Eläinsuojelukeskus Lanta Animal Welfare Thaimaassa

on

Fabio and Ivy_big

Esittelen nyt paikan, joka on ollut elämäni keskus viimeiset kymmenen kuukautta. Lanta Animal Welfaren tarina alkoi noin 11 vuotta sitten, kun norjalais-amerikkalainen Junie Kovacs tuli Koh Lantan saarelle ja huomasi miten paljon saarella oli huonossa kunnossa olevia katukoiria ja -kissoja. Hän myi omaisuutensa Norjassa, muutti saarelle, perusti Time for Lime -kokkikoulun ja alkoi auttaa saaren eläimiä. Hän toi eläinlääkäreitä steriloimaan kissoja ja koiria, hoiti itse eläimiä ja vähitellen jotkut kissat ja koirat päätyivät asumaan hänen kokkikoulu-ravintola-majatalonsa takapihalle. Viisi vuotta sitten Junie oli saanut Time for Limen avulla tarpeeksi rahaa rakennuttaakseen Lanta Animal Welfaren eläinsuojelukeskuksen.

Keskuksen tehtävä numero 1: sterilointi

Bella tuotiin keskukselle myöhään illalla, joku oli syöttänyt sille ongenkoukun. Se piti kiidättää pohjoiselle saarelle, jossa eläinlääkärit olivat pitämässä sterilointiklinikkaa.
Bella tuotiin keskukselle myöhään illalla, joku oli syöttänyt sille ongenkoukun. Se piti kiidättää pohjoiselle saarelle, jossa Lanta Animal Welfaren eläinlääkäri oli pitämässä sterilointiklinikkaa. Paikalliset yrittävät päästä eroon pennuista rumin tavoin.

Lanta Animal Welfaren päätehtävä on olla sterilointikeskus. Steriloimalla kissat ja koirat vältetään ei-toivottuja kissan- ja koiranpentuja, joita paikalliset ihmiset hylkäävät, jolloin syntyy katukissa- ja koiraongelma. Keskuksella on käynyt vierailijoita, jotka ovat kertoneet saaren olleen kovin erilainen 15 vuotta sitten, kun kaikkialla oli huonokuntoisia kissoja ja koiria eikä rannalla uskaltanut kävellä iltaisin koiralaumojen takia.

Paikalliset myös tappavat koiria ja kissoja kamalin tavoin: ruokaan laitetaan myrkkyä ja koukkuja. Viime aikoina en onneksi ole kuullut näistä koirien myrkyttämistapauksista, mutta niitä on tapettu tuolla tavoin esimerkiksi Pra Aen rannalla. Talvella keskukselle tuli koiranpentu, jolle oli syötetty koukku. Eläinlääkärit onneksi saivat leikattua koukun pois suolistosta. Bella on nyt ihana pentu, mutta sillä on jotain neurologisia häiriöitä.

Ruikulipentu dumpattiin Lanta Animal Welfarelle. Onneksi se sai pian paikallisen kodin. LAW pitää usein sunnuntaisin adoptiotapahtuman paikallisessa puistossa, jotta kissat saisivat kodin.
Ruikulipentu dumpattiin Lanta Animal Welfarelle. Onneksi se sai pian paikallisen kodin. LAW pitää usein sunnuntaisin adoptiotapahtuman paikallisessa puistossa, jotta kissat löytäisivät koteja.

Keskukselle tuodaan jatkuvasti kissanpentuja, joita joku on jättänyt keskelle tietä, jotta autot ajaisivat niiden päältä. Ihmiset tekevät tätä kissojensa synnyttämille pennuille, vaikka voisivat tuoda kissansa meille steriloitavaksi estääkseen pentueet.

Hinnat ovat halpoja, sterilointi maksaa 200-500 bahtia (5-13 euroa) riippuen onko kyseessä koira vai kissa ja kumpi sukupuoli. Jos eläimen omistajalla ei oikeasti ole varaa tai joku tuo katukoiran tai -kissan, voi toimenpiteen saada ilmaiseksikin. Toki olisi hyvä, että ihmiset oppisivat ottamaan vastuuta lemmikeistään ja että eläimistä koituu kuluja. Pienikin maksu auttaa Lanta Animal Welfarea jatkamaan toimintaansa, jossa kaikkien paikallisten tulisi auttaa eikä vain jättää työtä ulkomaalaisten harteille.

