Suunnitelma: matkailuautolla Andalusiaan

on
Tällä autolla matkaamme koirien kanssa.

Lähdemme syyskuussa kohti Espanjaa ja ajattelimme käyttää ajomatkaan sinne jotain 1,5 kk aikaa. Matkamme kolme määräävää tekijää ovat koirat, matkailuauto ja luontokohteet. Haluamme edetä kohti Espanjaa sellaista reittiä, jolla pääsee päivittäin luontokohteisiin kävelemään koirien kanssa ja näihin paikkoihin pitää päästä matkailuautolla. Auton takia pysymme loitolla kiemuraisista vuoristoteistä ja koirien vuoksi vältämme kaupunkeja ja nähtävyyksiä luontokohteita lukuun ottamatta. Lue kesäreissuista koirien kanssa: Matkailuautoreissu koirien kanssa Suomessa (2017)>> ja Hossan kansansallispuistossa koirien kanssa matkailuautolla (2018) >>.

Koiramme ovat sellaisia hönttejä, että katson turvallisimmaksi jättää ne lauttamatkan ajaksi matkailuautoon autokannelle. Kunpa itsekin saisi jäädä autoon. Tämän kuvion takia lautat Ruotsiin tai Saksaan eivät tule kysymykseen.

Ennakoituja hankaluuksia Euroopassa ovat vapaana liikkuvat koirat, ahtaat leirintäalueet ja avoinna olevien leirintäalueiden puute syys-lokakuussa. Koirien kuljetus nopealla lautalla Tallinnaan hiukan arveluttaa myös. Muuten odotan ihanaa uusien maisemien bongausta, matkustamisen iloa ja kivoja kävelyitä. Ajatuksenani on, että ajaisimme vain kolmisen tuntia per päivä pitäen joskus välipäiviä ajamisesta ja ehkä joskus intoudumme ajamaan enemmän.

Koiramme ovat ottaneet matkailuauton mainiosti haltuunsa.

Emme ole aiemmin kahdestaan matkailleet matkailuautolla Suomen ulkopuolella kuin Norjassa ja Ruotsissa, joten nyt tarvitsee tosissaan ottaa auton toiminnot haltuun ja tietää Euroopan säännöt ihan itse. Jännintä minusta on kuitenkin matkustaa kolmen koiramme kanssa. Etenkin niiden takia kierrämme kaupungit kaukaa ja yritämme hakeutua luontokohteisiin ja patikointipolkujen reiteille. Olen huomannut, että Euroopan matkailuautoiluvinkit koskevat useimmiten kaupunkivierailuja ja nättejä kyliä. Muiden keskuudessa suosittuja ovat leirintäalueet, joista pääsee keskustaan julkisilla kulkuneuvoilla. Siksi meille sopivia vinkkejä on pitänyt tosissaan etsiä, koska meidän intressimme vaikuttavat eroavan perusmatkailuautoilijoista, jotka eivät välttele asutuskeskuksia. Me taas lähdemme Eurooppaan luontoretkelle.

Reitti Euroopan läpi

Aloin suunnitella reittiä Euroopan läpi todella aikaisin ihan aikani kuluksi. Itse asiassa päätös matkan toteuttamiseksi syntyi jo naurettavan aikaisin kahta vuotta aiemmin. Koko Espanja on ollut semmoinen mielen pakopaikka, kun en Suomessa viihtynyt.

Etelä-Puolan maisemat kiinnostavat, mutta koirien kanssa emme taida kovin ylös kukkuloille päästä, emmekä halua matkailuautolla päätyä kiemuraisille vuoristoteille. Vuonna 2009 kävin Zakopanesta Kasprowy Wierchin huipulla gondolihissillä.

Aiomme ajaa reittiä Viro-Latvia-Liettua-Puola-Slovakia-Itävalta-Italia-Ranska-Espanja ja käyttää matkaan aikaa niin paljon kuin kiinnostaa. Ei meillä ole mikään kiire Andalusiaan. Toki haluamme päästä tutustumaan nimenomaan Espanjaan, mutta ehdimme olla siellä kuitenkin kuukausia.

