Läpi Puolan ajo Lublinin kautta

on
Auringonnousua ja sumua Firlejn leirintäalueella ennen Lublinia.

Monet valitsevat ajaa Baltiasta Puolan ja Saksan läpi matkustaessaan etelään mahdollisimman nopeasti. Silloin Suwalkin jälkeen yleensä kai valitaan tie Lomzan kautta ja siitä Varsovan ohi. Me kuitenkin halusimme välttää Saksaa, rekkateitä, kaupunkeja emmekä meinanneet meillä olevan mikään kiire. Halusimme vain miellyttävimmän reitin ja pysähdellä edes jonkinlaisissa luontokohteissa. Päätimme siis valita reitin Lublinin kautta, mutta niin ettemme sielläkään kävisi kaupungissa.

En kuitenkaan suosittele ajamista Lublinin reittiä, mutta toisaalta en tiedä olisiko sille parempiakaan vaihtoehtoja. 

Suwalkista Firlejhin ennen Lublinia

Lexie makaa matkalla välillä kojelaudalla tai sitten korkealla patjallaan pelkääjänpaikan ja kojelaudan välissä. Onneksi näin voimme matkustaa niin, ettei Lexietä tarvitse pitää sylissä. Sille on pakollista saada vahtia auton kulkusuuntaa, ei se pysty istumaan takana turvavöissä eikä häkissä.

Olimme yötä Suwalkissa Wigryn kansallispuiston kupeessa ja tähtäsimme yöksi Firlejhin jotain 40 km Lublinista pohjoiseen. Tämä oli turhan pitkä matka, 349 km, ja arvioimme sen kestävän ainakin 5 t. No, me lähdimme liikkeelle kello yhdeksän aikaan aamulla ja perillä olimme vasta kuuden aikaan. Päivän aikana oli yksi yli tunnin pituinen kävelytauko, yksi kauppakäynti, tankkaus ja rengaspaineiden katsominen ainakin kerran ja varmaan pari muutakin taukoa. Kaikilla Puolan huoltoasemilla ei ole rengaspumppua tai miksi sitä nyt kutsutaan. Mutta omakin on mukana. Puolisoni yleensä hoitaa nuo ja minä pidän huolta suunnittelusta. 

Greipillä ja Almalla on paikkanssa turvavöissä penkeillä. Alman kohdalla olemme laittaneet penkille avoinna olevan koiranhäkin.

Ajo Suwalkista Lublinin suuntaan yllätti ikävyydellään. Liikenteen ja rekkojen määrä ei ollut paha ja tien kapeuskaan ei ollut niin älyttömän hirveän kamalaa, vaikka asfaltin reunan jälkeen saattoikin olla pudotusta hiekalle. Mutta matkantekoa haittasi alati tulevat kylät ja niiden kohdalla hiljentyvät 50 km/h nopeusrajoitukset. Kyliä tuli ihan koko ajan. Eihän etenemisestä meinannut tulla mitään. Vuonna 2013 otsikoin yhden bloggauksen nimellä ”Pitkä ajo Lubliniin” ja silloin ajoimme paljon pidemmän matkan Liettuan Kaunasista Puolan Lubliniin, mutta silloin sentään alla oli tavallinen henkilöauto. Mutta taisi matkan pituus silloinkin yllättää, pysähdyksineen ja lounaineen kesti silloin ehkä 8 tuntia.

Reserwat Krzemiankan poluilla.

Juuri ennen Bialystokia pysähdyimme yli tunniksi ja kävimme kävelemässä metsässä. Suwalkista 114 km päässä sijaitseva Rezerwat Przyrody Krzemienkan luonnonsuojelualue. Pääsimme sinne kääntymällä 8-tieltä asfaltoidulle tielle, jonka merkitsin tähän linkkiin >>. Siinä oli tien varrella sitten ihan levike opastetauluineen. Myös 8-tien varrella on ikään kuin levike, josta pääsee samoille poluille, mutta siihen olisi ollut aika vaikea pysähtyä rekkaliikenteen keskellä. 

Matkailuauto parkkipaikalla Reserwat Krzemiankan luona.
Opastaulu.

Viimeiset Euroopan biisonit, puolaksi zubr, asuisivat Bialowiezan metsässä Puolan ja Valko-Venäjän rajalla. Bielsk Podlaskin kohdalla voisi siis kääntyä itään tielle 689. Me emme kuitenkaan suunnanneet sinne, koska koirat olisi pitänyt jättää autoon siksi aikaa kun olisimme menneet katsomaan biisoneita ja muutenkin käynti olisi pidentänyt matkaa tuntuvasti, oikeastaan kokonaisen päivän verran.

Matkan varrella Suwalkista Lubliniin ei oikein ole leirintäalueita. Pari paikkaa bongasimme varmuuden vuoksi Park4Night -sovelluksesta, mutta me maksamme ihan mielellään pari kymppiä siitä, että voimme olla varmoja ettei meitä häiritä yöllä ja jotta pääsemme suihkuun ja sähköön.

Alma Firlejn leirintäalueen rannalla.