Eläintenpyydystäjä työssään, villikoira pitää saada kiinni jotta se voitaisiin steriloida. Sterilointi on ainoa eläinystävällinen tapa vähentää kulkukoiria ja -kissoja.
Eläintenpyydystäjä työssään, villikoira pitää saada kiinni jotta se voitaisiin steriloida. Sterilointi on ainoa eläinystävällinen tapa vähentää kulkukoiria ja -kissoja.

Meillä on töissä eläintenpyydystäjä, joka ottaa kiinni katukoiria- ja kissoja, tuo ne steriloitavaksi ja sen jälkeen palauttaa ne sinne mistä ne löydettiinkin. Onneksi myös monet paikalliset ovat oppineet tuomaan meille eläimiä steriloitavaksi. Lisäksi organisoimme liikkuvia sterilointiklinikoita Koh Lantan muihin osiin ja lähisaarille, jolloin parin päivän aikana eläinlääkäri ja vapaaehtoiset steriloivat niin monta koiraa ja kissaa kuin ehtivät.

Lue lisää:

Liikkuva eläinklinikka Koh Phanganin saarella Thaimaassa (2017) >>

Kissaklinikan apulaisena Indonesian Gilisaarilla (2016) >>

Kissojen kaveri huolehtii sterilisoimisesta (2014) >>

Tehtävä numero 2: eläinlääkäriasema

Lanta Animal Welfarella on saaren ainoa eläinklinikka ja eläinlääkärimme on saaren ainoa eläinlääkäri. Lemmikkien hoidattaminen on paikallisille halpaa, halvempaa kuin mantereen kaupunkien Krabin ja Trangin eläinklinikoilla.

Lanta Animal Welfare järjesti sterilointiklinikan Krabin tiikeritemppelille.
Lanta Animal Welfare järjesti sterilointiklinikan Krabin tiikeritemppelille.

Vastineeksi Lanta Animal Welfarella halutaan steriloida kaikki potilaat – eihän paikka haluaisi olla mukana auttamassa eläintenjalostajien bisnestä. Olisi aika hullua auttaa toisia pentujen teettämisessä kun keskuksen päätehtävä on vähentää koirien ja kissojen lisääntymistä. Tätä eivät kaikki eläintenystävät saarella käsitä, että ei ole kovin iloinen asia, jos he ostavat jostain rotupentuja samaan aikaan kuin Lanta Animal Welfare joutuu tekemään kovasti työtä paikallisten hylkäämien kissojen ja koirien hoitamisen ja adoptoiduiksi saamisen eteen.

Madonsyömä koirankorva, joka kyllä saatiin hoidettua ja koira lähti lopulta kotiinsa. Tropiikissa on tärkeää pitää haavat puhtaina.
Madonsyömä koirankorva, joka kyllä saatiin hoidettua ja koira lähti lopulta kotiinsa. Tropiikissa on tärkeää pitää haavat puhtaina.

Klinikalla rokotetaan, steriloidaan ja hoidetaan monenmoisia vammoja ja sairauksia. Amputointeja joudutaan tekemään joka kuukausi liikenneonnettomuuksien uhreille. Nyt potilaana on kissa, jolle joku oli laittanut kumilenkin kaulaan ja iho oli hiertynyt vereslihalle ja tulehtunut. Muutama kuukausi sitten oli samanlainen tapaus. Etenkin koirilla on erilaisia iho-ongelmia, joita lääkitsemme ja vapaaehtoiset antavat koirille lääkekylpyjä. Yhdellä koirapotilaalla on tarttuva kasvain ja se saa kemoterapiaa siihen (lue koirien tarttuvasta kasvaimesta TVT:stä >>). Punkkien levittämät veriparasiitit aiheuttavat pahoja tauteja, munuaisvikoja ja kuolemaa, mutta parasiitteja saa tuhottua lääkkeellä.

