Kooste Thaimaan lempivegaanituotteista

on

Thaimaassa parasta ovat tuoreet hedelmät, jotka maistuvat siellä kovin paljon paremmilta kuin Suomessa. Sieltä saa edullisesti tosi eksoottisia hedelmiä, kuten mangosteeneja, duriania ja salakeja. Esittelen tämän jutun kuvissa kuitenkin lähinnä eineksiä, koska hedelmien ja vihannesten saatavuus on aikalailla itsestään selvyys, mutta vegaanieinesten saatavuus ei.

Gac-hedelmää ja passionia.

Kun seuraavan kerran menen Bangkokiin, suuntaan varmaan Chatuchakin viikonloppumarkkinoiden lähellä olevalle Or Tor Korin torille etsimään kassillisen hedelmiä hotellihuoneeseeni. Enkä aio syödä mitään omenia, appelsiineja ja banaaneja, vaan rambutaneja, litsejä, jakkihedelmää, tähtihedelmiä, pitaijoja, papaijoita ja longaneja. Tutustu ihmeellisiin thaihedelmiin: Thaimaan hedelmiä (2014) >>

Sapotillat ovat makeita hedelmiä. Jos niitä syö liian raakoina, niistä tulee liimamaista tahmaa huuliin.
Vihanneksia thaimaalaisella torilla.

Kun tein Thaimaassa itse ruokaa, oli hauska käyttää sellaisia vihanneksia, joita ei Suomessa tavallisissa ruokakaupoissa myydä. Käytin puolen metrin pituisia pitkäpapuja, joita ei tarvinnut keittää salkopapujen tapaan. Ostin erilaisia sieniä, kuten pilvenkorvasieniä, vinokkaita ja enokisieniä. Kokeilin paksoita ja siipipapuja.

Lue ruoanlaitostani Thaimaassa:
Ensimmäinen kerta kokkailua Thaimaassa (2014) >>
Ruoanlaittoa Thaimaan torien antimista (2015) >>
Vegaanikokkailua eteläthaimaalaisella saarella (2016) >>
Aasialaisittain maustettu salaatti (2016) >>

Herkullinen haw mook -annos May Kaidee´silla Bangkokissa.

Thaimaalaisten ravintoloiden anti on tietysti aivan fantastinen asia. Rantakohteissa kyllä voi kyllästyä ravintoloiden yksitoikkoisuuteen, jos niistä saa lähinnä fried ricea, paistettuja vihanneksia ja nuudeleita vegaanisina. Minua ainakin alkoi Koh Lantalla tympiä yhdessä vuodessa, vaikka opinkin löytämään suosikkiruokani Koh Lantan ravintoloiden joukosta. Koh Phanganin Srithanu on poikkeus, siellä on vaikka kuinka monta kasvisravintolaa. Thairuoka on kuitenkin mahtavaa, jos pääsee kokeilemaan monia erilaisia paikkoja. Kaipaan halpojen thaikasvisravintoloiden nuudelikeittoja ja tiskiltä osoittelemalla tilattavia ruokia. En malta odottaa pääseväni Bangkokin kasvisravintoloihin maistelemaan.

Joitain ravintolakokemuksiani:
Koh Phangan on noussut hyväksi vegaanruokakohteeksi (2017) >>
Time for Lime on Koh Lantan ystävällisin kokkikoulu, ravintola ja majapaikka (2016) >>
Vegaaninen kahvila Veganerie Bangkokissa (2016) >>
May Kaidee´sin kasvisravintolat Bangkokissa (2013) >>

Thaimaan kasvisravintoloiden kasvislihatuotteet ovat yleensä tosi hyviä, etenkin jotkut makkarat. Tässä myös herkullisia drum stickejä puutikuissa.

Sitten on kaikenlaiset Thaimaan valmistuotteet, joita esittelen kuvin alempana. Syksyllä 2015 minulla oli sellainen parin kuukauden pätkä Chiang Main maaseudulla, ettei minulla ollut käytössäni keittiötä enkä vielä osannut ajaa mopoa, jolla olisin päässyt ostamaan säkkikaupalla hedelmiä tai jolla olisin päässyt kunnon ravintoloihin. Siispä elin pari kuukautta hyvin pitkälle einesruoalla.

