Yhdeksän vuotta blogia, miksi bloggaan?

on
Joku juttu siinä on, että haluan laittaa blogiin kuvia paikoista, joissa olen käynyt, sekä kirjoittaa kokemuksistani ja kiinnostuksen kohteistani.

Bloggaaminen on ollut harrastukseni yhdeksän vuoden ajan. Ennen tätä pidin joitain reissublogeja, jotka taisivat olla vain tuttuja varten tehtyjä kuulumisia matkoilta. Nykyään ehkä jotkut seuraavat tätä blogia ja monet eivät. Kenelle siis oikein kirjoitan? 

Tiedon jakamista itseäni kiinnostavista aiheista

Jo alun perin Reissausta ja ruokaa -blogin kirjoittamisen pääajatus oli jakaa tietoa ja omakohtaisia kokemuksiani minua kiinnostavista aiheista niille, joita kiinnostaa nämä samat asiat. Tällä hetkellä näitä aiheita ovat mm. ulkomailla asuminen, matkakohteet, matkailu, luontokohteet, luonnon ilmiöt, patikointi, eläinsuojelu, rescuetoiminta, kulttuurit, ruokakulttuurit, ruoan alkuperä, veganismi ja retkipakun rakentaminen. Käytän paljon aikaan tiedonhakuun netistä ja usein harmittaa, kun en löydä mitä etsin. Netti on tullut täyteen kaikenlaista hakukoneoptimointi- ja markkinointikrääsää. Joukosta ei aina löydy sitä mitä tarvitsee. Rakastankin muita blogeja, joissa jaetaan kokemuksia ja tietoja pintaliitoa syvemmin. Instagramissa kyllä ihailen hienoja kuvia, mutta blogeista haluaisin löytää asiaa enkä vain fiilistelyä ja hehkutusta. Matkailujuttujenkaan ei tarvitsisi kehua kohteita.

Alun perin olin ajatellut tehdä verkkosivuston, jossa olisi melko ajatonta ja neutraalia infoa reppureissailusta, jotain samantapaista kuin esim. Minnethaimaassa.com. Tykkäsin kai kuitenkin ennemmin kirjoittaa mielipiteitäni ja sitä sun tätä.

Reissaukseen liittyen minua kiinnostaa paljon enemmän esimerkiksi paikalliset villivihannekset kuin vaikkapa hotellit ja turistinähtävyydet, mutta kirjoittelen näistä kaikista, mikäli ne alkavat kiinnostaa.

Valokuvausta ja asioiden saamista itselleni muistiin

Ennen bloggailua otin valokuvia, joissa oli yleensä aina mukana ihmisiä. Olen aina kerännyt kuvia albumeihin ja katsellut kuviani, viimeiset 15 vuotta pelkästään sähköisessä muodossa. Valokuvien avulla muistan asioita, jotka muuten unohdan. Aika monet blogin reissujutut ovat paitsi tiedon jakamista, niin myös asioiden saamista muistiin omiksi muistoikseni. Tiedän hyvin, etteivät monet jutut kuvineen kiinnosta juuri ketään paitsi itseäni ja kirjoitan monet jutut vain siksi, että itseäni on kiinnostanut ottaa asioista selvää ja kirjoittaa asiat muistiin. Blogi on siis tämmöinen jonkinlainen hybridi omaa muistokokoelmaa ja tiedon jakoa muille. 

Bloggailun myötä olen innostunut valokuvaamaan asioita, jotka ovat mielestäni hienoja tai kiinnostavia. Kuvaan aika paljon ihan vain blogia varten. En halua blogissani esitellä kuvia itsestäni tai läheisistäni, joten kuvaan lähinnä vain maisemia, koiria ja mitä nyt blogiin milloinkin tarvitaan aiheen mukaan.

En ehtinyt kirjoittaa juuri mitään monen vuoden takaisesta Vietnamin reissusta. Edelleen haluaisin blogata vaikkapa Hoi Anista voidakseni siinä samalla käydä läpi siellä ottamiani kuvia.