Tiirasin aika paljon Google Mapsista ja Earthistä reittien olemusta ja millaisia ulkoilualueita reittien varrella on. Vaikuttaa siltä, ettei Euroopassa yleensä voi olla siististi ja huomaamattomasti yötä parkkipaikoilla, vaan tarvitsee mennä leirintäalueille. Eli paitsi että ajamme päivän ajo-osuudet ja käymme luontoretkillä niin sitten pitää vielä etsiytyä leirintäalueillekin saman päivän aikana. Pidän kyllä leirintäaluemeiningistä, mutta jännitän niitä koirien takia. Eniten arveluttaa leirintäalueiden muiden vieraiden ja omistajien koirat, joita mahdollisesti pidetään vapaana. Toinen probleema voi olla se miten meidän koirat pysyvät rauhallisina öisin muiden vieraiden liikkuessa automme läheisyydessä. Meidän kullannuput kun eivät kaikki ole kullannuppuja vieraita koiria ja ihmisiä kohtaan. Maakohtaiset tiedot wildcampingin suhteen löytyy Autoliiton Autoillen Euroopassa -kirjasta.

Kuvittelen matkustamisen sellaiseksi, että aamulla on aamutoimia ja kahvinkeittoa, koirien ulkoilutus ja ruokinta, sitten laitetaan kamat kasaan ja ajetaan pari tuntia. Siinä välissä tai lopussa syödään lounasta ja toivottavasti päästään johonkin hienoon luontokohteeseen kävelemään. Sitten hakeudutaan leirintäalueelle, tehdään koirille ja itselle ruokaa ja mennään pehkuihin.

Varmaankin haluaisimme kävelykohteiden sijaitsevan lähellä ajoreittiä eli vielä ei ole tullut ilmi sellaisia ehdottomia luontokohteita, joiden takia haluaisimme lisätä ajomatkaa Espanjaan kovinkaan paljoa. Esimerkiksi Zakopane saattaa jäädä välistä, koska se sijaitsee umpikujassa vuorten keskellä.

Muita juttuja matkailuautoilusta Euroopassa:

Matkailuautolla Brysselistä Tanskan kautta Suomeen (2014) >>

Kaikki matkailuautoilujutut >>

Lue muualta netistä juttuja matkailuautoilusta Euroopassa:

Vantasticin Youtube-video Puolasta >>

Urbaani viidakkoseikkailijatar: Matkailuautolla Euroopassa – vapaan elämäntavan ytimessä >>

Keskustelufoorumi matkailuautoilusta: RVfun >>

 

10 Comments Lisää omasi

 1. Tiina sanoo:

  Hyvä suunnitelma! 😀 Koirien kanssa reissaaminen on ihan parasta ja muulla tavalla en halua enää matkustaakaan. Ihan samallalailla olemme vältelleet kaupungin hälinää ja pysyneet luonnossa. Yhden ainoan kerran olimme leirintäalueella, mutta se tuntui turhan ahtaalta ja koiria piti koko ajan vahtia etteivät mene liian lähelle muita yms. Aina kun olemme paikoillaimme niin koirat ovat 10 metrin hihnoissa kiinni pakussa ja saavat touhuta mitä tykkäävät. Sen takia vain väljät autopaikat käyvät ja tienvarsiparkkeja emme käytä, muuta kuin pakon edessä. Oletko huomannut park4night sovelluksen? Sieltä löysimme hyviä parkkeja Korsikalle ja Italiaan. Koirat olivat myös yllättävän hienosti yön laivan hytissä! 😁

  1. Oi kiitos vinkistä! Pitää muistaa tuo appi ladata, kun hankin oman puhelimen. Taidetaan mekin välillä yöpyä muualla kuin leirintäalueella, mikäli se turvallista (ettei kukaan tulisi häiritsemään) ja sallittua (ainakaan Slovakiassa ei kuulemma saisi). Olisi kyllä mieluista kun saisi olla ihan omissa oloissaan!