Tehtävä numero 3: adoptointiohjelma

Lanta Animal Welfaren keskuksen tarkoitus ei ole olla turvatarha eläimille. ”Sheltereiden” olemassaolo antaa ihmisille väärää viestiä ja vastuuttomuutta – jotkut voivat kuvitella kissoille ja koirille olevan aina olemassa joku turvallinen paikka minne dumpata ne sitten kun niitä ei viitsitä enää hoitaa. Kulkukoirien ja -kissojen haalimisen sijaan keskukselle tuodut eläimet hoidetaan ja palautetaan sinne missä ne ovat eläneet.

Bonjourilla oli koti, mutta naapuri uhkasi leikata sen jalat ja viilsi sen takajalkoja. Bonjour tuli meille hoitoon eikä tietenkään voi palata takaisin. Nyt tämä maailman kiltein iso pehmo tarvitsisi kodin.
Bonjourilla oli koti, mutta naapuri uhkasi leikata sen jalat ja viilsi sen takajalkoja. Bonjour tuli meille hoitoon eikä tietenkään voi palata takaisin. Nyt tämä maailman kiltein iso pehmo tarvitsisi kodin.

Mutta silti keskukselle päätyy elämään kissoja ja koiria, kissoja maksimissaan viisikymmentä ja koiria neljäkymmentä. Koirien kohdalla tavallinen tarina on, että ne on pitänyt pelastaa ihmisten uhatessa niiden henkeä. Keskuksella on nyt asumassa kaksi koiraa, joita naapuri oli puukottanut. Koh Lanta ei ole koiraystävällinen saari. Paikallisen muslimikulttuurin mukaan koirat ovat likaisia ja muslimit eivät joidenkin sääntöjen mukaan saisi edes koskettaa koiria. Onneksi jotkut sentään ruokkivat koiria ja jotkut eivät noudata tuota ohjetta (myyväthän monet saaren muslimit alkoholiakin ja juovat sitä, eli se niistä säännöistä).

Koiria myös hylätään meille. Yhtenä iltana lähdin töistä ja keskuksen edessä näin moponi valokeilassa ihan pienen koiranpennun. Sen oli joku siihen tielle jättänyt. Onneksi se sai seuraavana päivänä jo kodin tutulta thainaiselta. Pennulta kylläkin murtui jalka kuukauden päästä ja pennun omistaja epäili vuokraisäntänsä vahingoittaneen sitä. Onneksi tämä koiranomistaja on oikea eläintenystävä, monet thaimaalaiset välttävät vastuun ottamista mistään.

Nämä kolme pentua tuotiin meille Krabin tiikeritemppeliltä, missä isot koirat olivat pureskelleet niitä ja pennuilla madonsyömiä haavoja. Haavat hoidettiin ja nyt jokainen on adoptoitu, kaksi vielä odottaa meillä koteihinsa matkustamista.
Nämä kolme pentua tuotiin meille Krabin tiikeritemppeliltä, missä isot koirat olivat pureskelleet niitä ja pennuilla oli madonsyömiä haavoja. Haavat hoidettiin ja nyt jokainen on adoptoitu, kaksi vielä odottaa meillä koteihinsa matkustamista.

Jotkut meille hoitoon tulleet koirat ovat meillä niin pitkään, ettei niitä oikein voi palauttaa takaisin sinne missä ne ovat eläneet. Toiset koirat ovat ottaneet sen reviirin ja hoidossa ollut koira on liian tottunut laitoselämään. Silloin niiden on jäätävä meille odottamaan adoptointia.

Kissojen kohdalla tavallisin tarina on, että löydämme kissanpennun pihalta aamulla kun joku on sen sinne pimeän aikaan dumpannut. Sitten on myös sen verran vahingoittuneita kissoja, että niiden täytyy jäädä meille asumaan, koska ne olisivat liian heikkoja elämään kädestä suuhun.