Onko bloggaaminen elämän estetisointia?

Voi olla, että estetisoin elämääni blogin avulla. Luulen, että sanasta blogi tulee useimmille ihmisille mieleen nätit aamupala-asetelmat, muoti, vaaleasävyiset sisustukset ja kuvat bloggaajasta itsestään ja mitä kaunista hän on milloinkin nähnyt ja kokenut. Vaikka Reissausta ja ruokaa ei ole mikään tyyliblogi enkä postaile pelkästään kauniita kuvia, niin jollain tavalla varmasti valikoin semmoiset aiheet, joita pidän kauniina ja hyvänä. Vaikka toisaalta kirjoitan paljon ikävistäkin asioista, kuten eläinten kaltoinkohtelusta ja tuon esiin huonoja kokemuksiani ja kiukkuanikin. Ja oikeasti jos menee blogit.fi -sivulle, niin voi nähdä kirjon eri harraste- ja intressisivustoja. Sieltä löytyy kaunistelemattomia blogeja. Ehkä on joitain blogeja, joiden aloittamisen innoitteena on ollut saada  hommasta joskus elantoa tai edes ilmaisnäytteitä, en sitten tiedä. Sitten on pienempien niche-aiheiden blogeja, vaikka mitä löytyy. Top 10 -listalla olen yleensä katsonut olevan blogeja, joissa on paljon lifestylea, muotia, sisustusta, esteettisyyttä ja arjen estetisointia, koska nämä ovat varmaankin sitä mikä vetoaa isompaan yleisöön, mutta taitaa nuo suositutkin olevan aika avoimia kirjoittajien elämän esittelyn suhteen. 

Olisinkohan ottanut tätä kuvaa ilman somea ja blogia? Blogiharrastus on tehnyt monia asioita mielekkäämmäksi. Talvi on mielestäni ihan todella ikävää aikaa, joten pieni ilo on, jos inspiroidun ottamaan talvikuvia.

Aika monen elämä on tainnut sometuksen myötä muuttua sellaiseksi, että tietyissä tilanteissa kaivetaan aina kännykkä esiin ja otetaan kuva. Minä näpsin tosi paljon kuvia. Sitten mielessäni pyörii kaikenlaista, mitä voisi blogissa julkaista. Suurin osa jää tekemättä, kun en ehdi ja saa aikaiseksi. Mutta varmasti bloggaaminen on tässä yhdeksän vuoden aikana vaikuttanut siihen, miten järjestelen asiat mielessäni.

Jotkut bloggaajathan taitavat tyyliin järjestää juhlia, joissa isona motivaattorina on kuvien saaminen blogiin tai Instagramiin. Mietin, että onkohan minulla bloggaaminen vaikuttanut siihen, että olisin tehnyt jotain mitä en olisi muutoin tehnyt. Jos näin on, niin minulle kaikki motivaattorit nousta ylös sohvalta ovat positiivisia. Kaikenlainen tekeminen Netflixin katselun sijaan on hyvä juttu oli syy mikä hyvänsä.

Blogin nimi

Minua edelleen kiinnostaa esitellä käymieni paikkojen ruokailmiöitä ja miten vaikkapa eri hedelmät kasvavat, mutta ihan tavallinen kokkaaminen ei enää kiinnosta.