Kasvisruokaa eli ”jay” tai ”dzee” -ruokaa tarkoittavat merkit, joita kannattaa tarkkailla niin ravintoloiden kuin ruokapakkausten suhteen. Ylhäällä kiinalainen merkki ja alhaalla thaimerkki. Thaimerkin ulkoasu hieman vaihtelee tekstaustyypistä riippuen.
Tässä vähän eri fontilla nämä dzee-merkit.
Thaimaalaiset kasvisravintolat tunnistaa yleensä tällaisista keltapunaisista viireistä.

 

Sekalaiset tuotteet kaupoista

Ostoksiani Chiang Maissa paikallisesta vähän paremmasta supermarket Rimpingistä joulun 2016 aikaan. On vihanneksia ja hedelmiä, soijajugurttia, Healthy Boyn sieni-stir fry -kastiketta, Pregon hyvää pastakastiketta, suklaakasvimaitoa, erilaisia tofuja ja vegaaninakkeja sekä sieniä.
Kahden euron nakki- ja muita kasvisruokapakkauksia supermarketissa. On merilevämäistä kalamaista hommaa ja muunlaisia paloja. Huomaa että siinä missä Suomessa vegetuotteet pakataan usein raikkaan vihreäsävyisiin pakkauksiin, niin Thaimaassa käytössä on keltainen ja punainen väri.
Tässä erilaisia kasvislihoja vihreäsävyisissä pakkauksissa, mutta niissäkin on kelta-punaiset merkit.
Ainakin pari vuotta sitten Thaimaan 7-Eleveneistä ja muista kaipoista löytyi tällaisia soijajugurtteja. Tätä luumumakua löytyi harvemmin, useammin taas mustikka- ja mansikkamakuja.
Nämä suklaalla kuorrutetut kookoslastut ovat mahtavia. Thaimaassa kun on kuuma, niin näitä ei kannata säilyttää pitkään lämpimässä ja avattu pakkaus pitää laittaa ehdottomasti jääkaappiin ellei sitten vedä kaikkea kerralla. Silloinkaan ei pidä hypistellä lastuja liian kauaa, kun suklaa sulaa sormiin.
Näitä soijaproteiinipaloja ostin supermarketista, mutta joskus joitain tällaisia löytyy myyjien itse pussittamina toreiltakin.

Alle euron hintaisia tofupakkauksia.
Erilaisia tofuja Bangkokin Siam Paragon -ostoskeskuksessa.
Tämmöisinä pötkylöinä voi ostaa pehmeää silkentofua. Pitää vaan olla tarkkana, kellertävissä tällaisissä on ”eggtofua”. Nämä maksavat yleensä vain jotain 25 eurosenttiä.
Tempeä löysin yhden kerran Rimping-supermarketista Chiang Maista. Thaimaa ei ole Indonesian tapaan tempemaa.
Toreilta ja kaupoista voi ostaa tuoreita riisinuudeleita. Ne ovat pehmeämpiä ja silkkisempiä kuin kuivatuista nuudeleista tehtyjen keittojen nuudelit.
Jos asustelee Thaimaassa jossain, missä tuotevalikoima on suppea, voi tämä vegaaninen creamer-tiiviste tulla tarpeeseen, jos haluaa kehitellä vaikka jotain jälkiruokia. Olen testannut tätä kahvissakin, mutta en oikein tykännyt.
Kannattaa pitää silmät auki, koska Thaimaan kasvisravintoloissa ja terveysruokakaupoissa myydään milloin mitäkin vegaaniherkkuja.
Tällaisina säilykkeinä voi löytää erilaisia soija- ja seitanlihoja maustekastikkeissa. Näitä on supermarketeissa ja usein myös halvat kasvisravintolat myyvät näitä.
Söimme kolean kansallispuistopäivän päätteeksi kuppinuudeleita, purkkipapuja, sipsejä ja 7-Elevenin pullaa.
Maman kasvisnuudelikuppeja löytyy joskus supermarketeista.
Löysin tällaisia valmisruokia ja -kastikkeita ostoskeskuksesta. Pakkausten sisällä on vakuumipussit valmista tofuruokaa.
Ostin kerran uteliaisuudestani tällaista kuivattua raastettua vegelihaa, koska lihaversioina näitä näkyy paljon.

