Espanjan luonnonkukat: tyräkit, ristikukkaiset, sarjakukkaiset ja käenkaalit

on
Tämä on varmaankin porkkanan kukka.

Aloin bongaamaan kevätkukkia viettäessäni koronarajoituskuukausia Málagan maaseudulla Espanjassa tänä keväänä. En ole aiemmin ollut kovinkaan kiinnostunut kukista enkä ole tunnistanut niitä, mutta nyt aloin kyyläämään niitä samaan tyyliin kuin Suomessa sieniä syksyisin. Harasin katseellani maastoa etsien sellaisia kukkia, joita en ollut ennen nähnyt.

Käytin jälkeen päin paljon aikaa kukkien tunnistamiseen, mutta näissä on varmasti paljon virheitä ja ottaisinkin mielelläni vastaan korjauksia. Apuna käytin etenkin näitä sivustoja erikielisten wikipediasivustojen ja googlaamisen ohella:

Almerinatura.com
Floras y Setas de España
Florasilvestre.es

Muita juttuja Málagan kukista ja kasveista:

Ratamot, matarat ja tatarkasvit (2020) >>
Asterit ja ohdakkeet (2020) >>
Liljat, iirikset ja narsissit (2020) >>
Lemmikit ja esikot (2020) >>
Herneet ja apilat (2020) >>
Villiorkideat (2020) >>
Kukkivat mantelipuut (2020) >>
Villiparsa (2020) >>

Päivitetty jälkeenpäin mm. 5.3.2023.

Tyräkit

Málagan tyräkit vaikuttavat olevan lähinnä melko vihreäsävyisiä kukkia. Joulutähti ja risiini ovat yhdenlaisia tyräkkejä myös, mutta ne eivät taida olla luonnonvaraisia Espanjassa, vaikkakin erityisesti risiini on levinnyt melko aggressiivisestikin. Jotkut jänönputket näyttävät tyräkkimäisiltä.

Tämä voisi olla viisisädetyräkki (euphorbia helioscopia), jota esiintyy Suomessakin, mutta en ole koskaan kiinnittänyt siihen huomiota. Tätä on näkynyt kevään aikana aika paljon.
Tämä on varmaan sama viisisädetyräkki vaatimattomampana.
En tiedä voisiko tämä olla viisisädetyräkki ennen lakastumistaan toukokuussa?
Tämä on varmaankin euphorbia segetalis. Läheltä katsottuna moni vaatimattoman näköinen kasvi onkin tosi erikoinen, tässäkin on sisällä kolmea erilaista ihmeellistä palleroa. Kuvattu toukokuun lopussa El Torcal -vuorella.
Tämä melko isokokoinen tyräkki voisi olla välimerentyräkki (euphorbia characias). Kuvattu maaliskuun alussa Villanueva de Rosariossa. Näitä olen nähnyt myös El Torcal -vuorella.
Nämä välimerentyräkit kasvoivat melko sivuuttain paikassa, jossa oli kaadettu puita ikään kuin monimuotoisuuden vuoksi. Muualla en ole näitä tyräkkejä nähnytkään.
Tämä näyttäisi kovasti joltain tyräkiltä, mutta en löytänyt mikä niistä se voisi olla. Kuvattu toukokuun lopussa Antequeran La Alhajuela -metsässä.
Tämä on ehkä pikkutyräkki (euphorbia exigua). Se on tosiaan aika pienikokoinen ,enkä ajatellut sen olevan sukua esimerkiksi viisisädetyräkille. Näitä alkoi näkyä enemmän toukokuun lopussa. On aika huomaamaton kasvi.

Ristikukkaiset

Ristikukkaisten heimoon kuuluu monia mielestäni arkisen näköisiä kukkia. Monet ristikukkaiskasvit ovat syötäviä.