Vähän ennen Lublinia on Firlej (Suwalkista 337 km), jossa osan vuodesta on järven ja metsän ääressä leirintäalue Marta. Jos Firlejn paikka ei ole auki, niin ainoa löytämäni leirintäaluevaihtoehto oli jo ennen Firlejtä, jolloin tarvitsisi tieltä 19 kääntyä länteen tielle 48 ja mennä Camping Zielona Dolinaan.  Senkin pitäisi olla auki 30.9. asti. Sijainti >>. Sinne olisi Suwalkista 362 km.

Firlejn leirintäalue Marta. Vieressä oli muitakin majapaikkoja, joissa saattaisi olla leirintääkin kesäsesonkina.

Leirintäalue Martalla oli ihan hyvä, leiriytyä, mutta ehkä se on enemmän mökinvuokraajien ja kausipaikkalaisten mesta. Järven rannalla oli kävelytie, jossa oli hyvä mennä koirien kanssa. Olisi alueen edessä olevassa metsässä ainakin joskus ollut joku polkukin, mutta nyt se oli hieman ryteikköistä ja aloin jännittää että puskista ilmestyisi joku vapaana ulkoileva koira. On kivempi kävellä koirien kanssa semmoisessa paikassa, jossa näkee vähän pidemmälle, jotta ehtisi huomata irtokoirat ajoissa.

Firlejn järven rannalla on kävely- ja pyöräilytie.

Lublinista Tarnowiin

Tarnowin leirintäalueen lähellä oli ihan hyvä ulkoiluttaa koiria. Kaupungin keskustakin oli ihan vieressä, mutta emme käyneet.

Onneksi Lublinin jälkeen ja jo ennen Lublinia matka alkoi taittumaan paremmin. Paitsi Rzeszowia ennen jouduttiin ottamaan tietöiden takia kiertotie ja se lisäsi matka-aikaa tuntuvasti. Olin etukäteen selvitellyt, että Lublinista etelään olisi metsäalue Park Lasy Janowskie, jonne ehkä voisi pysähtyä kävelemään. Etsin noin 95 km päässä Lublinista on tämän kohdan, jonne ehkä voisi yrittää auton parkkeerata. Me emme tässä pysähtyneet, koska olimme pitäneet taukoa Rzeszowin kiertotien kohdilla. Ja en tiedä onko tuota Park Lasy Janowskieta tyyliin enää jäljellä, koska ihan kuin niillä kohdin olisi ollut kovasti hakkuut käynnissä. Joko olivat rakentamassa uutta iso tietä tai sitten puolalainen metsänhoitotapa on aikamoista maan jylläämistä. 

Ajoaa Firlejstä Tarnowiin leirintäalueelta toiselle oli 307 km kiertoteineen ja onneksi Tarnowin leirintäalueeltakin oli ihan hyvä lähteä koirien kanssa kulkemaan kohti läheistä siirtolapuutarha-aluetta. Tarnowin leirintäalueella oli myös kätevä tyhjentää kemssa ja harmaat vedet. Leirintä ehkä maksoi 115 slotia.

Tarnowista Slovakiaa kohti

Krakovan eteläpuolella alkoi hyvät maisemat.

Olin alunperin kaavaillut, että olisimme ajaneet Tarnowista Slovakian rajalle teitä 75 ja 28 Nowy Saczin kautta. Siellä olisi ollut leirintäaluekin jonkilaisen metsäalueen vieressä, ellei Tarnowiin ajo Firlejstä olisi tuntunut tarpeeksi pitkältä. Mutta jouduttuamme ajamaan turhan kapeita puolalaisteitä tuntui Krakovaan menevä moottoritie luksukselta, joten jatkoimme Tarnowista Krakovan kautta etelään. Se oli hyvä ratkaisu, mitä nyt jotain tietyötä oli jossain vaiheessa ja piti jarrutella jonossa pitkät alamäet.

Myös rakennuksen muuttuivat lähemmäksi Slovakiaa mennessä tällaisiksi Alppi- tai zakopanelais- tai tatratyyliksiksi.

Puolan maisemat vaihtuivat kukkulaisiksi aikalailla heti Krakovan jälkeen ja se oli hyvä juttu se. Siihen asti koko Baltia ja Puola oli yhtä tylsää tasaista maisemaa, jota on saanut katsella Suomessakin ihan tarpeeksi.

Reissu matkailuautolla kolmen koiran kanssa Suomesta Espanjaan. Vältämme kaupunkeja, kyliä ja ihmisvilkkaita kohteita ja suuntaamme luontoon kävelemään. Reitti Baltia, Puola, Slovakia, Itävalta, Italia, Ranska ja Espanja.

Lue edellisen reissun jututu Pitkä ajo Lubliniin ja Pikavisiitti Krakovaan vuodelta 2013 >>

Myös juttu matkailuautoreissulta vuodelta 2009: Tatravuorilla ja Zakopanessa >>

2 Comments Lisää omasi

  1. Päivitysilmoitus: Puolasta Saksaan reissupakulla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s