Lue lisää:
Lentovapaaehtoisena Suomeen matkaavalle koiralle (2016)>>
Koiran kanssa matkustaminen Thaimaasta Suomeen >>
Koiran tuontiprosessi Thaimaasta Suomeen >>
Koiran hankinta Thaimaasta >>
Lanta Animal Welfaren koirat ja niiden adoptointi >>
Onko koiran tuominen Thaimaasta riski >>

Kaikki eivät osaa arvostaa hyväntekeväisyystyötä

Dam tuotiin keskukselle keskellä yötä kun auto oli törmännyt siihen. Sen jalka jouduttiin amputoimaan. Se huusi seuraavan yön kun morfiini on Thaimaassa kiellettyä. Olisi ihan mielenkiintoista tietää mitä melusta valittavien ihmisten mielestä tuossa tilanteessa olisi pitänyt tehdä. Vapaaehtoinen nukkuin yön sen vieressä kennelissä. Dam tervehtyi hyvin ja juoksentelee nyt Klong Daon rannalla.
Dam tuotiin keskukselle keskellä yötä kun auto oli törmännyt siihen. Sen jalka jouduttiin amputoimaan. Se huusi seuraavan yön (morfiinia emme saa käyttää). Olisi ihan mielenkiintoista tietää mitä melusta valittavien ihmisten mielestä tuossa tilanteessa olisi pitänyt tehdä. Vapaaehtoinen nukkui yön sen vieressä kennelissä. Dam tervehtyi hyvin ja juoksentelee nyt Klong Daon rannalla.

Kaiken tämän hyvän tekemisen jälkeenkin paikalliset ihmiset valittavat melusta, jonka aiheuttavat koirat, joita eläinsuojelukeskus ottaa hoitaaksensa, koska paikalliset ovat niitä pahoinpidelleet tai hylänneet. Joidenkin mielestä paikka pitäisi sulkea. Thaimaassa ei paljoa mietitä syitä ja seurauksia, että asioihin voi vaikuttaa omalla toiminnalla. Sitä ei ajatella että kulkukoirien vähyys Koh Lantalla johtuu Lanta Animal Welfaren toiminnasta, että rokotusten takia saarella ei ole ollut rabiestapauksia kymmeneen vuoteen, eikä ajatella sitä että ilman keskusta saaren kissa- ja koirapopulaatio räjähtäisi käsiin, eläimet pitäisi viedä kolmen tunnin matkan päähän kalliisiin eläinklinikoihin jne.

Paikka toimii lahjoituksin ja vapaaehtoisvoimin

Lanta Animal Welfare toimii vain lähinnä turistien lahjoitusvaroin, se ei saa minkäänlaista julkista rahoitusta tai rahallista apua Koh Lantan hallinnolta. Siksi on erittäin tärkeää, että otamme vastaan vierailijoita, jotka antavat meille lahjoituksia. Talvisin vapaaehtoiset antavat vierailijaryhmille tutusmiskierroksia joka tunti kymmenestä neljään. Kesällä yleensä pari kierrosta päivässä riittää, kun turisteja on saarella vähemmän.

Vapaaehtoiset vievät Deng- ja Noodle -koirat vierailijoiden kävelytettäväksi.
Vapaaehtoiset vievät Deng- ja Noodle -koirat vierailijoiden kävelytettäväksi.

Vierailijat ovat myös ihmisiä, jotka adoptoivat meiltä kissoja ja koiria, toimivat lentovapaaehtoisina (vievät eläimiä mukanaan ”matkatavarana” niiden uusille omistajilleen) ja levittävät tietoa. Lanta Animal Welfare on Koh Lantan ykkösvierailukohde Tripadvisorissa.

Lanta Animal Welfare on edelleen riippuvainen Time for Limesta ja Juniesta, joka lahjoittaa kokkikoulunsa tulot keskukselle. Joskus saaren muutkin bisnekset auttavat vähän kun järjestetään tempauksia, joihin hotellit ja sukelluskeskukset lahjoittavat lahjakortteja arpajaisvoittoja varten.

