Kuusi vuotta Reissausta ja ruokaa -blogia

on
Kävin vilkkaan matkustelu- ja bloggausvuoden 2016 – 2017 aikana mm. Balilla. Kautena 2017 – 2018 en käynyt ulkomailla kuin kerran.

Aloitin bloggauksen kuusi vuotta sitten ja käsittääkseni vuosien myötä blogien määrä on räjähtänyt, vaikka olihan bloggaus jo silloin vanha juttu. Nyt netistä löytyy hirveästi hiipuneita blogeja ja uusia tulee jatkuvasti tilalle, ja siksi määrä saattaa olla suuri. Toisaalta bloggaaminen on saattanut hieman vähentyä Instagramin myötä, mutta voinee olla, että Instagram toimii korvaavana lähinnä sisustamis- ja muotiaiheissa, joissa ei niinkään jaeta tietoa, vaan ideoita. Kulutan paljon aikaa etsien netistä tietoa itseäni kiinnostavista asioista (muun muassa Espanjassa asumisesta) ja tuntuu kuin haluamaani informaatiota olisi aina vain vaikeampi löytää hakukoneiden avulla. Olisi entistä tärkeämpää löytää joitain yhteenvetosivuja, nyt pläräilen lähinnä Blogit.fi -sivua. (Lue lisää: Reissausta ja ruokaa Instragramiin ja ajatuksia somettelusta >>).

Joulukuussa 2016 ehdin käydä Intian Varanasissa.

Viimeksi kirjoitin bloggausvuosista yhteenvedon kaksi vuotta sitten toukokuussa jutulla Neljä vuotta Reissausta ja ruokaa, jolloin tarkastelin neljännen bloggausvuoteni aikana kirjoittamaani 65 juttua. Sen jälkeen viides bloggausvuoteni toukokuusta 2016 toukokuuhun 2017 oli aktiivinen matkustelun suhteen (11 maata) ja kirjoitin 109 blogitekstiä. Olin lopettanut työt thaimaalaisella eläinsuojelukeskuksella ja vietin aika vapaan ja tosi matkustelevaisen freelancevuoden ennen takaisin Suomeen tulemista.

Greippi ja Alma joululomalla 2017. Kausi 2017 – 2018 meni koirien kanssa Suomessa.

Nyt Suomi-vuotena kirjoitin vain 35 kertaa. Kuusi vuotta sitten juttujen kirjoittaminen sujui paljon sutjakkaammin kuin nykyisin, kun laitoin matkajuttuihinkin vain muutaman kuvan. Itse asiassa kirjoittaminen sujuisi nytkin, mutta olen viehtynyt valokuvaamiseen ja haluan sitten arkistoida matkakuviani juttujen mukaan runsain mitoin ja niiden valitsemisessa ja käsittelyssä kestää. Mutta toki viimeisin vuosi on ollut aika epäinspiroiva, työntäyteinen ja olen lähinnä luuhannut koirien kanssa ulkona.

Se mitä juttujani itse arvostan eniten ei käy aina ihan yhteen sen kanssa, millä hakusanoilla blogiini on päädytty. Blogin jutut ovat sitä luetumpia, mitä vanhemmista jutuista on kyse, kun ovathan ne roikkuneet netissä hakukoneiden ulottuvilla pidempään. Tässä esittelen luetuimmat jutut kahden viime vuoden ajalta:

Koirien tuonti Thaimaasta kiinnostaa

 

Koirat Alfa ja Wispa lentokopissansa Frankfurtin lentokentällä.

Kahden viime vuoden teksteistäni luetuin on Koiran tuontiprosessi Thaimaasta Suomeen. Olenkin tyrkyttänyt kokemuksiani aiheesta monessa tuutissa toivoen, ettei kukaan jättäisi koiraa tuomatta Suomeen luullessaan sen olevan jotenkin vaikeaa tai tosi kallista. Matkalaiset tapaavat Thaimaassa ihania koiria kaduilla ja rescuetarhoilla ja monia jää kaivelemaan, jos yhden tai pari voisi pelastaa mukaansa. Aiheesta kannattaa lukea tuon lisäksi myös Koiran kanssa matkustaminen Thaimaasta Suomeen (2016) >> (10. luetuin juttu parin viime vuoden ajalta) ja Koiran hankinta Thaimaasta (2016) >>.