Soijamaidot

Soijamaitoja pulloissa supermarketissa.
Vähäsokerisin löytämäni soijamaitolaatu, jota olen laittanut kadulta ostamaani kahviin. Ravintoloissakin kaivan purkin laukustani ja lorotan soijamaitoa pillin avulla kuppiin.
Tämä ei kuulunut suosikkeihini, koska oli aivan liian makeaa. Thaimaassa makea voi olla ihan sairaan makeaa.
Tosi makea soijamaito.
Soijamaito, jossa myös riisiä.
Soijamaitoa basilikan siemenin, jotka käyttäytyvät chian siementen tavoin.
Kasvimaitoja ja lehmän maitoja sikin sokin thaimaalaisen marketin hyllyllä.

Muut juomat

Soodavedet ovat olleet minulle Thaimaassa ihan ehdottoman tärkeitä, joskus jano ei tunnu lähtevän kuin poreilevalla. Siellä on ikävä kyllä tosi harvoin saatavilla vissyjä, eli soodasta puuttuu mineraalit. Tässä olen laittanut soodan joukkoon hieman passionmehua. Vuonna 2016 alkoi silloin tällöin 7-Eleveneistä löytymään Perrierin vissyjä noin eurolla pieni pullo. Isoista marketeista jos sai San Pellegrinon limonata-limpparia, niin sitä oli myös ehdottomasti ostettava, vaikka oli ainakin kaksi kertaa kalliimpaa kuin muut limut.
Soodaa tulee litkittyä Thaimaassa. Ravintoloissa muista pyytää ilman pilliä.
Mehuja ostaessani valitsin aina Tipcon, enkä pistävämpien ja keinotekoisempien makuisia Maleen mehuja, vaikka nekin olisivat 100 % -mehuja olleetkin. Tein männä vuosina sellaisen testin, että ostin kaikkia kaupasta löytyviä Tipcon sitrushedelmämehuja ja maistelin niitä vuoron perään. Joukkoon kuului mandariini- ja tangeriinimehut sekä appelsiinimehuja ainakin neljästä eri lajikkeesta. Kovin erilaisilta ne eivät mielestäni maistuneet.
Kombuchaa.

Mausteet

Kuvassa isompi pullo on maailman parasta soijakastiketta, Healthy Boy eli Dek Som Boonin  / Deg Somboonin sienisoijakastiketta. Pienempi pullo on paahdettua seesamiöljyä, jota tarvitsee vain ihan vähän laittaa ruokiin maustaakseen ne ihanasti. Vaalean väriset seesamiöljyt eivät ole paahdettuja eikä niissä ole samaa hienoa makua. Edessä tärkeitä aineksia thaimaustamiseen: sitruunaruohoa, kaffirlimen lehtiä, valkosipulia, inkivääriä ja limettiä.
Soijapapukastike on tällaisessa pullossa kun ostaa Healthy Boy eli Deg Somboon -merkkiä.
Lisää Healthy Boyn tuotteita, näitä ei ole tainnut edes maistaa, mutta niillä todennäköisesti saa ruokiin helposti halutut aasialaiset maut.
Sekä Thaimaan currytahnoissa että chilitahnoissa on useimmiten kalakastiketta tai katkaraputahnaa. Mae Pranom -merkillä on erikseen olemassa vegetarian chili paste. Tätä olen Suomessa nähnyt myynnissä ainakin Helsingin Kolmannen linjan aasialaiskaupassa.