Tällä hetkellä Lanta Animal Welfarella on Global Giving -sivuston kautta varainkeräys uutta isoa kissataloa varten. Siihen tarvitaan vielä noin 30,000 $. Nyt 30 kissaa viettää yönsä kissahuoneessa ja päivisin ne ovat vapaana pihalla. Joskus jotkut erehtyvät menemään koira-alueille ja niille käy huonosti. Myös liikenne on vaarana. Haluaisimme kissojen pysyvän koko ajan isolla aidatulla kissa-alueella, jonne vierailijat voisivat mennä viettämään aikaa niiden kanssa.

Vapaaehtoinen kuuramassa kenneleitä, mikä on joka-aamuinen homma keskuksella.
Vapaaehtoinen kuuramassa kenneleitä, mikä on joka-aamuinen homma keskuksella.

Tarvitsemme aina yli 10 vapaaehtoista tekemään välttämättömimmät työt, joihin ei ole mitenkään varaa palkata ihmisiä. Vapaaehtoiset siivoavat kaiken, ruokkivat eläimet ja vievät koirat kävelyille. Puuhaa riittää, tarvitsemme vähintään neljä ihmistä aamuvuoroon ja kolme iltavuoroon, mutta näillä määrillä tekee vähän tiukkaa kun vapaaehtoiset myös antavat tutustumiskierrokset, vievät koiria vierailijoille kävelytettäväksi ja samaan aikaan tiskaavat, pyykkäävät ja huolehtivat eläimistä. Tarvitsemme myös kokeneita eläinlääkäreitä auttamaan klinikalle.

Lahjoita rahaa kissatalon rakentamista varten >>

Tule vapaaehtoiseksi Lanta Animal Welfarelle >>

Sponsoroi keskuksella asuvaa eläintä >>

Dam and Timo on scooter_8

17 Comments Lisää omasi

 1. Nimetön sanoo:

  Kiitos miwlenkiintoisesta tekstistä. Tuli vaan mieleen miten keskuksen ja paikallisten välistä juttua on pidetty yllä? Esmes avoimet ovet -tyyppistä toimintaa, tiedottamista tms. voimavarojen mukaan. Luulis, että ilmainen strelisisaatiomahdollisuus vois kiinnostaa.

  Voi hyvin, teet tärkeää työtä!

  -musta

  1. Hei, keskuksella on avoimet ovet joka päivä, mutta ongelmana on vähän se ettei eläimet kauheasti kiinnosta monia Thaimaalaisia. Viime syksynä meillä esimerkiksi kävi 50 bangkokilaislapsen ryhmä – oli aika erikoista nähdä heidän nyrpistävän naamaansa koiranpennuille, kun olemme tottuneet turistilapsien menevän onnesta sekaisin samassa tilanteessa. Ja klinikasta tiedetään saarella varsin hyvin, sterilointiin vain liittyy kaikenlaisia uskomuksia niin Thaimaassa kuin Suomessakin.

   Thaimaan kaltaisessa korruptoituneessa yhteiskunnassa ei myöskään oikein ymmärretä eikä uskota että kyseessä ei ole bisnes, meidän ajatellaan olevan vähän niin kuin eläintarha, jonne turistit tulevat katsomaan eläimiä ja siitä sitten maksavat. Ulkomaalaisten touhuja kummeksutaan. Olin tätä ennen Chiang Maissa koiratarhalla, ja ihmiset aina nauroivat kun näkivät meidän kävelyttävän koiria.

   Ja Thaimaan ensimmäinen eläinsuojelulaki tuli voimaan vuosi sitten, joten eläinten pahoinpitelystä ei ole ennen edes rankaistu. Nytkään moni ei ole kuullut koko laista.

   Haluasimme tehdä enemmän valistustyötä, mutta resurssit eivät vielä tällä hetkellä riitä. Hyvien thaimaalaisten työntekijöiden saaminenkaan ei ole helppoa (varsinkaan kuin useimmat paikalliset eivät halua olla tekemisissä koirien kanssa). Mutta toivottavasti saisimme thaimaalaisia ihmisiä puhumaan täällä kouluissa. Nyt meillä alkaa radiospotit paikallisradiossa. Paikallista lehteä ei ikävä kyllä täällä edes ole.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s