Puolasta Saksaan reissupakulla

on
Ranta Kobyłkassa, jossa yövyimme ennen Varsovaa.

Kolmas ajopäivä starttasi Liettuassa, josta halusimme vain mahdollisimman nopeasti päästä eteenpäin Puolaan ja kohti Saksaa.

Krzemiankan luonnonsuojelualue

Puolassa pysähdyimme Krzemiankan luonnonsuojelualueelle kävelyttämään koiria ja kissaa. Olimme ajaneet läpi Liettuan ja ohi Puolan Suwalkin ja Augustowin. Krzemianka sijaitsee E67-tien vieressä ennen Bialystokia ja se oli meille edelliseltä ajoreissulta tuttu paikka. Pienen, mutta asfaltoidun tien pysäköintipaikka soveltuisi hyvin myös puskaparkkeeraukseen, sijainti >>.

Lexie Krzemiankassa. Oli ilo huomata, että Puolassa ei syksy ollut niin pitkällä kuin Suomessa.

Erityisesti Billyä varten tarvitsemme rauhallisia pysähdys- ja yöpymispaikkoja, jotta se uskaltaa ulkoilla hihnassa.
Opastetaulut parkkipaikan vieressä.
Parkkipaikka
Patinanastakkaa puolalaisessa Krzemiankan metsässä syksyllä.
Nämä patinanastakat olivat hieman eri sävyisiä kuin Suomessa.
Tämmöistä sammalta en ole Suomessa huomannut.
Elävässä puussa kasvavaa sammalta.
Sammalet ja patinanastakat viihtyivät samassa lahopuussa.

Yöparkki Kobyłkassa

Park4Night on meille tosi tärkeä sovellus pakulla reissaamiseen, koska sinne merkataan vinkkejä toisille reissaajille paikoista, joissa voi yöpyä tai pysähtyä pakulla. Sinne lisätään myös paikkoja, joissa voi esim. tyhjentää kemiallisen vessan, saada vettä, käydä suihkussa jne. Muiden kommentit auttavat meitä välttämään paikkoja, jotka ovat esim. liian huonojen tai jyrkkien teiden päässä, joissa yöpyminen on kielletty jne. Etsin meille yö- ja pysähdyspaikkoja myös Google Mapsista, mutta sitten on hyvä tarkistaa Park4Nightista onko joku jo lisännyt kohteen sinne ja onko siitä huonoja tai hyviä kokemuksia.

Nyt löysimme yöpaikan ennen Varsovaa Kobyłkan kylästä Glinianki Zielonkin uimarannan vierestä (ks. sijainti Google Mapsissa ja esittely Park4Nightissa >>). Yleiset uimarannat ovat usein hyviä yöpaikkoja, koska ne saattavat olla öisin rauhallisia, niissä on parkkitilaa, luontoa ja joskus jopa yleiset käymälät ja niihin johtaa yleiset tiet. Tällä kertaa tämän uimarannan parkkialue oli remontissa, mutta saimme pysäköityä asuintien varrelle. Oli ehtinyt tulla pimeää ja paikka sai kelvata. Aamulla oli kiva kävellä järvien ympäri koirien kanssa.

Paku parkissa kadun varrella rannan vieressä.
Uimaranta ja polku.
Kartta polusta järvien ympäri.
Polulla tuli vastaan lähinnä kalastajia ja koiranulkoiluttajia.
Oikein hyvä paikka kävelyttää koiria.
Tämä ei ehkä olisi ollut meille hyvä yöpaikka kesällä, jolloin uimarannalla käy paljon porukkaa.
Koirat tykkäävät aina vesielementistä, kuten minäkin.

Puolan vinjettiasiat

Tälläisella N1-luokan pakettiautolla ei tarvita Puolaan vinjettiä, sen tarvitsee vain raskaammat autot. Silti meillä Puolaan tullessa rajahenkilö puhui jotain vinjetistä. Me taisimme väittää vastaan, ehkä turvauduimme suomen puhumiseenkin ja rajatyyppi antoi asian sitten olla. Tuli olo, että meitä koitettiin huijata ja se fiilis minulla edelleenkin on.

