Eurooppaan Viron kautta pakulla

on
Tallinnan lähellä kävelytauolla Mõisaparkissa.

Ajoimme syksyllä 2021 Espanjaan Baltian, Puolan, Saksan ja Ranskan läpi pakettiautollamme ja kirjoittelen tästä matkasta ja Espanjasta nyt jälkikäteen, kun pidin blogia jäähyllä koko talven. Olen opiskellut, ja opiskelijanahan ei vapaa-ajalla saa ikinä olla ihan rauhassa, kun aina olisi jotain luettavaa, kirjoitettavaa ja perehdyttävää. Tein kouluuni liittyvän työharjoittelun Espanjassa ja pidin siihen liittyen erikseen blogia, joten annoinpa sitten Reissausta ja ruokaa -blogin jäähtyä. Nyt on kuitenkin kiva katsoa kuvia viime syksyltä ja eläytyä.

Viimeksi lähdimme reissuun lokakuussa ja tänä vuonna lähtö jää töideni takia vielä myöhäisemmäksi, jonnekin marraskuun loppuun. Viime vuonnakin lähtö tuntui turhan myöhäiseltä, ehdimme juuri ja juuri kesärenkailla pois Suomesta seuraavan päivän lumituiskua pakoon. Olen käsittänyt, että ainakaan isossa osaa Eurooppaa ei saa ajaa perinteisillä talvirenkailla, vaan talvella pitäisi olla jotkut ihmeen kitkarenkaat. Ensi marraskuussa meidän pitänee ajaa talvirenkailla Etelä-Suomeen, vaihtaa ne ja jatkaa matkaa kesärenkailla.

Hankimme pakettiauton ihan vain voidaksemme eläiminemme matkustaa Espanjaan ja takaisin, ja jotta meillä olisi Espanjassa auto, jolla liikkua ja retkeillä. Hankimme ensimmäisen oman automme vasta yli nelikymppisinä, sitä ennen olimme pärjänneet hyvin ilman. Auto alkoi olla aika välttämätön koirien kanssa matkusteluun, emmekä olisi pystyneet asustelemaan yhtä talvea Itä-Suomessakaan, enhän olisi päässyt kouluun liittyviin työharjoitteluihinkaan ilman sitä. Lue lisää ajatuksia pakun hankinnasta:

Ehkä meistäkin tulee pakumatkaajia (2020) >>

Retkipakun hankintasuunnitelmat (2020) >>

Pakettiauton osto retkipakuksi (2020) >>

Suomesta pois juuri ennen lumen tuloa

Pakettiauto pakattuna ja valmiina lähtöön.

Lähtöpäivänä oli jo hieman lunta teiden vierustoilla, mutta odotimme aamulla lähtemisen suhteen, jotta tiet olisivat varmasti sulat.
Pysähdyimme Sipoossa kävelemään ja sukuloimaan.
Tuntui tosi hyvältä lähteä Suomesta ennen talven tuloa. Minä saan dopamiiniannokseni juurikin lähtemisestä ja uusista aluista.
En ole juurikaan käynyt Helsingissä muutettuani sieltä pois. Poikkesimme tapaamassa toista niistä pentukoirista, jotka pelastimme yli vuotta aikaisemmin espanjalaisesta ladosta.
Oli hienoa päästä kaverille yöksi, kun ulkona oli luvassa pakkasyö, eikä meidän pakussa ole mitään lämmitysviritelmää. Montako olentoa bongaat kuvasta?
Oli varsin synkeä sää merillä.

Matkustimme aamulautalla Tallinnaan, eikä koirien jättäminen autoon jännittänyt tällä kertaa kuten ensimmäisellä kerralla (Koirien kanssa Helsinki-Tallinna -lautalla 2019 >>). Nyt autossa oli kissammekin, joka edellisellä kerralla lensi perässämme Espanjaan, koska emme olleet vielä totutelleet yhdessä reissaamiseen.

Virossa kävelytauolla

Koimme surkuhupaisena sen, miten karsea ilma Virossakin oli. Tiesimme ettei noin koleaa tulisi olemaan määränpäässämme koko talvena.

Tallinnassa oli ajatus pysähtyä kunnon kävelylle Tallinnan Nõmmeen, mutta minä onnistuin neuvomaan meidät Tallinnan kaukaa kiertävälle 11-kiertotielle, kun taas Nõmmeen olisi parhaiten päässyt 1-tieltä etelään 4-tielle kääntyen. Pysähdyimme Kurna Mõisaparkiin ulkoilemaan tihkuisessa inhassa säässä (ks. sijainti Google Mapsissa >>).

Lue muita juttuja Virosta:

Ulkoilualueita Viron läpi ajaessa (2019) >>

Suomeen Puolan ja Baltian kautta matkailuautolla (2020) >>

Penijõen polku Matsalun kansallispuistossa Virossa (2020) >>

Tuhun pieni suopolku Virossa (2020) >>

Palanut talo Kurna Mõisaparkissa.

Tämä puu istui hyvin koleaan tunnelmaan Virossa.

Yöparkki Liettuassa

Ajoimme sateisten Viron ja Latvian läpi ensimmäiselle pysähdyspaikalle Liettuaan yöksi. Erityisesti Latviassa taisi tuolloin jyllätä korona pahasti ja kaikki siellä oli menossa seuraavana päivänä kiinni, joten halusimme vain nopeasti maasta ulos. Kolmen kilometrin päässä rajalta E67-tiellä Liettuassa oli pysähdysalue, jonka perällä oli vähän rauhallisemmat kai ihan karavaanareille tarkoitetut parkkiruudut. Parkin sijainti >>

Lue aiempia juttuja Latviasta ja Liettuasta:

Latvian hiekkarantaa ja autokorjaamoreissu (2019) >>

Liettuan läpi matkailuautolla (2019) >>

Pärjäämme reissussa hyvin raaka- ja valmisruoilla, mutta meillä on tämmöinen ajon aikana käytettävä vedenkeitin, jota käytämme lähinnä kahvivesien kuumentamiseen ajoon lähdettyämme. Hitaita aamuja varten olisi kyllä ihan kiva joku trangia hankkia.
Jännä kun Lexie ei muutoin ole mikään sylissä viihtyvä koira, mutta autossa se haluaa könytä kohti kuskia.
Etuosassa oli yleensä tämä aika ikävä sekamelska.

Matka reissupakulla kolmen koiran ja yhden kissan kanssa Suomesta Espanjaan lokakuussa 2021. Vältimme kaupunkeja ja leirintäalueiden ihmisvilkkautta ja suosimme luontoa ja puskaparkkeerausta. Reitti Baltia, Puola, Saksa, Ranska ja Espanja. 1. matkapäivä: Suomi ja 2. matkapäivä: Viro, Latvia ja Liettua.

6 Comments Lisää omasi

  1. Päivitysilmoitus: Puolasta Saksaan reissupakulla
  2. Päivitysilmoitus: Ranskasta Espanjaan pakulla
  3. Päivitysilmoitus: Pakureissu Suomesta Espanjaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s