Otteita neljännestä kuukaudesta Espanjassa

on
Olen ollut kuukauden ajan todella fiiliksissäni kukkivista mantelipuista. Jotkut alkoivat kukkia jo joulukuun lopussa ja useimmat kukkivat edelleen. Mehiläisillä on ollut ihana kuhina näissä puissa.

Tammikuun lähialuematkojani olivat reissu Torre del Mariin tutustumaan avokado- ja mangotarhaan sekä loma Espanjan eteläisimmässä kolkassa Tarifassa kaikkine koirine ja kissoinemme. Kävelyretket ovat olleet taas parasta mitä voi tehdä. Olen ihastellut kukkivia mantelipuita ja joka päivä kerännyt salaattiaineksia omalta kasvimaaltani.

Tunnelmia kolmannesta kuukaudesta Espanjassa >>
Toinen kuukausi Espanjassa >>
Eka kuukausi Espanjassa >>

Espanjan aikavyöhyke on hyvä juttu

Lokakuussa aurinko nousi tässä vasemmalla näkyvien kukkuloiden takaa, joten nyt se on siirtynyt nousemaan hieman etelämmäksi noista vuorista oikealle.

Yksi parhaista asioista Espanjassa on sen aikavyöhyke. Meillä on jo Puolaan saapumisesta lähtien ollut koko ajan sama +1-aikavyöhyke. Eli Andalusiassa on sama aika kuin kaukana Itä-Puolassakin tai vaikkapa Málagasta jotain 2000 km itään olevassa Albaniassa. Tämä meinaa sitä, että siinä missä aurinko tällä hetkellä nousee  Albaniassa klo 6.54 niin Málagassa se nousee vasta klo 8.21. Tämä mahdollistaa paremmin auringonnousujen näkemisen varsinkin kesällä, kun ei tarvitse nousta niin julmetun aikaisin niitä varten.

Kun aurinko laskee Tiranassa jo klo 16.55 niin Espanjassa se laskee vasta klo 18.42. Olisipa ikävää yrittää ulkoiluttaa koirat jo ennen kello viittä ja pimeän tuloa. Tietysti sitä voisi vain mennä aikaisemmin nukkumaan ja herätä aikaisemmin, mutta tämä on semmoista tottumusta. Tuntuisi tyhmältä, jos koirien viimeinen kävelytys olisi jo ennen kello viittä iltapäivällä (pimeällä me päästämme ne vain omalle pihallemme käymään). Olin siis tietysti Suomessa kova kesäajan kannattaja, jotta töiden jälkeen voisi liikkua ulkona valoisaan aikaan.

Tottakai sitä haluaa auringonlaskun olevan mahdollisimman myöhään, jotta voisi iltapäivällä puuhastella auringon valossa.

Ainakaan nyt talviaikaan auringonlaskua ei oikein näy tontillemme, koska edessä on mäki. Mutta toki taivaalle tulee nättejä värejä. Auringonnousu taas näkyy hienommin, koska välissä on laaja laakso ja aurinko tulee sitten esiin kaukana olevien vuorten takaa. Talven kylmien aamujen aikaan minulla tosin rytmi meni taas sellaiseksi, että herään vasta ysin jälkeen, kun taas iltaisin valvon takkatulen lämmössä puolille öin. Yöllä peittojen alla on lämmin ja aamulla on kiva herätä auringon paisteeseen, jos se on sinä päivänä paistaakseen. Meidän koirat ovat sekä aamu- että iltaunisia.

Paikallaan olo ja paikan vaihtaminen

Haluan nomadielämää siksi, että en tykkää tylsäksi käyvistä rutiineista. Olisi ehkä mukavinta vaihtaa paikkaa aina muutaman kuukauden välein. Silloin olisi koettavana uudet kävelypolut, lähikaupat, maisemat ja uudet ihan kaiket. Se ei poista sitä mahdollisuutta, etteikö jälkeen päin haikailisi vanhoihin paikkoihin.

Eläimistä on ihanaa mennä aamuisin ulos makoilemaan, jos on aurinkoista.

Saa nähdä tuleeko tippa linssiin jättäessämme tämän talon ja pihan huhtikuun lopussa. Tulen kaipaamaan naapuriston koiria, tätä maisemaa, isoa aidattua pihaamme, avuliaita naapureitamme ja kasvimaatani. Sitä en tule kaipaamaan, että täältä pois päästäkseen tarvitsee matkustaa pitkiä aikoja melko kiemuraisia teitä pitkin. Olisi kiva, jos olisi päässyt kielikouluun opiskelemaan Espanjaa. Olisi ollut huippua asua jonkun rescuetarhan lähellä. Nämä kaksi juttua haluaisinkin päästä toteuttamaan ensi syksynä uudessa paikassa.