Jos blogin nimen vaihtaminen ei aiheuttaisi kaikenlaista hankaluutta, niin saattaisin sen vaihtaa, koska ruoka ei aiheena kiinnosta minua enää niin kuin ennen. Jos nyt pystyisin matkustelemaan paljon eri puolilla maailmaa, olisin toki innokas esittelemään jänniä vegaaniruokalöytöjäni. Tuo saattoi ollakin alkuperäinen ajatukseni blogin suhteen. Edelleenkin voin löytää ihmeellisiä paikallisia ruokia ja ruokakulttuureita, vaikka kaiken luulisi jo levinneen villityksinä ympäri maailman. Ja toisaalta, juurihan viime talvena Espanjassa tutustuin minulle uusiin espanjalaisruokiin ja sain ihmetellä kauppojen tarjontaa ajaessamme autolla läpi Euroopan. Eli ruoka kyllä kiinnostaa, mutta ei sillä tavalla, että Suomessa enää harrastaisin ruokaa. Ennen laitoin joukoille muonaa tapahtumissa ja koitin olla hyvä vegaanikokki. Sitten alkoi tuntua, että hyvän ruoan kriteerit ovat jo niin korkealla, että minun on turha yrittää pysyä mukana. Joskus oli vielä niin, että kunnollista vegeruokaa sai vain kasvisravintoloista, mutta tänä päivänä on toisin, ja hyvä niin. Sitten on vielä se, että itse pyrin syömään lähinnä yksinkertaista raakaruokaa, eikä huvita käyttää aikaa kokkailuun. 

Blogin nimi nyt voisi olla vaikkapa Reissausta ja luontoa, Reissausta ja patikointia, Reissausta ja rescueita tms. Matkustellessa minua nykyään kiinnostaa lähinnnä luonnossa liikkuminen. Ja ulkomailla elämiseeni kuuluu huoli alueen koirien ja kissojen tilanteesta. Rescuetoiminta tai vähintään sen ajattelu on minulle erottamaton osa reissaamista ja ulkomailla asumista. 

Blogin asettelu

Olen tykännyt eniten semmoisesta blogin asettelusta, jossa etusivulla näkyy esittelyä monista jutuista, joista sivuille tulija voi valita mieleisensä. Toinen blogityyli on siis semmoinen, jossa etusivulla on aina uusin juttu, jota vierittämällä pääsee toiseksi uusimpaan jne. Semmoiset toimivat ehkä paremmin sellaisilla blogeilla, joilla on seuraajia, jotka haluavat aina tietää bloggaajan uusimmat jutut. Minun blogiin kai päädytään eniten google-hakujen sattumien kautta. Toisaalta nykyään nettiä selataan kai enemmän kännykällä kuin läppärillä, joten blogini etusivu ei tule esiin yhtään semmoisena kuin haluaisin.

Minulle on tullut mieleen monenlaista, mitä haluaisin blogin asettelun suhteen, mutta sellaisia valmiita teemoja ei ole WordPressistä löytynyt. Minulla oli vuosien ajan periaate, ettei blogin pidosta saa tulla kuluja, mutta sitten aloin maksaa premium-tilauksesta, jotta sain oman domainin, mainokset pois ja enemmän muokkausmahdollisuuksia. Tulikohan valmiita teemojakin enemmän ilman lisäkustannuksia, vai maksoinkohan erikseen esimerkiksi tästä nykyisestä teemasta. Ajattelin, että kai tämmöinen iso harrastus saa sitten jotain maksaakin. 

Aiemmat bloggausvuosien tarkastelut:

Kahdeksas bloggausvuosi ja 900 juttua (2020) >>
Reissausta ja ruokaa -blogi 7 v (2019) >>
Kuusi vuotta Reissausta ja ruokaa -blogia (2018) >>
Neljä vuotta Reissausta ja ruokaa (2016) >>
Reissausta ja ruokaa -blogi 2 v! (toukokuu 2014) >>
Yksi vuosi ja 260 bloggausta (toukokuu 2013) >>

Muita yhteenvetojuttuja:

Katsaus blogin joka sadanteen juttuun (2017) >>
Blogin juttuja luettu 200.000 kertaa (marraskuu 2014) >>
Millä hakusanoilla blogiini päädytään? (joulukuu 2012) >>
Vuoden 2020 reissukooste >>
Reissuni vuonna 2019 >>
Vuonna 2018 ei juuri matkailtu >>
Vuosi 2017 ei ollut matkailuvuosi >>
Vuoden 2016 matkailusaldoni >>
Missä matkailin vuonna 2015? >>
Vuoden 2014 matkailusaldoni >>
Missä matkailin vuonna 2013? >>
Vuoden 2012 matkailusaldoni >>

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s