Ötökät ellottavat Thaimaassa

 

Koirista nyppimiäni punkkeja upotettuna kiehuvaan veteen Thaimaassa.

Toiseksi luetuin on vuosi sitten julkaisemani Punkit ja muut riivaavat ötökät Thaimaassa. Tropiikin hyönteiset huolestuttavat ja siellä käydessä niitä sitten tavataan. Punkkien lisäksi kirjoitin jutussa myös hyttysistä, muurahaisista, lutikoista, kirpuista ja torakoista. Erikseen kirjoitin syksyllä 2016 aiheesta Thaimaan skorpionit, mutta skorpparit eivät kai mietitytä ihmisiä niin paljoa tai niitä ei ole edes lyhyiden lomien aikana nähty. Meni minullakin pitkään ennen kuin näin ensimmäiset Thaimaan skorpionini.

Onko Kambodzaan mänijöitä?

 

Kambodzalainen tuk-tuk.

Yllättäen kolmanneksi luetuin näistä parin viime vuoden jutuista on Kambodza ja matkustamiseen liittyvät asiat. Kai lukijoita askarruttaa Kambodzan viisumiasiat. Kävin ensi kertaa Kambodzan Siem Reapissa ja Phnom Penhissä marraskuussa 2016 ja kirjoitukset näistä sekä Angkor Watista ja ruoista löytyvät Kambodza-jutuista >>.

Koh Lanta on suomituristien suosima

Vaikka Koh Lanta on lähestulkoon ruotsalaissaari, vaikuttaa joka toisen suomalaisen thaimaankävijän käyneen Koh Lantalla myös. Neljänneksi luetuin parin viime vuoden aikana nakuttelemistani jutuista koskee Koh Lantan kansallispuistoa.

Entinen työkaverini on perustanut Koh Lantalle kasvisravintola Happy Veggien ja tässä paikan papaijasalaatti.

Olen kirjoittanut Koh Lantan ravintolatarjonnasta useaan otteeseen ja viidenneksi luetuin parin vuoden takaisista jutuistani on Koh Lantan ravintolasuosikkini. Siinä esittelen kesällä 2016 joitain bravuuriruokakohteitani aloittaen saaren pohjoispäästä Saladanin Catfish-ravintolasta ja päättyen saaren eteläpäähän Kantiang Bayn Drunken Sailorsiin. Mutta ravintolasuosikit muuttuvat ja ravintolatarjonta elää, joten alkuvuonna 2017 listani olisi näyttänyt jo erilaiselta. Nyt suosittelen syömään maistelumenun ja käymään thaikokkauskurssin Koh Lantan Time for Limessä sekä vierailemaan saaren kasvisravintoloissa Happy Veggiessä ja Kundassa.

Koh Phanganin Srithanu on mieleiseni rantakohde.

Kahdeksanneksi luetuin tällä top 10 -listalla on juttu Thaimaan saarien vertailua: Koh Phangan ja Koh Lanta. Kävin toista kertaa Phanganilla alkuvuonna 2017 osallistuessani siellä liikkuvalle eläinklinikalle ja tutustuin saareen ja ihastuin jonkun verran myös.

Tänä keväänä kirjoittamani juttu Kooste elämästä Koh Lantalla on ollut tämän vuoden luetuimpia. Jutussa katson taaksepäin siellä viettämiini aikoihin ja mitä sieltä oikein jäi mieleen. Katso kaikki Koh Lanta -jutut >>

Lue eläinsuojelutöistä Koh Phanganin saarella:
Liikkuva eläinklinikka Koh Phanganin saarella Thaimaassa (2017) >>
Koh Phanganin saaren eläinsuojelukeskus PACS Thaimaassa (2017) >>

Indonesiassa kävin syksyllä 2016

Olin Indonesiassa viimeisimmin syksyllä 2016 ja kaikista mielenkiintoisista Cats of Gilin kissojen sterilointiklinikkajutuista huolimatta luetuin (sija 6.) tuon reissun jutuista on Indonesian miehet vetävät naisia Balille. Sikäli olen ihan tyytyväinen, että sellainen juttu luetuttaa, mikä ei ole ihan sovinnaisimmasta päästä oleva matkakohteen esittely tai muu perus matkablogitarina. Tuommoisia haluaisin kirjoittaa enemmänkin, kun tulee jänniä maailman ilmiöitä eteen.