   Laivahytissä eniten jännäisin sitä osuutta, kun koirat pitäisi viedä hyttiin, lauttojen raput ja käytävät kun tuntuvat olevan niin täynnä ihmisiä ja aina on kiire autosta pois ja autoon takaisin mennessä. Mutta teillä taitaa koirat olla niin lauhkeita, etteivät ne kauhistu ihmisistä 🙂

 2. Tiina sanoo:

  Juu meidän koirat eivät säiky ihmisiä, mutta Monsieur on kyllä niin ahne että sen perään pitää katsoa koko ajan ja laivamatka kyllä jännitti minuakin paljon. Meidän Madame ei uskalla kulkea rappusia, niin se piti kantaa ja oli harmillista että koirien vessalaatikko oli ylimmällä kannella, jonne ei päässyt hissillä….Monsieur myös vähän merkkasi käytävää, mutta onneksi se oli muovimattoa ja sain siivottua jäljet. Hytissä oli myös todella kuuma ja piti laittaa ilmastointilaite niin täysille, että eihän siinä metelissä saanut nukuttua, paitsi tietty koirat 😉 Täällä etelä-Ranskassa on kyllä löytynyt luonnosta niin rauhallisia yöpaikkoja, ettei ole ikinä ollut mitään ongelmia. Italiassa oli tietyillä alueilla vähän levottomampaa ja poliisi on pysäyttänyt meidätkin monta kertaa ihmissalakuljetusepäilyiden vuoksi, kun meidän paku ei ole ihan tavanomaisen matkailuauton näköinen…. Suomen passi kouraan, niin tilanne hetkessä selvä. Mutta Italiassakin luonnosta löytyi ihanan rauhallisia yöpaikkoja!

  1. Minua pelottaisi viedä meidän koiria kannelle, kun pelkäisin jonkun niistä vauhkoontuvan. Hytti voisi olla hyvä, jos sinne ei kuuluisi ihmisääniä, moottoriäänet ei ehkä haittaisi.

   Mietin että ajettaisi Italiassa pienempiä teitä pitkin Garda-järven kohdilta Välimerelle, ehkä sieltä löytyisi tuon appsin avulla paikkoja? Ja Ranskasta ja muista maista sitten myös. Saisi hauvat olla rauhassa ihmisiltä!

 3. Tiina sanoo:

  Meillä on sellaisia kokemuksia että vuoristossa saa olla aina rauhassa, mutta rannikolla on hankalaa löytää yöpaikkoja. Ollaan ajettu Nizzan kohdilta motaria pitkin muutama vuosi sitten Gardalle ja isojen teiden varsilla ei näkynyt kivoja paikkoja yöpyä. Nizza-Genova väli on oikeastaan tosi tylsää motaria ja rannikko ihan täyteen ahdettu. Heti kun lähtee pohjoiseen vuorille niin on upeita maisemia ja luonnonrauhaa esim. Ligurian Alpeilla, mutta osa pikkuteistä oli aika hurjassa kunnossa kun olimme reilu viikko sitten siellä. Ajoimme myös pari kuukautta sitten Cuneosta Torinon kautta Aostaan ja täytyy sanoa, että sielläkin vähän sama tilanne, että vain vuorilta löytyi kivoja yöpaikkoja. Cuneon ympäristö varsinkin on upeaa ja rauhallista seutua, samaten Susan ympäristö joista myöskin hyvä rajanylityspaikka vuorten yli jopa talvella Ranskan puolelle. Voin antaa yksityiskohtaisempia vinkkejä lisää, jos haluat!

  1. Kiitos! Mietin tulisiko mieleen jotain tiettyä kysymystä Meitä epäilyttää mennä vuoristoon tuon ison matkailuauton kanssa, ja hiekkateille ei haluta oikeastaan ollenkaan, mitä nyt alle 10 km on ok ajaa. Esim. Gorges du Verdon ajateltiin skipata mahdollisten hankalien teiden takia. Vaikka nimenomaan parhaat luontokohteet ja maisemat olisi vuoristossa. Vähän liian iso tuo meidän auto.

 4. Kiinnostava matka! Pitääkö koirille ottaa uusia rokotuksia ennen lähtöä?

  1. Odotamme todella matkaa! En ole vielä ottanut selvää rokotuksista, oletan kyllä että jotain pitää ottaa. Pitää vaan pohtia voisiko ne ottaa sitten kun ollaan perillä kun Espanjassa on halvempaa, mutta voi olla että rokotusten tarttis olla voimassa ajoissa toimiakseen ja jos jo muualla Euroopassa tarvitsee. Koirilla on jo passit, mutta kissalle tarvii vielä hankkia.

   1. Hauska ajatus, että kissallekin tarvitsee passin. 🙂 Aiheesta mitään tietämättä oletan, että eläinten rokotukset pitää ottaa jo Suomessa. Toivottavasti olen väärässä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s