Lähde vapaaehtoiseksi koirien ja kissojen turvakotiin Koh Samuille!

on
Francoise De Jaegher, Happy Tailsin perustaja, ja pari paikan koiraa hänen kotonaan, joka on myös koirien ja kissojen turvakoti. Kaikki jutut kuvat ovat Happy Tailsin.

Thaimaan Koh Samuin saarella on monia pieniä koirien turvatarhoja, joihin koirat ja myös kissat ovat syystä tai toisesta päätyneet. Suurin osa Happy Tailsin turvakodissa asuvista koirista ja kissoista ovat entisten omistajien hylkäämiä tai jätetty Happy Tailsin tilojen eteen. Osa eläimistä on asunut kadulla, jossa ne eivät olisi selvinneet saamiensa vammojen tai sairauksien vuoksi ja ne on otettu Happy Tailsille hoitoon ja lopullisesti asumaan.

Kuka nyt ei haluaisi palata tämmöisten koirien luo?

Minulla on Espanjassa nyt vieraanani itävaltalainen kaverini Julia, joka juuri palasi oltuaan Happy Tailsilla vapaaehtoisena  jo toista kertaa. Hän on viihtynyt siellä yhteensä muutaman kuukauden ajan ja suunnittelee palaavansa sinne tammikuussa. Happy Tails sijaitsee Koh Samuin hiljaisemmassa eteläosassa. Suositulle Lamain rannalle sieltä on noin 15 kilometrin matka.

Koirat ja kissat asuvat omistajan kotona.

Happy Tails on erityinen turvakoti

Koirat ja kissat elävät omistajan kotona, jossa vapaaehtoisille on paljon tekemistä. Vapaaehtoistyö eläinten parissa on pääasiassa siivoamista, mutta sitten on aikaa myös rapsuttelulle.

Happy Tailsissa asuu pysyvästi 53 koiraa ja 30 kissaa. Viime vuoden aikana kissamäärä kasvoi, koska omistaja pelasti kaikkiaan 12 löytökissanpentua.  Happy Tails on siitä hieman erilainen kuin jotkut muut turvatarhat, ettei se aktiivisesti yritä saada eläimiä adoptoiduksi uusiin koteihin. Uusien kunnollisten kotien löytäminen on vaikeaa ja saarella on monta muutakin paikkaa, jotka yrittävät etsiä koteja kodittomille. Julia kertoi, että Happy Tailsissa on erilainen fiilis kuin muissa turvapaikoissa, koska se on kotoisampi ympäristö sekä eläimille että vapaaehtoisille. Tämä johtuu mm. siitä että sekä turvakodin omistaja että eläimet asuvat siellä ja koska naapureita ei ole lähistöllä. Paikan takana on kunnon viidakko.

Koiria kävelyllä viidakossa vapaaehtoistyöntekijän kanssa.

Eniten hämmästelin, kun Julia kertoi heidän käyvän viidakossa koirien kanssa kävelyretkillä niin, että koirat saavat juosta vapaina. Kun itse olen ollut vapaaehtoisena Thaimaan koiratarhoilla, on meillä aina hirmuinen varovaisuus sen suhteen, etteivät koirat vain missään nimessä pääse vapaaksi. Muistan kun Lanta Animal Welfarella jotkut koiria ulkoiluttamaan tulleet ihmiset kysyivät voiko koiran päästää biitsillä vapaaksi ja meidän vastaus oli ehdoton ei, koska eivät koirat tulisi takaisin näiden vieraiden ihmisten luo. Mutta Happy Tailsissa koirat seuraavat viidakossa uusiakin vapaaehtoisia! Koirat ovat tottuneet siihen mitä tapahtuu eli että kyseessä on ulkoilu ihmisen kanssa, ja tuo 8 – 15 koiran lauma palaa kotiin ulkoiluttajan kanssa. Näin koirien on mahdollista päästä viidakkoon juoksentelemaan kaksi kertaa paikassa. Yleensä millään tarhoilla ei ole resursseja kävelyttää kaikkia koiria edes kerran päivässä, koska hihnassa kuljettamiseen ei riitä apuvoimia.

