Ulkoilualueita Viron läpi ajaessa

on
Suojärvi Rannametsä-Tolkusessa Via Baltican varrella Pärnun jälkeen.

Tallinnasta Latvian rajalle ei ole matkaa kuin jotain 192 kilometriä, mutta koiriemme ja kiinnostuksen vuoksi pysähdyimme tuolla matkalla pari kertaa kävelylle.

Nõmmen ulkoilualue Tallinnassa

Koirat pitkoksilla Nõmmessa. Pitkospuut olivat käymissämme kohteissa Suomen pitkoksia leveämpiä.
Hiiu-tien varrella oli hyvin parkkitilaa.

Kun Tallinnan satamasta lähtee ajamaan kohti Pärnua monelle tuttua mäntyistä maantietä pitkin, ollaan Nõmmen asuinalueella. Siellä 10 km päässä satamasta on Pääsküla Rabaradan kävelypolut, jonne oli hyvä viedä koirat aamupäivällä laivamatkan jälkeen. Ajoreitiltä ei tarvitse poiketa kuin puoli kilometriä Hiiu-tietä pitkin vanhan sairaalan parkkipaikalle, jonka vierestä polut opasteineen alkavat. Eli tässä on isompi risteys valoineen, jossa Tallinnasta tullessa käännytään vasemmalle ruskean Pääsküla Rabarada -kyltin ja isomman Põhja-Eesti Regionaalhaigla / Hiiu Korpus -kyltin suuntaan.

Pääsküla Rabaradan esittelysivu kuvineen ja ladattavine pdf-esitteineen >>

Pääsküla rabaradan kyltti.

Tässä jos olisi ottanut myöhäisen lautan, niin sitä olisi saattanut haluta jäädä jo yöpymään ja jatkaa aamulla virkeänä. Tätä varten olin selvitellyt esim. Salzburgi-hotellin parkkialueen aivan nelostien vieressä. En kuitenkaan itse tuota edes huomioinut ohi ajaessamme. 

Sitten olisi Pärnussa ollut lähellä 4-tietä Konsen leirintäalue, johon saa tuoda lemmikkejä ja se vaikuttaisi olevan auki ainakin myöhempään syksyisinkin. Sijainti >>. Konsea pohjoisemmassa hieman kauempana 4-tiestä näyttäisi olevan toinen leirintäalue >>.  Pärnun länsipuolella on Audrun pengerrysalue, jossa olisi ollut 2,5 km kävelyteitä. 

Nõmmen alue oli lähinnä mäntymetsää.
Pääsküla Rabarada Nõmmessa Tallinnassa.

Rannametsän luontopolku

Rannametsä-Tolkusessa on suota ja kumpuilevaa mäntymetsää.

Me ohitimme Pärnun kokonaan, koska emme koirien kanssa reissatessa aio käydä kaupungeissa ja keskustoissa. Jatkoimme 30 km Pärnusta etelään, jossa aivan Via Baltican varrella on Luitemaan luonnonsuojelualue ja Rannametsä-Tolkusen luontopolku. Tien molemmin puolin on levikkeet parkkeerausta varten ja kohdan kyllä huomaa, jos siitä suunnilleen tietää.

Rannametsän lintutornista näkee merellekin.

Kun lähtee tien itäpuolelle, niin noin 10 min kävelyn jälkeen saavutaan suon laitaan ja pitkospuita pitkin pääsee eteenpäin ihanalle suojärvelle. Laiturilta voisi sinne pulahtaakin, olisi houkutellut kun syyskuisena päivänä sattui olemaan aika lämmin. 

Jo suolle mennessä huomioimme, että alue on hieno muutenkin kuin suon takia. Mäntymetsässä on suurta korkeusvaihtelua ja kaunista kumpuilua. Edetessämme suolta takaisin männikköön polku nousi ja pääsimme näköalatornille, josta näki maisemia suolle ja merelle. Täällä on kylttien mukaan kyitä, joten kannattaa katsoa missä kävelee. 

Heti tämän paikan jälkeen käännyimme Via Balticalta vanhalle Riian maantielle, joka kulkee rannempana. Riianmaantietä voi tästä ajaa Latviaan asti noin 30 km päähän ja nähdä vähän mielenkiintoisempia maisemia puutaloineen ja vilauksia merestä. Toki tuota tietä on hitaampi ajaa kuin Via Balticaa ja onneksi vastaan tuli tosi vähän liikennettä, koska tie on kapea. 

Melko pian Luitemaan ja Häädemeesten jälkeen oli Kablin kylä ja rannalla olisi ollut Kablin lintutorni, jonka luota pääsisi rannalle. Kablissa olisi ollut myös camping, jossa koirien pitäisi olla tarvetulleita, sijainti >>. Me jatkoimme yöksi Latviaan Kapteinu Ostan leirintäalueelle meren rannalle.

Reissu matkailuautolla kolmen koiran kanssa Suomesta Espanjaan. Vältämme kaupunkeja, kyliä ja ihmisvilkkaita kohteita ja suuntaamme luontoon kävelemään. Reitti Baltia, Puola, Slovakia, Itävalta, Italia, Ranska ja Espanja.

Rannametsän luontopolkua ennen suota.
Pitkospuut tulevat suojärvelle, josta lähtee toiset pitkokset takaisin mäntymetsään ja lintutornille päin.
Suojärvet ovat lempimaisemaani.

Näkymä Rannametsän lintutornista suojärvelle.

 

5 Comments Lisää omasi

  1. Päivitysilmoitus: Pari kesäpäivää Pärnussa
  2. Päivitysilmoitus: Tuhun pieni suopolku Virossa
  3. Päivitysilmoitus: Eurooppaan Viron kautta pakulla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s