Espanjassa asustelun kiemurat ja byrokratiat

on

Thaimaan jälkeen toivoin, että Euroopassa voisi eurooppalaisena asua ja liikkua vapaasti, mutta Espanjasta kertovia kirjoja ja blogeja lukiessa tuli vastaan muuta tietoa. Voi olla tarpeen hankkia espanjalaista henkilönumeroa, oleskelulupaa, miettiä verotusta ja ottaa selvää siitä, mitä suomalaisen auton käyttämisestä Espanjassa meinataan. Kirjoitin tätä juttua jo pari vuotta sitten, mutta se jäi jotenkin kesken, kun kuvittelin löytäväni vielä lisää tietoa. Vietimme yhden talven Espanjassa ja nyt olemme menossa sinne uudestaan ja olen vieläkin vähän hämilläni näistä puuduttavista byrokratiakuvioista.

Ajattelutapani on, että mitäpä se kenellekään kuuluu, missä päin maailmaa oleskelen, jos en ole paikallani töissä, pyöritä paikallista yritystä, laita lapsia kouluun, omista taloa tai ylejäänkään suunnittele jääväni. Mutta yhteiskuntia ei ole rakennettu irtolaisia ajatellen ja oletus kaikkialla on, että lomamatkoilla ollaan enintään kuukauden pituisia aikoja. Pidemmät oleskeluajat ovat epäilyttäviä, koska ihmisillä ei oleteta olevan sellaisen elämän mahdollistavia säästöjä tai edes halua levätä laakereillaan. Oletus on, että ihmiset haluavat etsiä töitä ja rakentaa pysyvän kodin ja siten olla osa yhteiskuntaa eikä vain olla missä sattuu mukavalta tuntuvia ajan jaksoja.

Mutta ei se ihan väärinkään mene. Olisin ehkä alun perin Thaimaassa oleskellessani ihan mielelläni yrittänyt olla chiangmailainen tai kohlantalainen, jos sen olisi annettu olla mahdollista ja jos sen olisi voinut tehdä kohtuuhintaan. Ehkäpä voisin suhtautua Espanjan oleskelulupa-asioihin positiivisesti, koska siellä edes annetaan mahdollisuus ryhtyä osaksi paikallista maailmaa jo muutaman kuukauden oleskelun perusteella. Toisaalta se on ihan turhan suuri taakka, että pitäisi hilpata poliisilaitoksilla ja antaa selvityksiä Suomen verottajalle vain lyhyen oleskelun takia. Ja minustahan vuosikin on lyhyt aika. Toiset taas sanovat muuttaneensa uuteen kotiin, jos käyvät jossain oleilemassa pari kuukautta. Mutta nämä ovat filosofisia näkemyksiäni ja jotenkin pitää yrittää sopeutua vallitsevan maailmaan tilaan, niinpä yritin ottaa asioista selvää.

Kerään tähän tietoja siltä kantilta kun ei aio ihan kokonaan Espanjaan muuttaa eikä aio tehdä töitä Espanjassa sijaitsevassa työpaikassa eikä perustaa sinne yritystä. Eli siltä kantilta, että asuisi Espanjassa talvet, tekisi töitä netissä, yrittäisi pitää kirjansa Suomessa ja muutenkin hoitaisi asiat ikään kuin asuisi vielä Suomessa tai reissailisi ympäriinsä vailla kiinnekohtaa. Itsellänihän ei ole käytännön kokemusta näiden asioiden hoitamisesta, joten kaikki tässä ovat netistä etsittyä tietoa ja otan mielellään vastaan parempaa tietoa!

NIE-numero on ulkomaalaisen henkilötunnus Espanjassa

Espanjalaiselta poliisilaitokselta voi käydä hakemassa itselleen espanjalaisen ulkomaalaisille tarkoitetun henkilötunnusnumeron, jotta pystyisi avaamaan puhelinliittymän tai pankkitilin, ostamaan auton tai talon, tekemään työsopimuksen tai perustamaan yrityksen. Näistä mikään ei ole sellainen, mitä välttämättä suunnittelin tekeväni, kun suomalaisten puhelinten roamingitkin ovat nykyään kai halpoja verrattuna Espanjaan.

