kolmen koiran kanssa Suomesta Espanjaan. Vältämme kaupunkeja, kyliä ja ihmisvilkkaita kohteita ja suuntaamme luontoon kävelemään. Reitti Baltia, Puola, Slovakia, Itävalta, Italia, Ranska ja Espanja.

Korjaamokäynti Latviassa

Latvian läpi voisi ajaa nopeasti vain 220 km pituisen matkan. Me vaan aamulla kaupan pihalla huomasimme vasemman takarenkaan olevan aika tyhjä. Huoltamolla testasimme, ettei rengaspaineita ollut juuri mitään jäljellä, vaikka ajaessa se ei tuntunut. Tässä sitten tuhrautui päivä. Minä jännitin aika tavalla ja muistettiin tuon renkaan olleen juuri se, jonka minä töytäisin betoniin jo Suomessa huoltoasemalla. Että tosi hyvin alkoi minun Euroopan ajamiseni, jos jo ensimmäisenä ajopäivänä onnistuin vaurioittamaan yhden renkaan rikki.

Rengas oli aika lysyssä.

Olen huono kaikessa autoihin liittyvässä, enhän minä eikä puolisoni olla koskaan autoa itse omistettu. Siksi ei ole kokemusta mistään huoltokäynneistä, renkaiden vaihdosta tai mistään. Onneksi puolisoni on hyvä kuski ja tajuaa näistä ilman että hätääntyisi. Kyllä taas mietin, että semmoinen reppureissaus ihan yksin tai ihmisporukalla ilman huolen häivää on niin kovin helppoa. Nyt on pidettävä huolta paitsi koirista niin myös matkailuautosta.

Riikan eteläpuolella Marupessa (aikalailla Riikan lähiö) on Note-niminen karavaanareiden huoltopaikkaa ja vuokraamo. Nettisivujen perusteella odotin jotain teollisuusalueella olevaa jättimestaa, mutta se olikin omakotialueella oleva pihakorjaamo. Mahtavaa kuitenkin, että heti kun kurvasimme eteen tuli sieltä mies meitä tapaamaan ja hoitamaan homman. Me siis pystyimme hyvin tuonne ajamaan, koska täytettyämme (lue: puolisoni täytettyä) renkaan ilmat pysyivät siellä kyllä. Mutta olihan se outoa, että mihin ne ilmat olivat yön tai mahdollisesti jo edellisen päivän aikana kadonneet.

Oli ylläri, että matkailuautokorjaamo olikin ihan vain pihakorjaamo.

Renkaasta ei löydetty reikää tai muutakaan vammaa, mutta epäily kohdistui renkaan vanteeseen, joten se vaihdettiin. Tai jotain sellaista, minä vain ulkoilutin koiria ja söin koko revohkan ajan ja yritin pysyä rauhallisena.

Korjaamokäynti maksoi vain 25 euroa, joten kyllä kannatti sen sijaan että olisimme itse ryhtyneet rengasta vaihtamaan. Vaikka olihan se karmeaa joutua ajamaan turhan läheltä Riikan keskustaa sen sijaan että olisimme kiertäneet sen kaukaa. Minäkään en ole navigaattorimme kanssa vielä ihan tuttu ja ihmettelen miten kykenemme ymmärtämään sen ohjeita jatkossa. Taidan tsekata vielä uudestaan Euroopan reittisuunnitelmamme, jotta voisimme välttää kaikenlaiset solmukohdat niin hyvin kuin mahdollista.

Yöksi päädyimme Liettuassa pikkupaikkakunta Pajiesmeniaissa ajettuamme päivän aikana Virosta noin 240 km.

Viimeksi Latviassa ollessani menimme Riikasta Jelgavan kautta E77 -tietä, lue Riikan kauppahalli ja Jelgava (2013) >>

Latviasta parista kaupasta löytyi tällaista mahtavaa porkkanasalaattia. Se oli samanlaista kuin mitä olen löytänyt Venäjän ja mm. Riikan kauppahalleista aiemmin.

Missä Latviassa olisi voinut kävellä

Bongasin ennen reissua kartalta Via Baltican varrelta Ummis-järven, jonka äärellä on ulkoilumetsää. Löysin joitain Latvian ulkoilupaikkoja netistä Dodies -sivustolta. Ja näköjään kannattaa joskus googlata matkan varrelle sattuvien paikkakuntien virallisia sivuja, koska niiltä voi löytää vinkkejä paikallisiin pieniin ulkoilupaikkoihin ja ehkä jopa tuntemattomampiin luonnonihmeisiin.

Jos Latviassa haluaisi oleilla pidempään, niin voisi mennä esimerkiksi Gaujan kansallipuistoon, joka on aika isonnäköinen alue Via Balticalta itään. Siellä the juttu olisi kai melominen Gauja-jokea pitkin, mutta meidän kolme koiraamme ei taida mahtua kanoottiinkaan.

7 Comments Lisää omasi

  1. Kuulostaapa upealta reissulta. Mekin on matkailtu paljon autolla, sekä täällä Suomessa että Euroopassa. Välillä auton kanssa reissatessa tulee mutkia matkaan. Kiva, että autokorjaamo löytyi ja pääsitte jatkamaan matkaa.

    1. Olihan se reissu, ongelmia kyllä oli matkailuauton kanssa joissain ylämäissä. Mutta selvittiin perille ja koronakeväänä sitten takaisin Suomeen ajeltiin aika nopeasti. Hyviä reissuja sinulle, toivottavasti ensi kesänä voisi matkailla turvallisesti!

  2. Tuula sanoo:

    Latvia on kyllä kiva lomakohde. Itsekin tullut ajettua siellä muutamaan otteeseen. Täältä Rovaniemeltä on vain sinne hieman matkaa. Kiva, että autokorjaamo löytyi helposti ja saitte renkaan korjattua. Nuo viat on kyllä autoilussa aina riskinä.

    1. Ois kyllä kiva päästä taas reissuun! Mutta kyllä, autoviat ovat rasittava juttu, varsinkin jotekin kun on koiria kolme matkassa, joten tien päältä ei tuosta vain voida jättää autoa korjaamoon ja siirtyä jonnekin majoitukseen.

  3. TM sanoo:

    Tuo Ummis-järvi on kyllä hieno paikka. Kiva myös, että pääsitte huollattamaan auton ja matka sai jatkua. Omasta autosta pitäisi saada huollettua syöttöpumppu ennen seuraavaa Baltian reissua.

    1. Ahaa, me ei siellä Ummiksella pysähdytty, mutta ens kerralla sitten. On näissä autoissa kyllä kuluja, kun kaikkee tulee, meilläkin pitää varmaan tuulilasi vaihtaa, ei taida siinä oleva railo mennä katsastuksessa läpi.

  4. Päivitysilmoitus: Eurooppaan Viron kautta pakulla

Jätä kommentti