Puolan sijaan Liettuassa N1-pakut luokitellaan kuorma-autoiksi, ja siellä olisi pitänyt vinjetti olla. Se olisi kai maksanut päiväksi vain 6 euroa, mutta mistäpä me olisimme sitä tienneet ostaa. Matkailuauto taas ei tarvitsisi vinjettiä, joten eipä tullut mieleen, että paku olisi eri juttu. Mutta kummastutti tuon Puolan rajahenkilön jutut, koska eihän Puolan puolella kenenkään pitäisi vinjetistä puhua meille. Sen sijaan Liettuasta poistuessa Liettuan rajaihminen olisi sen voinut ottaa esille, mutta siellä meitä ei pysäyttänyt kukaan. Mietittiin tuleeko sakot sitten postissa, mutta ei ole näkynyt.

Ihmetytti tosi paljon, miten vaikea netistä oli löytää mitään virallista tietoa eri maiden vinjettitarpeista, en lopulta sitten edes mitään kunnollista tietoa löytänyt. Päätimme sitten ajaan Suwalkissa huoltoasemalle kyselemään asiasta. Ja siitähän ei meinannut tulla mitään ilman puolan taitoa. Meillä meni huoltoasemalla ainakin yli puoli tuntia aikaa. Olisimme jättäneet homman sikseen, ellei heillä olisi ollut meidän passit tiskin takana ja henkilö kiukkuisen oloisena hoitamassa meidän asiaa perähuoneessa. Lopulta sekoilun tulos oli se, että maksoin etukäteen sisään rahaa e-TOLL-systeemiin, jolloin pääsimme ajamaan moottoritiellä ilman pysähtymistä. Mutta tätä e-TOLL-systeemiä ei suinkaan ollut tarkoitus hankkia. Kassan henkilöllä ei myöskään selvästikään ollut mitään hajua paljonko moottoritiet tulevat maksamaan matkalla Saksaan, joten tuli ladattua e-TOLLiin rahaa ihan liikaa. Kaikki tämä siksi, että Puolan rajahenkilö esitti, että meillä pitäisi joku vinjetti olla.

Moottoritiemaksuja jossain Varsovan ja Saksan rajan välillä.

Reittimme kulki Liettuasta Saksaan E67-tietä Suwalkista suoraan etelään Bialystokiin, josta tie lähti länteen kohti Varsovaa muuttuen S8-tieksi. Ennen Varsovaa poikkesimme yöksi Kobyłkaan. Varsovan pohjoispuolen ohitustie muuttui E30 ja A2-tieksi kohti Poznańia. Saksan rajan ylitimme Frankfurt am Oderin kohdalla ja jäimme yöksi Berliinin eteläpuolelle edellisreissuilta tuttuun paikkaan metsässä. Puolan läpi ajoimme siis kahdessa päivässä ja yhdessä yössä. Moottoritiemaksuja oli vasta Varsovan jälkeen matkalla Poznańin kautta Saksaan.

Aiempia juttuja Puolan läpi ajamisesta:

Puolan Suwalki ja Wigryn kansallispuisto (2019) >>

Läpi Puolan ajo Lublinin kautta (2019) >>

Suomeen Puolan ja Baltian kautta matkailuautolla (2020) >>

Matka reissupakulla kolmen koiran ja yhden kissan kanssa Suomesta Espanjaan lokakuussa 2021. Vältimme kaupunkeja ja leirintäalueiden ihmisvilkkautta ja suosimme luontoa ja puskaparkkeerausta. Reitti Baltia, Puola, Saksa, Ranska ja Espanja.

1. matkapäivä: Suomi ja 2. matkapäivä: Viro, Latvia ja Liettua : Eurooppaan Viron kautta pakulla >>

4 Comments Lisää omasi

  1. Päivitysilmoitus: Ranskasta Espanjaan pakulla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s