NIE-numeron saaminen vaatii lukemani mukaan yhteensä kolme käyntiä poliisilaitoksella. Espanjan suurlähetystössä Helsingissä homma voisi onnistua etukäteen yhdellä käynnillä, joten asian hoito siellä voi olla harkinnan arvoista ainakin helsinkiläisille. Ellei sitten halua autenttista kokemusta espanjalaisesta byrokratiasta. Mutta sitten luin Jalot matkalla -blogista, että jos aikoo olla Espanjassa pidempään kuin kolme kuukautta, pitäisi NIE-numero hakea kuitenkin Espanjasta eikä vielä Suomessa ollessa. Lue tarkemmin sivuilta Espanja.com: Nie numero eli henkilötunnus ja residencia >>

Myös Suomessa oleskelevat EU-kansalaiset saavat suomalaisen henkilötunnuksen rekisteröinnin yhteydessä. Mutta olen lueskellut, ettei tämä ehkä Espanjassa tapahdu automaattisesti rekisteröinnin yhteydessä, vaan numeroa pitänee pyytää.

Viime kertainen talomme Espanjassa.

Oleskelulupa recidencia

Espanjassa pitäisi hakea pysyvää oleskelulupaa, jos oleskelee siellä yli 3 kuukautta yhtäjaksoisesti. Tosi nihkeä homma mielestäni. Kolme kuukautta ei ole aika eikä mikään ja olen monesti viettänyt sen ajan ympäri maailmaa matkustellen turistina ja vähän digitöitä Suomeen tehden. Eivätkä kaikki tuota recidencia-oleskelulupaa haekaan oleskellessaan Espanjassa talven, koska ei kukaan valvo sitä milloin saavut Espanjaan ja sieltä poistut.

Sitten luin taas Jalot matkalla -blogista, ettei residenciaa kuulu hakea, jos aikoo vain tilapäisesti oleskella Espanjassa 3 kk tai ylikin, eikä esimerkiksi aio joka talvi oleskella siellä sen yli 3 kk. Jostain syystä muualta en ole tästä tulkinnasta päässyt vielä lukemaan. Kai se oletus sitten on, että kerran Espanjaan talveksi menijät haluavat ilman muuta mennä sinne seuraaviksikin talviksi. En tiedä, outoa ettei tällaista kertaluonteista talvenviettoa ole esitelty residencia-vapaaksi muissa lukemissani lähteissä vielä. Ehkä se on niin ilmiselvää monille, ettei kukaan yhtä talvea varten aio recidenciaa hakea. Lue lisää: Espanja.com: Nie numero eli henkilötunnus ja residencia >>

Residencia-luvan idea lienee kaikenlaisen laittoman siirtotyöläisyyden kitkemisessä ja siinä, että ihmiset maksaisivat Espanjaan verot Espanjassa tekemistään töistä. Ja se on mielestäni ihan oikein, eli jos olisin Espanjassa jollain työpaikalla ja saisin sieltä palkkaa, niin tottakai siitä pitäisi maksaa verot nimenomaan Espanjaan eikä minnekään muualle. Mutta diginomadihommat ovat mielestäni asia erikseen. Jos olisi tarpeen, voisin tätä kiertääkseni viettää Espanjassa kolmen kuukauden jaksoja ja sitten ajaa vaikka Portugaliin vähäksi aikaa, palata Espanjaan ja siinä samalla jatkaa digitöideni tekemistä katkeamatta. Käsittääkseni tuo kolme kuukautta lasketaan aina siitä, kun on uudestaan astunut Espanjan maan kamaralle. Eli jos käväisen Portugalissa tai Marokossa, lähtee kolme kuukautta juoksemaan siitä. Ainakin Suomessa oleskelevien EU-kansalaisten kohdalla tämä menee näin Maahanmuuttoviraston mukaan. Tämä kuulostaa erehdyttävästi samalta kuin Thaimaassa, jossa kylläkin asiaan puututaan, mikäli joku toistuvasti palaa Thaimaahan uudella turistiviisumilla ulkomailla käväisyn jälkeen. Onneksi Espanjaan saa mennä rauhassa ilman viisumeita tai edes rajatarkastuksia eikä edes sitä huomioida, käytkö jossain kolmen kuukauden päästä vai et.

Luettuani aiheesta Espanja.com -sivuilta minua jäi askarruttamaan, että jos hakee residenciaa, niin alkaako siitä varsinainen byrokratiashow sekä Espanjan että Suomen verottajan kanssa. Sivuilla luki:

”Suomen verottaja voi siis pyytää selvityksiä ja virallisia papereita ulkomaille eli muun maan verotuksen piiriin muuttaneilta.”

Minusta kuulostaa painajaismaiselta, jos tekisin puolen vuoden ajan töitä 500 euron edestä kuussa ja siitä tarvitsisi lähetellä tiliotteita ja ties mitä selvityksiä Espanjan ja sitten vielä Suomenkin verottajalle. Siinä voisi alkaa mietityttämään, pitäisikö sittenkin vain elellä säästöillä eikä tehdä huonopalkkaisia digitöitä. Ja tarkoittaako tuo sitä, että maksaisin Suomen asunnon vuokratuloista veroa kumpaankin maahan, eli ensin Espanjaan ja sitten vielä Suomeenkin, mikäli Espanjaan maksettu vero olisi pienempi kuin mitä Suomen? Luin syyskuussa 2018 maksullisen Olé-lehden ja siihen paneutuessani minulle selveni että kyllä, residencia tosiaan tarkoittaa sitä, että alat maksamaan Espanjaan veroa kaikista mahdollisista Suomesta saamistasi tuloista, myös vuokratuloista.