7-Eleveneiden tuotteita

Ostoksia 7-Elevenistä Koh Lantalla asuessani. On suklaasoijamaitoa, kaljaa, colaa ja sipsejä. Tuo mustassa pakkauksessa oleva seesami-soijamaito on niin makeaa, että sitä en sietänyt lopulta enää käyttää. Friteeratut norilevät maistuivat välillä, tosin koin niistä yliannoksen. Vuosia sitten myytiin myös friteerattuja norileviä, joissa oli päällä ohut seesamileivitys, mutta niitä ei ole enää kaupoissa näkynyt. Sitten on edamame-soijapapuja, joita myydään 7-Eleveneissä pakasteena. Ne ovat harvoja melkein tuoreita tuotteita, joita 7-Elevenien valikoimissa on.
Norileväsipsit ovat kiva snäksi perunalastujen sijaan. 7/11-kioskeissa myydään näitä joissa on jay/dzee-merkki (ks. kelta-punainen merkki oikeassa yläkulmassa). Monissa merileväsipseissä on kalaa, joten nämä ovat siksi parhaita. Mutta näitä seesamilla leivitettyjä ei ole enää näkynyt 7-Eleveneissä.
Kioskien pakastekaapista löytyy usein myös edamame-soijapapuja. Olen syönyt näitä kumoamalla päälle kiehuvaa vettä ja joskus olen tainnut ihan vain antaa sulaa ja syönyt keittämättäkin.
Yleensä Thaimaan pullissa on sekä kananmunaa että maitojauhetta. Kasvisfestareiden jälkeenkin löysin tällaisia höttöisiä pullia kioskista. Toisten sisällä oli ihanaa vihreää kookosmössöä ja toisessa makeaa adukipapumössöä. Luulen että nämä täsmälleen samat ovat vegaanisia ympäri vuoden.

Krabin alueella, mm. Koh Lantalla, voi 7-Eleveneistä löytää näitä banaanimuffinsseja.
Kasvisfestareiden aikaan voi kioskeista löytää tavallista isomman valikoiman vegaanisia pakasteannoksia.
7 -Elevenin kasvispakasteiden pakkausten ulkoasu vaikuttaa vaihtuvan joka vuosi, joten ne tuskin ovat samannäköisiä tällä hetkellä kuin tämä.
Ostin Thaimaassa yleensä kuivahedelmiä makeannälkääni. Nehän eivät ole pelkästään kuivattuja hedelmiä, vaan myös sokerissa ja ehkä myös rasvassa kyllästettyjä.
Pähkinöitä tuli ostettua 7-Eleveneistä ja muista kaupoista.
Kasvisfestivaalien aikaan 7-Eleveneistä löytyi myös ”lisää vain vesi” -nuudelikippoja ja -keittoja. Lisäksi joskus on tällaisia vakuumipussissa olevia currykastikkeita.
Thaimaassa paahtoleipä ei yleensä ole vegaanista, koska mukana on vähintäänkin maitojauhetta. Kasvisfestareiden aikaan myytiin vegaaniversiota (huomaan kelta-punainen ”L7”-merkki), mutta yleensä tässä samannäköisessä pussissa olevat paahtoleivät eivät siis ole vegaanisia.
Vegaanileivos- ja pasteijavalikoimaa ylimmällä hyllyllä kasvisfestareiden aikaan.
Näitä CP-foodsin kasvismakkaroita löysin 7-Elevenistä vain kasvisfestareiden aikaan.
7-Elevenin kasvispakaste.
Riisiä ja kalamaista kasvisruokaa. Tätä en ole nähnyt myynnissä kuin kasvisfestivaalien aikaan.

Varo näitä, eivät ole vegaanisia

Jos annoksesi pehmeä tofu on kauttaaltaan kummallisen keltaista, se saattaa olla kananmunatofua, kuten tämä oikealla oleva. Mutta joskus soijatofukin on päältä keltaista.
On myös kalatofua.
Tämä Lactasoyn soijamaito on vegaaninen, mutta useimmat tämän merkin soijamaidot eivät ole. Eli jos sinulle tulee Thaimaassa vakiopaikka kahvitella, niin kannattaa tarkistaa mitä soijamaitoa käyttävät. Myös Hershey´sin soijamaidot sisältävät lehmän maitoa.

 

 

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s