Puolan Suwalki ja Wigryn kansallispuisto

on
Almaa ja Greippi Wigierskin kansallispuistossa.

Baltian läpi Eurooppaan ajaessa suunnilleen kaikki kulkevat Suwalkin kautta. Näin mekin teimme ja yövyimme siellä Suwalkista heti 6 km päässä itään olevan Wigierskin eli Wigryn kansallispuiston tuntumassa.

Suwalkiin oli tullut navigaattorissa ja vanhassa kartassa näkymätön uusi läntinen ohitustie suoraan Bialystokin suuntaan. Sillehän me jouduttiin, vaikka tarkoitus oli nimenomaan mennä keskustaan, jotta pääsisimme itään päin Wigryyn. Taitaa olla niin, että minun on pakko joka kaupungin kohdalla seurata google mapsista menoa, navigaattorin kuva on aivan liian epätarkka.

Järvien luo menevien polkujen alku Wigryn vierailijakeskuksella.

653-tie Suwalkista Wigierskin kansallispuistoon on asfaltoitu. Matkailuauton pystyi parkkeeraamaan puiston vierailijakeskuksen parkkipaikalle, jonka vierestä lähtee kävelypolkujakin. Sivutiet olisivat hiekkateitä. 

Vierailijakeskuksessa piti ostaa vierailijakortit ja maksaa parkkeerauksesta, mutta yhteensä vain 2,5 euroa. Ja puiston keskuksen mennessä kiinni klo 15 ei sen jälkeen näitä ole kukaan edes myymässä. Me käppäilimme sitten keskukselta lähteviä polkuja, jotka kulkevat jonkinlaisten suojärvien luona, järvet on nimetty Suchar I, II jne. Koitimme miettiä mikä näistä metsistä tekee niin eri näköisiä kuin Suomessa, mutta emme ihan keksineet. Ehkä puut ovat isompia, joukossa on tammia eikä aluskasvillisuus ole niin märkää.

Wigryn kansallispuiston turistikartta: http://www.wigry.org.pl/map_tur/mapa_tur3en.htm

Automme parkissa leirintäalueella.

Valitsimme leirintäpaikaksemme Tartakin kylässä olevan leirinnän (13 e), jonka löysimme jostain esitteestä. Se oli semmoisen maalaistalon takana oleva iso ruohoalue rannalla. En tiedä eksyykö moni sinne kesällä, ranta oli kyllä ihan kiva, mutta muuten paikka ei oikeastaan ollut ihan varsinainen leirintäalue. He vuokrasivat paria mökkiä ja saimme käyttää toisen vessaa ja suihkua, koska leirintäaluevarustusta ei ollut, paitsi että sähköön kyllä pääsimme. Omistaja ei oikeastaan puhunut englantia, mutta mukava oli ja saimme maksaa euroilla, kun olimme unohtaneet nostaa sloteja.

Viereisessä Stary Folwarkin kylässä olisi myös ollut leirintäalue. Lisäksi on U Haliny -leirintäalue järven rannalla Wigryn luostarin vieressä vähän kauempana. Sinne menisi kapea asfaltoitu tie perille

Leirintäalueen järvi.

Suwalkista eteenpäin on monta eri reittivaihtoehtoa

Suwalkissa piti päättää lähteäkö ajamaan Varsovan ohi vai Lublinin kautta. Suwalkista Bialystokiin on 123 km. Ja Wieniin lyhimmillään tuhat kilometriä. Kilometrien puolesta Lublinin reitti tuonee melkein päivän lisää ajoaikaa ja kilometrejä sellaiset 180 enemmän. Mutta ajattelimme Lublinin reitin olevan oleellisesti vähäliikenteisempi ja miellyttävämpi reitti. Mutta vinkkinä niille, jotka menevät Varsovan kautta, niin silloin ei välttämättä ajeta Bialystokin kautta vaan erkaannutaan jo Augustowissa Lomzan kautta menevälle tielle. Jos jostain syystä päättäisi mennä Varsovaan Bialystokin kautta niin näyttäisi ettei kannattaisi oikaista Bialystokin ohi menemällä 671-tietä, koska se vaikutti olevan huonokuntoinen ja kapea.

En tiedä olisiko Varsovan tie ollut kamala rekkoineen, mutta Lublinin tielle ei kyllä tee enää mieli. Etenemisestä ei meinannut tulla mitään, kun koko ajan oli kyliä 50 kilometrin tuntinopeuksineen.

Reissu matkailuautolla kolmen koiran kanssa Suomesta Espanjaan. Vältämme kaupunkeja, kyliä ja ihmisvilkkaita kohteita ja suuntaamme luontoon kävelemään. Reitti Baltia, Puola, Slovakia, Itävalta, Italia, Ranska ja Espanja.

Wigierskin kansallispuiston metsää.

Suchar-järvet olivat tällaisia, joiden rannoilla oli turvetta mitä lie.

3 Comments Lisää omasi

  1. Päivitysilmoitus: Puolasta Saksaan reissupakulla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s