Espanjassa näköjään kasvaa rucolaa villinä, huomasin rucolat vasta niiden kukkiessa. Näiden lehdet maistuivat voimmakkaammilta kuin oman kasvimaani rucolat. Villit retikatkin ovat kovin samanlaisia kukiltaan ja myös ristikukkaisten heimoa.
Tämä vaikuttaisi retikalta tai muulta retikan ja rucolan tapaiselta ristikukkaiselta.
Tämä o  ehkä sittenkin tuoksupielus (lobularia maritima)Floras y setas -sivuston mukaan. Tämä valkoinen pieni kukka voisi olla kilpiruoho (hormathophylla longicaulis) Floras y setas -sivuston mukaan.  Ristikukkaisiin kuuluva lidukki braya longii on myös aika samannäköinen.
Tämäkin on varmaan tuoksupielus lobularia maritima. Kuvattu 6.1.2023 Mijas-vuorella.
Tämä voisi olla Suomessakin yleinen lutukka, joista yleisin taitaa olla rikkalutukka (capsella bursa-pastoris). Espanjaksi bolsa de pastor eli paimenen pussi.
Tämä voisi olla jonkinlainen siniliitu, ehkäpä moricandia arvensis. Ks. Florasilvestre.es tai Floras y Setas de España >>
Tämä voi olla rypsiä tai rapsia. Näyttävät myös sinapin tai nenätin kukilta.
Lehtiensä puolesta tämä voisi olla rapsisinappi (sinapis flexuosa). Se on mainittu sivulla Almerinatura.com. Rypsissä ja rapsissa on usein näitä lehtiä leveämmät lehdet ja Aasiassa niitä käytetään vihreinä vihanneksina paistoksissa. Täälläkin on näkynyt rapsia tai rypsiä, jossa on ollut kunnolliset leveät lehdet. Sinapin kukat ovat tosi samannäköisiä.
Tämä näyttäisi samalta kuin ristileukoija (matthiola tricuspidata), vaikka ne taitavatkin olla yleensä sinisiä. Olen nähnyt tämän vain yhden kerran kevään aikana.
Tällaista kukkaa oli yhden ojan vieressä, luulen senkin kuuluvan ristikukkaisiin.

Sarjakukkaiset

Sarjakukkaisten heimoon kuuluu monia käyttökasviksia, kuten porkkana, selleri, persilja, fenkoli, tilli, korianteri ja palsternakka.

Hieman kukkivaa villifenkolia, hinojo silvestraa. Maistelin tämän lehtiä, mutta käytin näitä salaateissa vain pari kertaa, koska maku oli mielestäni liian voimakas, eikä niin kovin hyvä.
Tämä on jotain muuta kuin villifenkolia, koska villifenkolinkukkien tyvessä ei ole tuollaista moneen suuntaan sojottavaa kehää.
Tämän pitäisi olla porkkanan kukka eli daucus carota.
Porkkanan kukka on kai jossain vaiheessaan näin koristeellisen näköinen. Vaaleanpunaisten kukkien takana sojottavien piikkimäisten lehtien takia ajattelin tämän olevan jotain sukua neidoille.
Onkohan tämä sama kasvi eri kukintavaiheessa? Mielestäni aika ihanan näköinen.

 

Koiranputket ja muut putket

Olisikohan tämä tuttu vuohenputki? Kourumaisesta varresta sen tunnistaisi kai varmemmin.
Jonkin putkikasvin nuppu.
Näin toukokuussa näitä tosi isoja keltakukkaisia putkia El Torcal -vuoren juurella.

Käenkaalikasvit

Karambolat kuuluisivat tähän samaan heimoon, mutta Espanjassa karambolat ovat vain eksoottisia viljelykasveja.

Tämä on varmaankin nuokkukäenkaali (oxalis pes-caprae). Näin näitä ensin muutaman vain huhtikuun alussa oliivipellolla, mutta toukokuun alussa niitä alkoi olla ryppäittäin.
Ketunleipiä Villanueva de Rosariossa maaliskuun alussa.

2 Comments Lisää omasi

  1. Aila ja Juha sanoo:

    Olipa kiva juttu! Minäkin katselen aina kasveja luonnossa kulkiessani ja yritän tunnistaa. Olemme vaellelleet Malagan vuorilla ja vähän siellä sun täällä pitkin Andalusiaa ja pysähdelleet automatkoillammekin eri paikkoihin, kun olemme matkanneet kiireettömästi Espanjaan ja takaisin Suomeen. Kiitos näistä!

  2. Hyvä jos nämä kasvikuvat kiinnostivat 🙂 Nyt Suomen kesässäkin kiinnitän ihan uudella tavalla huomiota kukkiin, jotain hyvää siis koronakeväästä, kun tuli uutta opeteltua. Toivottavasti Málagan vuorille pääsisi taas ensi talveksi!

Jätä kommentti