Masala dosa on eteläintialainen täytetty kreppi

on
Valmis dosa. Tällä kertaa täyte ei ole sisällä vaan sitä sai lappaa viereen.
Valmis dosa. Tällä kertaa täyte ei ole sisällä, vaan sitä sai lappaa viereen.

Dosat ovat eteläintialaisia kreppejä, jotka valmistetaan riisi- ja linssijauhoista. Tai itse asiassa ei ole pakko käyttää edes jauhoja, vaan homman voisi tehdä alusta asti itse liottamalla riisejä ja linssejä, jauhamalla ne tehosekoittimessa ja tekemällä tästä sitten taikinan. Ei kuulosta kovinkaan epäterveelliseltä?

Eteläintialaista uttapamia, eli pitsan tapaista ruokaa ei turistien rantaravintoloissa näy.
Eteläintialaista uttapamia, eli pitsantapainen lätty, jonka pohja on hieman hapan ja tehty samanlaisesta taikinasta kuin dosa. Pohja on vain dosaan verrattuna paksu. Hyviä päällysteitä uttapamille on paistettu sipuli tai kookoshiutaleet. Uttapamin kanssa tarjotaan samat soossit kuin dosan kanssa, kookoschutneytä ja sambaria.

Eteläintialaisessa ruoassa käytetään tätä samaa taikinapohjaa useiden eri ruokalajien valmistamisessa. Taikina hapatetaan käyttämällä sitä yön yli ja siitä tehdään dosan lisäksi pitsamaista uttapamia ja huokoisia höyrytettyjä idli-pullia.

Taikinaa levitetään ohuesti pannulle ja lättyä paistetaan molemmin puolin. Tuloksena on rapea kreppi, joka oikealla hetkellä  juuri paistamisen jälkeen kieritetään löyhälle rullalle ennen kuin se kovettuu. Tässä vaiheessa sen sisälle laitetaan myös nökäre täytettä. Tyypillisin täyte on mausteinen perunapaistos ja silloin dosaa kutsutaan masala dösäksi.

Dosa syödään murtamalla siitä käsin pala, jota dipataan ruoan mukana tulevaan sambar-kastikkeeseen tai kookoschutneyyn. Myös rullan sisällä olevaa täytettä otetaan dosariekaleen avulla. Ruokailun hauskuus on juuri tässä sormituntumassa ja eri maustekastikkeiden maistelussa. Intiassa tulee muistaa käyttää syömiseen vain oikeaa kättä.

Dosa höyryää pannulla.
Dosa höyryää pannulla.
Dosa paistetaan molemmin puolin.
Dosa paistetaan molemmin puolin.
Dosan paistaja työssään.
Dosan paistaja työssään.
Sambar-kastike.
Sambar-kastike.
Kookoschutney.
Kookoschutney.
Eteläintialainen masala dosa nautittuna intialaisessa kasvisravintolassa Thaimaan Pattayalla.
Masala dosa nautittuna intialaisessa kasvisravintolassa Thaimaan Pattayalla.
Masala dosa Dilli Haatissa.
Masala dosa Delhin Dilli Haatin markkinoilla.
Dosa Mumbain Krishna-temppelin ravintolassa.
Dosa Mumbain Krishna-temppelin ravintolassa.
Dosa jossain ravintolassa jossain päin maailmaa.
Dosa jossain ravintolassa jossain päin maailmaa.
Masala dosat valmistumassa Helsingin ravintolapäivänä elokuussa 2014.
Masala dosat valmistumassa Helsingin ravintolapäivänä elokuussa 2014.

4 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s