Espanjan luonnonkukat: lemmikit ja esikot

on

Tässä jutussa esittelen lähinnä sinisiä kukkia, joita olen valokuvannut Málagan maaseudulla kevään aikana. Nämä ovat lemmikki- ja esikkokasveja sisältäen kurkkuyrtin eli rohtopurasruohon, ratamoneidonkielen, kreetankoirankielen, sinirastin ja esikoista peltopungan ja ehkä taivasalpinkin.

En ole aiemmin harrastanut luonnonkukkia, joten näiden kukkien tunnistamisessa voi olla virheitä.

Aiempia juttuja Málagan kukista ja kasveista:

Herneet ja apilat (2020) >>
Villiorkideat (2020) >>
Kukkivat mantelipuut (2020) >>
Villiparsa (2020) >>

Lemmikkikasvit

 

Rohtopurasruoho eli kurkkuyrtti (borago officinalis)Tämän kai pitäisi olla jokseenkin syötävä kasvi kukkineen, mutta toisaalta siinä on jotain epäterveellistäkin. Olen maistanut tämän kukkia ja lehtiä ja niissä on hieman kurkkuinen maku. Karvaisuuteensa takia syöminen ei kuitenkaan tunnu houkuttelevalta, koska karvaisuus on lähellä pienipiikkisyyttä.
Lähikuva kurkkuyrtin kukasta.
Ratamoneidonkieliä (echium plantagineum). Espanjalaiselta nimeltään mm. argamula, jolla nimellä kutsutaan kylläkin muitakin kukkia.

Tämä saattaa olla myös ratamoneidonkieli, tai sitten joku muu neidonkieli. Yllä kuvaamani neidonkielet kasvoivat hieman reheväkukkaisempina, kun taas nämä olivat enemmänkin varsia, joiden nupissa oli kukkia. Echium-sukuisia tällaisia samannäköisiä kukkia on monia. Osa echiumeista taas on tähkämäisiä ja pikkukukkaisia.
Kreetankoirankieli (cynoglossum creticum). Espanjaksi lengua de perro. Kuuluu myös lemmikkikasveihin.
Tällä kreetankoirankielellä on sinipunaraidalliset kukat.
Tämäkin on koirankieli, jonka lehdet ovat tällaiset muhkean nukkaiset. Cynoglossum cheirifolium.
Tämä on varmastikin sinirasti, todennäköisesti italianrasti (anchusa italica) tai anchusa azurea. Espanjaksi chupamiele tai lengua de buey.
Rastin kukat.
Tämä voisi olla hieman eri sinirasti kuin edelliset, koska lehdet ovat noin karvaiset ja tämä näyttää korkeudeltaan ja lehdiltään erilaiselta. Ehkä peltorasti anchusa arvensis?
Ehkä tämäkin voisi olla peltorasti eikä sinirasti, koska lehdet ovat noin karvaiset?
Tämä sinikukkainen kasvi on varmaankin värialkanna  (alkanna tinctoria), espanjaksi palomina de tintes. Ajattelin sen myös olevan nunna nonea micrantha, ks. esim. flora.biologiasur.org. , mutta sen sisus ei taida aina olla tällä tavalla kellertävä ja sen terälehtien reunat ovat ehkä aavistuksen epätasaisemmat.

 

Esikkokasvit

Taivasalpi (anagallis monelli tai lysimahcia monelli)  tai peltopunka (anagallis arvensis) kuuluu kasvisukuun nimeltä pungat. Espanjaksi sen nimi on kai mm.  pimpinela de lino. Punaisia versioita ei kasvanut meillä näin, mutta onnistuin bongaamaan niitä puistossa rannikon Benalmádenassa.
Tämän pitäisi olla myös taivasalpi tai peltopunka, vaikka lehdet ovatkin hieman vähemmän pyöreät.
Vaalean lila versio peltopungasta.
Tämä on oranssi versio peltopungasta. Kuvasin sen Benalmádenassa toukokuun lopussa.

4 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s