Haluaisin ihmisten löytävän eläinsuojeluaiheiset juttuni ja matkaamaan vaikkapa auttamaan tällaisia roskiksesta löytyneitä kissanpentuja Indonesian Gilisaarille.

Yhdeksänneksi luetuin juttu on tuolta matkalta esittely Canggun ja Sanurin rannoista Balilla. Jos haluaa rantalomailla Balin saarella juuri nyt, niin Canggu is the place. Tätä olen parin vuotta hokenut. Parin vuoden päästä the place Balilla saattaa ehkä jo olla jokin muu.

Omasta mielestäni Balillla parasta ei ole rannat vaan sisämaa riisipeltoineen ja tulivuorineen. Ubud on ihana paikkakunta ja sieltä luetuin juttu on Kaunis Ubudin kaupunki Balilla >>.

Mielenkiintoisinta on kuitenkin tavallisen turismin ulkopuoliset hommat ja siksi suosittelenkin lukemaan jutun Kissaklinikan apulaisena Indonesian Gilisaarilla (2016) >>

Lue kaikki Indonesia-jutut >>

Eurooppaa kesällä 2016

Mystinen kaivo Sintrassa.

Kirjoitan toki muustakin kuin Aasiasta ja parin viime vuoden top 10 -listalla 7. sijan on saanut Sintran mystiset kaivot – Quinta da Regaleira Portugalissa. Olen iloinen, että tuon jutun on vilkaissut kuutisensataa lukijaa, koska paikka on ihmeellinen ja sinne kannattaa mennä jopa ennemminkin kuin muihin Sintran palatseihin.

Tuolla samalla kesän 2016 reissulla kävin myös Itävallassa, Italiassa, Ranskassa ja Espanjassa Portugalin lisäksi ja lukijoita on tavoittanut lähinnä jutut Mitä tehdä ja mitä EI tehdä Wienissä ja Portugalin kasvisruoat ja Lissabonin ravintolat.

Intiajutut ja muut bloggaukset

Olen käynyt Intiassa useita kertoja ja kirjoittanut siitä, mutta kauhean suosittuja ne jutut eivät ole, eivätkä joulukuun 2016 Varanasin ja Goan reissuni jutut ole tavoittaneet monia. Vuonna 2014 kirjoittamani Miten välttää vatsatauti Intiassa? -juttu on edelleen Intiabloggauksista suosituin, samoin vuoden 2013 Kasvissyönti intialaisittain.

Tätä koiranpentua hoidin Goalla joulukuussa 2016.

Talven 2017 jutun Selviytysmisneuvoja Intiaan on löytänyt vain parisataa lukijaa.

Enemmän blogiin on päädytty lukemaan juttuja aiheista Thaimaan kuninkaan kuolemaLauttamatka Koh Phi Phille (siellä tuli muutaman kerran piipahdettua esim. matkalla Koh Lantalta Phuketiin), Paluu Suomeen kolmen vuoden irtioton jälkeen, Mitä tapoja olen oppinut Thaimaassa ja Arjen erilaisuuksia ulkomailla – Pyykkäys Thaimaassa. 

Tässä vielä katsausta kahden viime vuoden blogijuttuihin teemoittain:

Thaimaan kulttuuri 2016 – 2018

Thaimaa on ollut tässä aika iso osa elämää ja olen kirjoitellut joitain juttuja siellä asustelun ilmiöistä. Yksi jutuista on Mitä tapoja olen oppinut Thaimaassa (2016) . Joihinkin tapoihin totuin aika tavalla, kuten oikealla kädellä ojentamiseen ja vasemmanpuoleiseen liikenteeseen ja khaa -sanan toisteluun. Se pulpahteli suustani vielä vuoden jälkeen Thaimaasta palattuani, kun menin nyt helmikuussa käymään Espanjassa. Thaimaalainen tervehtimistapa waiaus taas ei ollut minulla käytössä Thaimaassakaan, siitä voi lukea jutusta Miksi en tykkää waiata Thaimaassa? (2016) >>.

