Intialainen nokkossoossi (palak mutter)

on

Nokkonen on ehkä yleisimmin käytetty suomalainen villivihannes. Sitäkin voisi käyttää raakana esim. smoothiessa, mutta en ole päässyt vielä niin pitkälle raakaravintokokeiluissani. Tein nokkosista tänään palak mutter -soossia, johon sitä saa upotettua isoja määriä. Tätä kastiketta tarjotaan Intiassa palak-kastikkeena (palak = pinaatti), useimmiten intialaisen juuston kanssa nimellä palak paneer tai saag paneer (paneer = intialainen juusto, saag = intialainen vihreä lehtivihannes) tai nimellä palak mutter (mutter = herne). Tuttuja nokkosten käyttötapoja ovat nokkosletut, -keitto ja -sämpylät, mutta yritän välttää ylenpalttista vehnäjauhojen syömistä, joten koitan keksiä nokkosille muuta käyttöä.

Tuoreita kerättyjä nokkosia.

Intialainen nokkossoossi
(palak mutter)
n. 2-3 hengelle

n. 2 litraa keittämättömiä nokkosia (keitettynä ehkä 3 dl, pyreenä ehkä 2 dl)
2 isoa sipulia
2 dl keitettyjä herneitä (ei välttämätön, voivat olla pakaste- tai purkkiherneitä tai purkkihernekeittoa)
4 valkosipulin kynttä
4 cm pala inkivääriä
2 tl suolaa
2 tl jeeraa eli juustokuminaa
2 tl korianterin siementä
1 tl muskottipähkinää (ei välttämätön)
1 tl inkiväärijauhetta (ei välttämätön)
1 tl mustapippuria (ei välttämätön)
1 tl kurkumaa (ei välttämätön)
3 tl curryjauhetta tai garam masala-mausteseosta
1 tl chiliä tai cayennepippuria (ei välttämätön)
2 rkl sitruunamehua
1-3 dl soija- tai kaurakermaa
ruokaöljyä paistamiseen
maustamatonta soijajugurttia

Nokkosten huuhtelua runsaassa vedessä.

Huuhtele keräämäsi nokkoset hyvin. Keitä ne pienessä määrässä vettä, n. 1,5 dl riittää. Valuta vesi pois ja tee nokkosista pyreetä esim. sauvasekoittimella. Jos sinulla ei ole nokkosia, voit käyttää mitä vain muuta tummanvihreää lehteä, kuten pinaattia tai mangoldia.

Jauha valkosipulit ja inkiväärit huhmareessa tahnaksi, voit käyttää myös jotain tarkoitukseen sopivaa sähköista laitetta, raastinta tai valkosipulinpuristinta. Jos sinulla on jeera, korianteri tai muu mauste kokonaisina siemeninä, jauha ne tässä samalla (kokonaiset mausteet säilyttävät paremmin makunsa ja lopputulos on parempi jauhamalla ne juuri ennen ruoanlaittoa). Silppua sipulit pieneksi. Kuumenna pannulla muutama ruokalusikallinen ruokaöljyä ja lisää joukkoon sekä jauheena olevat mausteet että tehty maustetahna. Ei haittaa, jos joku ei-välttämätön mauste puuttuu, korvaa se vastaavalla määrällä curryjauhetta.

Kastikkeeseen voi halutessan lopuksi lisätä myös tomaatin paloja. Nokkoset kannattaa soseuttaa pyreeksi hyvin, ettei käy kuten tässä kuvassa, jossa nokkoset ja kerma eivät ole hyvin sekoittuneet yhteen. Myös kastikkeen kevytversio voi näyttää tältä, kun on käytetty vähemmän öljyä ja kermaa ja laitettu nesteeksi vettä.

Kun mausteet ovat hetken paistuneet, lisää sipulit. Aina jos seos tarttuu pannulle, lisää öljyä (intialaiset kastikkeet ovat kovin öljyisiä…). Kun sipulit ovat paistuneet, lisää joukkoon nokkospyree ja herneet (herne lisää kastikkeeseen proteiinia ja sopii siihen, mutta sen voi jättää poiskin). Paista ja lisää joukkoon sitruunamehu ja kerma. Soija- tai kaurakerma pehmentää makua ja sen määrää säätelemällä voi tehdä soossista paksumpaa tai juoksevampaa, minä tein aika jykevän kastikkeen, joka toimi ikään kuin lisäkkeenä salaateille. Tarjoile maustamattoman soijajugurtin kera ja syö halutessasi esim. riisin tai keitetyn kukkakaalin kanssa. Kastikkeeseen sopii hyvin myös tofun palat.

Ruokakuviani Intiasta: 2007, 2009, 2011

15 Comments Lisää omasi

  1. Päivitysilmoitus: reissausta ja ruokaa
  2. Tänään tein tätä kastiketta pelkistä punajuuren lehdistä. Niistä ei lähtenyt itsestään kovin paljoa nestettä. Soijakermaa tai -jugurttia ei ollut ja laitoin nesteeksi joukkoon maustamatonta soijamaitoa. Jätin hienontamatta sauvasekoittimella, joten tästä tuli enempi semmoinen paistos. Laitoin jotain intialaista maustesekoitusta ja lisäksi jotain afrikkalaista tulista maustesekoitusta, jossa oli paljon korianterin siemeniä, jotka jätin hienontamatta. Paistoksesta tuli ehkä liikaa korianterin siemenen makuista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s