Minusta homma haiskahtaa siltä, että lyhyen Espanjan oleskelun takia voisi saada asiansa todella sekaisin kahden maan viranomaisten kanssa. Erilaiset virastot kun eivät ikävä kyllä tunnu olevan olemassa kansalaisia palvellakseen. Olé-lehteä lukiessa tuli vastaan tapauksia, joissa on sitten jouduttu jälkikäteen makselemaan Espanjaan veroja ja odottelemaan vuosia asioiden ratkeutumista. Varmaan on tapauksia, että joku on lähtenyt Espanjaan jäädäkseen, mutta viihtynyt vain vuoden ajan ja sitten on joutunut kaikenlaista selvittelemään, vaikka Espanjan vuodesta olisi jo pitkä aika.

Espanja.com -sivustolla lukee myös: ”Residencia tarkoittaa Espanjaan muuttoa”. Jos menen puoleksi vuodeksi katsastamaan millaista Espanjassa on, niin ei se tarkoita sitä, että aikoisin muuttaa sinne. Ehkäpä asia on sillä selvä, koska tarkoitukseni ei ole sinne muuttaa. Mutta sitten on tosiaan niitä, jotka puhuvat asuvansa jossain, kun menevät jonnekin muutamaksi kuukaudeksi.

Joillain ihmisillä voi olla päinvastainen suhtautuminen kuin minulla, jos he nimenomaan haluavat muuttaa Espanjaan ja saada vaihtaa verotuksensa Espanjaan. Minusta sen sijaan se vaikuttaisi hankalalta, joutua nyt vaihtamaan verottajaa vaihtaessaan sijaintiaan maasta toiseen.

Minne muuttaa Espanjassa parhaimman ilmaston perässä?

Ilmaston takia rajasin tutkimukseni Andalusiaan. Suunnitelmissa oli viettää 6–8 kk vuodessa siellä ja nelisen kesäkuukautta Suomessa (vaikka en tiedä tykätäänkö me koko Espanjasta kuitenkaan). Siten meidän ei tarvitsisi murehtia tukahduttavan kuumista Andalusian kesistä. Sen sijaan haluaisin löytää talviksi paikan, jossa olisi mahdollisimman hyvä elää. Ja se tarkoittaa sitä, ettei ole Suomen tapaan vangittuna sisätiloihin siksi, ettei ulkona tarkene olemaan.

Andalusia on kuitenkin iso alue ja sen tutkimisessa auttoi Climates to Travel -verkkosivusto kertomuksineen Andalusian eri paikkojen sääoloista (Climate in Andalusia >>) . Sieltä selvisi, että jo 30 km päässä merestä sää on hieman eri. Sen huomasimme sitten käytännössä ensimmäisenä talvenamme, kun elelimme 700 metrin korkeudessa 50 km päässä rannalta. Lue: Miten pysyä lämpimänä Espanjan talvessa (2019) >>

Andalusiassa paras ilmasto olisi rannikoilla, etenkin Välimeren puolella Aurinkorannikolla. Siellä on sisämaata lämpimämpi talvisin ja kesäisin taas on vähän viileämpää. Mutta asuminen siellä taitaa olla aina sitä kalliimpaa, mitä lähempänä rannikkoa ollaan. Rannikkokaistale on ainakin Costa del Solilla melko tiheään rakennettua ja minä halusin maaseudulle metsän laidalle kauas naapureista.

Koirille ja kissallemme oli kiva päästä viettämään talvea muualla kuin kinosten keskellä. Aidattu iso piha oli loistava juttu.

Asunnon vuokraus

Eniten Andalusiasta näyttää löytyvän tarjolle ”Luxury Villoja” tai kaupunkiasuntoja. Me taas halusimme ensimmäiseksi talveksemme pienen maalaistalon omalla aidatulla pihalla kylien ulkopuolelta. Veikkaan, että tällaisia löytää parhaiten paikallisilta asunnon välittäjiltä, eli pitäisi tietää tarkemmin, miltä paikkakunnalta haluaa vuokrata. Meillä taas oli tosi lavea alue, joka oli meille sopiva sijoittumisen kannalta. Välitys on kuuminta rannikolla, jonne emme ekana talvenamme halunneet. Espanjassa ilmoitellaan vuokrataloista myös kyltein, mutta se vaatii paikan päällä ajelua.