Henkien talo katolla Bangkokissa.

Pääsin seuraamaan henkien talon vihkimisseremoniaa, joten nyt on jotain tietoa noista kaikkialla Thaimaassa näkyvistä pikku pyhätöistä, ainakin että ei niitä vain nakata paikalleen, vaan pystyttäessä kuuluu olla seremonia uhrilahjoineen ja että talojen alle laitetaan jonkinlaisin symbolein varustetut laatat. Tutustuin Thaimaassa pariin otteeseen myös yhdeksän keisarijumalan festivaaleihin, joita myös kasvisfestivaaleiksi kutsutaan. Phuketissa meno on Vegetarian festivalien aikana hurjin >>.

Olin Chiang Maissa, kun Thaimaan kuningas kuoli syksyllä 2016, mikä oli todella suuri tapahtuma thaimaalaisittan.

Thaimaalaista arkea 2016 – 2017

Koiravahtina Chiang Main kukkuloiden juuressa (2016) >>
Arjen erilaisuuksia ulkomailla: Pyykkäys Thaimaassa (2017) >>
Kooste elämästä Koh Lantalla (2018) >>

Ulkosuomalaisuus, kaukokaipuu ja nomadihommat 2016 – 2018

Vuonna 2016 en vielä tiennyt Suomeen palaamisesta, enkä tänne kaivannutkaan. Ja vuosi sitten en tullut Suomeen tänne jäädäkseni. Kai sitä koko ajan miettii, missä sitä voisi ennemmin viettää elinaikansa.
Mistä jään paitsi, kun en ole Suomessa? (2016) >>
Talvinen päivä Chiang Main arkea (2017) >>
Paluu Suomeen kolmen vuoden irtioton jälkeen (2017) >>
Työelämään ja säästämiseen sopeutuminen Suomessa (2017) >>
Vuosi sitten elämä mullistui Thaimaassa koirien myötä (2018) >>
Muuttaisiko sitä seuraavaksi Espanjaan? (2018) >>

Eläinsuojeluhommia Thaimaassa, Indonesiassa ja Intiassa 2016 – 2017

Koiranpennun hoitamista Goalla Intiassa (2017) >>
Rescuekissamme Billy Thaimaasta (2017) >>
Lexie-koira tuli meille Thaimaasta Ruotsin kautta (2017) >>
Rescuetoiminta on paljon muutakin hyvää kuin kotien antamista (2018) >>

Aiemmat bloggausvuosien tarkastelut:

Neljä vuotta Reissausta ja ruokaa (2016) >>
Reissausta ja ruokaa -blogi 2 v! (toukokuu 2014) >>
Yksi vuosi ja 260 bloggausta (toukokuu 2013) >>

Muita yhteenvetojuttuja:

Katsaus blogin joka sadanteen juttuun (2017) >>
Blogin juttuja luettu 200.000 kertaa (marraskuu 2014) >>
Millä hakusanoilla blogiini päädytään? (joulukuu 2012) >>
Vuosi 2017 ei ollut matkailuvuosi >>
Vuoden 2016 matkailusaldoni >>
Missä matkailin vuonna 2015? >>
Vuoden 2014 matkailusaldoni >>
Missä matkailin vuonna 2013? >>
Vuoden 2012 matkailusaldoni >>

4 Comments Lisää omasi

  1. Mahtavia Thaimaajuttuja sulla täällä blogissa. Näköjään ollaan muutenkin tykästytty samanmoisiin paikkoihin ja tietty näihin ihaniin karvaisiin sieluihin<3. Hyvä että kirjoitat näistä paikoista, joissa voi vaikka lomillaan käydä auttamassa eläimiä.

    Ihan mahtavaa<3

    1. Mukavaa jos jutuista löytyy jotain mieluista 🙂 On tosiaan Thaimaa ja karvaolennot mielessä paljon ja sitä toivoo, että muutkin löytävät nuo mahdollisuudet tehdä eläinsuojelutöitä ulkomailla. Minulle se oli aika käänteen tekevää ja vastaisuudessakin aion niihin hommiin mennä, jotta pääsee myös tutustumaan ihmisiin. Ja kovin tykkään lukea varsinkin blogeja, joissa kerrotaan elämästä koirien kanssa ulkomailla 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s