Koska koirat ja kissat asuvat Happy Tailsin turvakodissa koko elämänsä, ne ovat melko hyvin koulutettuja. Eli koirat osaavat nimensä (kissat myös), osaavat istua pyynnöstä ja meininki on erilaista kuin paikoissa, joissa eläimet vaihtuvat jatkuvasti. Happy Tailsin eläimet asuvat neljässä eri ryhmässä ja eräässä niissä elää 30 kissaa yhdessä 12 koiran kanssa.

Joitain Happy Tailsin koirista.

Vapaaehtoiseksi

Kannattaa muistaa, että vapaaehtoisia tarvitaan eniten hoitamaan turvakodin tilojen siivousta. Myös muita hommia riittää.

Happy Tailsiin pääsee vapaaehtoiseksi tutustumalla kunnolla niiden nettisivuilta löytyviin ohjeisiin (lue sivun tekstit ja lataa pdf-tiedosto) ja täyttämällä sivun alareunassa oleva lomake. Vapaaehtoisten tarvitsee olla kunnolla omistautuneita eläinten auttamiselle, sillä kyseessä ei ole mikään loma, jossa käytäisiin vähän vain rapsuttelemassa eläimiä milloin itselle sopii. Paikassa ei ole palkattua henkilökuntaa, joten vapaaehtoiset hoitavat kaikki siivoukset, ruokinnat, tiskaukset ja sen sellaiset.  Päivärutiinit ovat aina samat ja ne tapahtuvat tietyssä järjestyksessä. Happy Tailsiin etsitään erityisesti henkilöä, joka osaisi nikkaroida ja joka voisi toimia ”handymanina” korjaten paikkoja ja tekemällä pieniä rakennustöitä. Sinne tarvittaisiin myös taitavaa valokuvaajaa ja videon tekijää.

Vapaaehtoisille tarjotaan ilmaista vaatimatonta majoitusta alle kahden kilometrin päässä turvakodista samantyyppisessä asumuksessa kuin paikallisetkin asuvat. Yleensä siellä on kahdesta kuuteen vapaaehtoista kerrallaan töissä. Olisi tietysti parempi, jos heitä olisi siellä aina kuusi, mutta tulijoita ei ole tarpeeksi.

Happy Tailsin nettisivut >>
Happy Tailsin FB-sivut >>

Vapaaehtoisten on tärkeää tietää, että yli 80 eläimen tiloissa riittää siivottavaa, mutta myös loputtomasti rakkauden kaipuuta.

Hieman selostusta erilaisista Thaimaan turvatarhoista

Useimmilla Thaimaan turvatarhoilla on ulkomaalaiset perustajat ja ne toimivat usein ulkomaalaisten vapaaehtoisten varassa. Osa paikoista on saanut sen verran lahjoituksia, että ne pystyvät palkkaamaan työntekijöitä.

Happy Tails on siitä erilainen kuin jotkut muut Thaimaan koira- ja kissapaikat, että sinne päätyneet eläimet yleensä pysyvät siellä loppuelämänsä. Siksi kutsun paikkaa tässä turvakodiksi (englanniksi sanctuary) enkä esimerkiksi turvatarhaksi tai eläinten pelastuskeskukseksi (nimityksiä voivat olla esim. shelter tai rescue center). Pelastuskeskus on mielestäni sellainen, johon tuodaan hätätapauksia, eli loukkaantuneita ja sairaita eläimiä kaduilta. Koska Thaimaassa koirat ja kissat voivat elää melko kelvollista elämää kadulla ja koska koiria ja kissoja on vain niin paljon, niin yleensä ne palautetaan sinne mistä ne löydettykin, kunhan ne on steriloitu, rokotettu ja hoidettu kuntoon.  Muuten pelastuskeskuksilla ei olisi kapasiteettia ottaa hätätapauksia hoitoon. Esimerkiksi minulle erittäin tuttu Lanta Animal Welfare on tällainen paikka ja samoin Chiang Maissa oleva WVS Care for Dogs  ja Phuketin Soi Dog. Nämä ovat turvatarhoja, joiden yhteydessä on kunnollinen eläinklinikka, jossa eläimiä hoidetaan ja joissa on myös omat eläinlääkärit. Useimmat Thaimaan pienet eläinkeskukset ovat kuitenkin sellaisia, että niistä koirat ja kissat joudutaan viemään hoitoon kaupallisille eläinlääkäriasemille. Näin tekee esimerkiksi Koh Phanganin PACS mikäli heillä ei ole paikalla vapaaehtoista reissaavaa eläinlääkäriä, mutta monilla paikoilla ei ole mitään klinikkatilaa, jossa eläinlääkärit voisivat edes operoida.