Kuvittelin, että Airbnb:n kautta löytyisi vain kalliilla vuorokausimaksuin hinnoiteltuja asuntoja, mutta siellä näytti olevan halpojakin kuukausihintoja. Varsinaisia vuokra-asuntoja kun pitänee vuokrata useammaksi kuukaudeksi kerrallaan. Voi olla hyvä ensin hyvä nähdä eri seutuja eikä asua yhdessä ja samassa talossa koko talvea.

Maalaistaloja escapadarural -sivuilta >>
Leirintäalueita Malagan alueella >>

Espanjalaisia polttopuita. Nämä viimeiset jättipalat pilkottiin pienemmäksi, mikä ei ole helppoa, koska aines on tiivistä.

Auton vuokraus pitkäksi aikaa

Auton vuokraaminen tuli meille aika tutuksi ekana talvenamme, lue siitä juttu Auton vuokraaminen Aurinkorannikolla ja Málagassa (2019) >>

Matkustimme silloin Espanjaan matkailuautolla, mutta sitä ei ollut mahdollista käyttää lainkaan paikan päällä, koska oli siinä ja tässä, että saimme ajettua sillä perille asuinpaikkaamme. Se liikkui seuraavan kerran vasta kun lähdimme paluumatkalle ja silloinkin jännitti. Asuinpaikkamme oli sellainen, että olisimme kerta kaikkiaan olleet jumissa ilman autoa. Emme lähteneet Espanjaan jököttääksemme vain kotona (mitä sitten lopuksi koronan takia teimme kuitenkin yli kaksi kuukautta).

Vuokra-autoissamme oli aina kova putsaaminen lopuksi. Joku vuokraamo taisi jättää meiltä takuun palauttamatta, vaikka olimme putsanneet kunnolla, ja emmepä sitten ikinä vuokraa niiltä enää.

Hyödyllisiä linkkejä

Tiedon kaivelu etukäteen oli mielestäni hieman hankalaa. Koska kirjoitin tämän jutun meilkein valmiiksi jo pari vuotta sitten, voi siinä ajassa ollut tullut jotain parempiakin tiedon lähteitä:

Suomi24-keskustelut ovat kauheaa roskaa ja vihaa ja en yleensä klikkaa Suomi24-tuloksia googlaillessani tietoa. Nyt vain huomasin, että ainakin Aurinkorannikolla asuvat suomalaiset avautuvat ja raivoavat tuolla sivustolla, joten jos sen kestää, niin sieltä voi yrittää etsiä jotain tietoakin joukosta.

Sitten vielä tällainen: Justlanded.com: Living in Spain >>

Minulle ei ikinä ihan selvinnyt, että tuliko meidän käyttövedet tämän tankin kautta vain miten asia meni.
Eri vuodenaikoina oli kiva yllättyä pihallamme, että mikä siellä milloinkin kukki. Vasta keväällä tajusin yhdenkin puun olevan omenapuu.
Tottumattomalle oli shokki joutua vuoristoisimmille teille ajelemaan.
Maisemat kompensoivat sitä, että vuoristossa asuminen on hankalaa.

2 Comments Lisää omasi

 1. Nimetön sanoo:

  Kysyin tuota 3kk maassaolosääntöä Suomen Espanjan konsulaatista. Sieltä sanottiin, että Espanjassa saa lomailla vain 90 päivää puolta vuotta kohti. Puolivuotinen lasketaan ensimmäisestä maahan saapumisesta eteenpäin. Eli jos saavut maahan ensimmäistä kertaa elämässäsi esim. tammikuun 1. päivä ja poistut 90 päivän päästä (90 päivää tulee täyteen huhtikuun 1. pvä), saat seuraavaksi matkustaa Espanjaan heinäkuun 2. päivä. Yli 90 päivän maassaolon takia pitää rekisteröityä Espanjaan, mitä ikinä se tarkoittaakaan, ja tehdä tuo rekisteröintianomus ennen kuin 90 päivää maassa on täynnä.

  Tässä suora lainaus lähetystön sähköpostista:

  ”Viitaten teidän kysymyksiin, ilmoitamme että jos teidän oleskelu Espanjassa on enemmän kun 90 päivää kuudessa kuukaudessa, teillä on velvollisuus ilmoittautua Poliisi laitoksessa (Registro de Extranjeros) ja kaupunkitalossa siinä paikkakunnassa missä ajoitte oleskella. ”

  Varmistin asian vielä puhelimitse.

  1. blogi sanoo:

   Kiitos tiedoista! Nämä ovatkin itselleni nyt ajankohtaisia, kun pitää kai tuota recidenciaa mennä hakemaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s