En ole löytänyt suomenkielistä nimeä näille erikoisille kukille, mutta niiden pitäisi olla eräänlaisia kuusamia kukinnan myöhemmässä vaiheessa.
Tässä jutussa esittelen ottamiani kuvia sellaisista Málagan kasveista, joiden kukat ovat pillimäisiä tai ne kuuluvat samaan heimoon tai sukuun semmoisten kukkien kanssa, jotka ovat pillimäisiä. Kuvasin näitä erityisesti kevään aikaan Málagan maaseudulla. Useimmat löysin yli 500 metrin korkeudesta El Torcal -vuoren ympäriltä ja sen vierestä Antequeran mäntymetsästä.
Olen käyttänyt tunnistamisen apuna etenkin seuraavia sivuja, mutta tunteja on kulunut muillakin nettisivuilla:
Tuntuu käsittämättömältä, että näin hienoille kasveille on annettu nimeksi näiveet. Nimitys kuuluu mielestäni samaan joukkoon täin ja saivareen kanssa. Toisaalta ihmettelinhän sitäkin, että orkideat ovat Suomessa kämmeköitä ja orhoja. Näiveet näyttävät mielestäni orkideamaisilta.
Varsinaisten näiveiden lisäksi näivekasveihin kuuluu muitakin pillimäisiä kukkia, ja olen onnistunut bongaamaan joitakin. Nämä kaikki ovat olleet minulle ennestään tuntemattomia ja jos olen jotain tällaisia aiemmin nähnyt, niin olen pitänyt niitä pillikkeinä. Näivekasveihin kuuluu näiveiden lisäksi mm. punakoita, maitikoita, sänkiöitä, kuusioita ja suomukoita. Ihan mahdottomia nämä nimet.
Näiveet
Voisikohan tämä näive olla esimerkiksi orobanche latisquama.
Tämä on varmaankin ajuruohonnäive (orobanche alba). Yhtenä iltana kävelin koirien kanssa ja hämmästyin näitä kesannolla olevalta pellolta pukkaavia kukkia.Näiveet työntyvät maasta näköjään tällaisina ihmeellisinä nuppuina.Kuvattu toukokuun lopussa. Paikka Antequeran La Alhajuela -metsä.Tämä voisi olla piikkiputkennäive (orobanche amethystea).Nämä näiveet voisivat värinsä ja röyhelömäisyytensä puolesta olla härkäpavunnäiveitä (orobanche crenata).Ehkä tämäkin voisi olla härkäpavunnäive.Olisikohan orobanche nana, arenaria, olbiensis, cernua tai mutelii, koska tämä on sininen? Kuvattu toukokuun lopussa. Paikka Antequeran La Alhajuela -metsä.
Huulikukkaiskasvit
Tähän kerään huulikukkaiskasvien heimoon kuuluvia kukkia. Näitä ovat mm. mintut, pillikkeet ja teurikat.
Cleonia lusitanica. Näitä näkyi melko paljon toukokuun lopussa.
Tämä on varmaankin verbenasalvia (salvia verbenaca).
Tämä on varmaankin valkoinen versio verbenasalviasta.Tällaisia olen nähnyt paljon ja veikkaan että ne ovat verbenansalvian siemenkotia kukinnan jälkeen.Tästä tavallisen näköisestä kukastakaan en päässyt selvyyteen mikä se tarkalleen olisi, varmaan joku pähkämö.Tämä saattaisi olla eräänlainen kissanminttu nepeta tuberosa.Valkopähkämö stachys ocymastrum. Espanjaksi mm. albahaca campesina eli talonpojan basilika. Ks. sivulta Floras y Setas de España >>Teurikoihin kuuluva kukkateucrium pseudochamaepitys. Espanjaksi mm. pinillo falso.Nämä ovat mielestäni tosi orkideamaisia. Teurikat kuuluvat huulikukkaiskasvien heimoon eivätkä kuulu edes samaan luokkaan kuin orkideat.
Paloyrtit
Mielestäni leijonankidat näyttävät vähän samanlaisilta kuin paloyrtit, mutta huulikukkaisten sijaan leijonankidat kuuluvat ratamokasveihin.
Tämä on varmaan tuulenpaloyrtti (phlomis herba-venti).Tämä voisi olla purppurapaloyrtti (phlomis purpurea). Sen lehdet ovat tuulenpaloyrttiä samettisemmat. Tätä purppurapaloyrttiä on täällä päin aivan tosi paljon.Tämä on huopapaloyritti (phlomis lychnitis). Veikkaan että on saanut nimensä samettisista lehdistään. Tai voi olla myös phlomis fruticosa.Olen kovasti yrittänyt selvittää, että mikä tämä valkopinkki kukka olisi, mutta en keksi millään. Laitan sen nyt tähän huulikukkaisten joukkoon.
Lomelosia stellata. Lomelosiat taitavat olla törmäkukkia, kuten scabiosatkin.Lomelosian kukat kolmessa eri vaiheessa. Etualalla näkyy, miten kukkiva lomelosia-kuusama muuntuu erikoiseksi kuivaksi kukaksi.Tämä on varmaankin rohtovirmajuuri (valeriana officianalis), jonka ei pitäisi kasvaa Espanjassa, tai sitten se voisi olla valeriana tuberosa.Tämä on varmaankin törmäkukka (scabiosa cinerea). Ks. Floras y Setas -sivusto >>Fedia cornucopiae.
Tämä saattaisi olla härmäkuusama lonicera implexa.