Erikseen on sitten valtion tarhoja, joissa voi olla tuhansia esimerkiksi koiranlihakaupalta pelastettuja koiria. Nämä valtion jättitarhat ovat kamalia paikkoja, joista esimerkiksi Soi Dog yrittää saada haettua koiria, hoitaa ne kuntoon ja löytää niille kodit. Kannattaa muutenkin pitää Thaimaassa varansa eikä lahjoittaa suin päin rahaa, jos jossain on vaikkapa kyltti, jossa vedotaan lahjoittamaan rahaa eläinten ruokiin. Kannattaa tukea vain paikkoja, jotka pitävät ensisijaisena tehtävänään eläinten steriloimista ja rokottamista.  Happy Tailsin tapaisissa kunnollisissa turvakodeissa eläimet ovat tietenkin steriloituja, rokotettuja, loishäädettyjä ja hyvinhoidettuja.

Thaimaan pelastuskeskuksissa tai turvatarhoilla asuu kuitenkin yleensä myös sellaisia eläimiä, joita ei voi palauttaa kadulle, koska ne ovat saattaneet olla poissa kadulta jo liian pitkään saamiensa hoitojen takia. Myöskään hylätyillä kotikoirilla ja -kissoilla ei ole mitään muuta paikkaa. Siksi useimmat turvatarhat yrittävät saada koiria ja kissoja adoptoiduksi, koska tilat ovat rajalliset ja uusia tapauksia pitäisi voida ottaa sisään. Adoptointiprosessit ovat vaativaa hommaa, jotta eläimille saisi hyvät kodit ja kaikki sujuisi hyvin. Thaimaasta on vaikea löytää hyviä koteja, koska siellä eläimiä saatetaan pitää häkeissä tai sitten niiden annetaan jolkotella kaduilla holtittomasti. Eläintenpitokulttuurin voi sanoa olevan siellä aika välinpitämätöntä ja tietämätöntä.

Viidakkokävelyt koirien kanssa ovat Happy Tailsin erikoisuus.

7 Comments Lisää omasi

 1. Turvakodissa on ilahduttavan hyväkuntoisen näköisiä koiria ja kissoja. Koiran valitseminen noin kauniista joukosta olisi todella vaikeaa. Ideaalipaikka eläimistä pitäville, mutta viidakko mietityttää hyttysten vuoksi.

  1. Nuo ovat varmasti juu tuolla oikein hyväkuntoisia ja käytöskin varmaan hieman eri siksi kun koirat asuvat siellä vakituisesti. Mutta hyvännäköisiä koirat ovat olleet minulee tutuissakin paikoissa, elleivät ne ole juuri saapuneet tarhalle.

   Juu viidakossa voi olla enempi hyttysiä ja dengueta ja malariaa, mutta koskaan missään minua eivät ole hyttyset häirinneet niin pahasti kuin Suomessa, meidän kesät ovat pahimpia kaikista!

 2. Piti vielä lisätä, että joku voisi kääriä paperiin ja postittaa minulle puun alla makaavan söpön ruskean koiran. 🙂

  1. 😁 koira voisi mielellään varmasti kääriytyä ja postittaa itsensä jos tietäisi mikä onni odottaisi, jos niin tekisi.

 3. Anne örling sanoo:

  Soittaisitko minulle

  1. Hei Anne, lähettelin sinulle viestin, toivottavasti tuli oikeaan osoitteeseen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s