Mangot kasvavat Andalusiassakin

on

Kävimme Torre del Marissa kasvisravintola Himalayassa paikallisen Passeo Maritimon varrella. Siellä oli menun ulkopuolelta tarjolla mangosalaatti ja vaihdoimme paikan pitäjän kanssa pari sanaa mangoista. Torre del Mar kuuluu Malagan maakunnassa Axarquían hallintoalueeseen ja nimenomaan Axarquíassa kasvaa eniten mangoja vientiin Euroopassa (vaikka mangon tuottaja Sabora Malagan sivuilta luin, että viereisellä Granadan maakunnan rannikolla kasvaisi mangoja vielä Axarquíaakin enemmän). Mies kertoi mangopuita olevan siellä vaikka missä ja että juuri silloin (lokakuun alussa) oli mangokausi. Thaimaassahan mangokausi oli keväisin, joten nämä vaihtelevat suuresti ympäri maapallon, varmaankin jossain on aina mangokausi. Luin kuitenkin, että Espanjassakin eri mangolajikkeilla on hieman eri satoaikansa elokuusta joulukuulle.

Mangosalaattini mango oli mahtavan makuista Himalayassa ja mietin mahtaako se olla alfonsomangoa. Mutta varmaan erityisen hyväksi maun teki se, että se oli paikallista. Tripadvisorissa joku sanoi, että Axarquíassa kasvatettaisiin kuutta eri mangolajiketta. Sabora Malagan sivuilta luin, että viittä lajiketta nimiltään Osteen, Tommy Atkins, Sensation, Kent and Keith. Minä olen nähnyt ehkä vain kahta erilaista myynnissä, vaikka voivathan ne olla keskenään melko samannäköisiä. Minua aina harmittaa, ettei hedelmiä myytäessä yleensä kerrota tarkemmin mitä lajiketta ne edustavat. Sillä tavalla voisi oppia mistä pitää eniten ja mistä kannattaa maksaa.

Myöhemmin läpi lokakuun ja nyt marraskuussa olen ostanut valtavasti espanjalaisia mangoja ja ne ovat mahtavia. Mangon tuottaja Axarquía Tropicalin mukaan Osteen-mangoja saisi läpi elo-, syys- ja lokakuun, Kentiä syyskuisin, Tommy Atkinsonia syy- ja lokakuun ajan ja Keithiä marras- ja joulukuisin.

Malagalaisia mangoja myynnissä fuengirolaisessa vihanneskaupassa.

Olen miettinyt, että jos Axarquíassa on Espanjan paras ilmasto mangojen kasvattamiseen, niin olisiko se myös paras meillekin?  Sabora Malagan sivuilla luki, että mangoja kasvaa Velez-joen varrella ja Benamocarrassa, Benamargosassa, Vélez-Málagassa sekä myös Nerjassa, Frigilianassa ja Torroxissa. Kuulemma avokadot viihtyvät yleensä samanlaisissa oloissa kuin mangotkin. Olisi kieltämättä kiva asustella oliivipuupeltojen sijaan hedelmäpuiden tykönä. Näen mangot ja avokadot hyödyllisempänä ravintona kuin oliivit ja oliiviöljyn, ne kun ovat sellaista kunnollista ravintoa, kun taas oliiviöljyä voi käyttää vain ihan pikkuisen ja oliivitkin ovat sellaisia snäcksejä. Täällä päin maailmaa on kuitenkin varmaan ajateltu toisin, eli on kai syöty lähinnä leipää oliiviöljyllä ja napsittu oliiveja viinin kera. Minä taas olen saattanut välillä vedellä muutaman mangon päivässä ja avokadojakin syön päivittäin. On jotenkin paljon mielekkäämpää saada rasvat maukkaan avokadon muodossa kuin pisaralla ruokaöljyä.

Thaimaassakin mangot olivat minulle tärkeitä. Koh Lantalla asustellessani ostin torilta kilokaupalla erilajikkeisia mangoja ja niitä sai hieman halvemmalla kuin täällä. En nyt muista minkä hintaisia mangot ovat Suomessa, taitavat olla vähän kalliimpia kuin täällä. Varmaan sitten ensi keväänä Espanjassakin ne kallistuvat, kun Malagassa ei ole enää mangosesonki. Muutoin täytyy sanoa myös, että paikallisten hedelmien ja vihannesten hintataso on harmittanut. Toki appelsiineja voi saada halvalla, mutta ne ovat yleensä semmoisia huonompia eli eivät ole meheviä, niiden kuoret irtoavat huonosti eikä maku ole mikään erityinen. Mehuappelsiinit myydään vielä erikseen, en tiedä millaisia ne sitten olisivat syödä.

Mangoista blogisssa Food and My Travels: Mangoes, from India to Axarquía >>

Lue muita juttuja hedelmistä:

Marianluumu, lokvatti, plango vai mikä? >>
Jackfruit eli jakkihedelmä >>
Durian on hurjan hajuista herkkua >>
Oranssit gac-hedelmät >>
Pomelo on sitrushedelmistä vähiten kirpeä >>
Avokado ruoan messevöittäjänä >>
Thaimaan hedelmiä >>

Espanjalaisia mangoja. Tuo isompi on varmaan eri lajiketta kuin nuo toiset.

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s