On ollut mahtavaa asua luonnon keskellä.

En ole kummemmin tykästynyt parin kilsan päässä olevaan kyläämme, jossa olen käyttänyt lähinnä ruokakauppa Díaa, apteekkia, kiinakauppaa, bussipysäkkiä ja käynyt etsimässä ferreterioista eli rautakaupoista sitä sun tätä. Minusta vaikuttaa, että kaikki kylät ovat täällä samanlaisia ja siksi en ole kovin kiinnostunut esimerkiksi kiertelemään valkoisia kyliä. Valkoinenhan tuo meidänkin kylämme on, niin kuin nämä kaikki. Mieluummin haluan luontoon kuin kyliin.

Ulkomailla alkaa kummasti tuntea itsensä paikallisemmaksi, kun joutuu asioimaan teollisuusalueiden kaupoissa hankkimassa asumiseen liittyviä tykötarpeita. Turistina tutuksi tulee lähinnä ruoka- ja vaatekaupat. Sitä tietää joutuneensa tai päässeensä jonnekin syvemmälle, kun joutuu hankkimaan multaa tai muttereita. Toisaalta haluan hankkia mahdollisimman vähän multaa ja muttereita, koska emme ole pesiytymässä tähän taloon.

Ilmaista lähdevettä

El Torcal -vuori filtteröi ja varastoi vettä kalkkikiven uumenissa.

Talomme vesijohtovesi maistui aluksi tosi kemikaaliselta, mutta nyt olen tottunut siihen ja juon sitä lasillisen silloin tällöin. Teemme siitä myös kahvit ja smoothiet. Aluksi kannoimme 8 litran vesikanistereita kaupasta, mutta nyt pari sellaista on säilynyt meillä avaamattomina, koska olemme käyneet täyttämässä tyhjiä kanistereita lähteestä. El Torcal -vuoren sisällä on kalkkikiven suodattamat vesivarannot ja ympäristössä on joitain kai lähinnä karjalle tarkoitettuja altaita, joihin valuu vesinoro. Antequeraan menevän tien varrella on yksi vedenottopaikka ja käymme siinä kauppareissujen yhteydessä. Siinä näkyy usein muitakin pullojen täyttäjiä.

Vinkkinä muillekin, että Málagan alueen lähteet kunnittain löytyvät Conoce tus Fuentes -nettisivustolta, josta voi hakea lähteitä myös muista Andalusian provinsseista.

Tammikuun lämpötiloista ja pukeutumisesta

Tammikuussa oli aurinkoisia päiviä ja Billy nautti. Oli myös kurja sateinen viikko, mutta myös t-paitakelejä. Tammi-helmikuun vaihteessa oli jopa kuuma.

Lämpö ja sää ovat tosi isossa roolissa tässä Espanjan elossa, tulihan tänne lähdettyä nimenomaan karkuun suomalaista talvea. Tammikuun säät olivat muuten hyvät, mutta kuun lopulla tuli semmoinen viikon pituinen sateinen keli. Sateiden aikaan täällä on ainakin talvisin myös kylmää, vaikka eipähän täällä kai kesäisin edes sada yhtään. Málagan seudulla satoi tuon viikon aikana jopa kunnolla rakeita, mutta me onneksi missasimme ne, koska olimme vielä raekuuron aikaan Tarifassa. Ei meillä täällä vuorillakaan kumma kyllä tainnut rakeita tulla. Olen kyllä huomannut kauempana korkeilla vuorilla lunta huipuilla, eli muutkin kuin Sierra Nevada voivat näyttäytyä talvisin lumihuippuisina.

Nyt sitten tammi- ja helmikuiden vaihteessa on päivisin ollut taas t-paitakelejä ja aamukahvit voi juoda ulkona auringon paistaessa. Iltaisin minulla on silti ollut sisällä monta kerrosta vaatteita päälläni, paitsi eilen ja toissapäivänä, kun säät olivat päivällä olleet suorastaan kuumat.

Ostimme lisää takkapuita, mutta niitä tuskin tarvitaan enää niin paljon kuin tähän asti on tarvittu.

Sateiden ja kylmien aikaan kyllästytti kerrospukeutuminen ja muhkeat college-asut toden teolla. Olisi kiva saada pukeutua kivoihin vaatteisiin. Alle puolet tänne rahtaamistani vaatteista ovat olleet käytössä, koska lokakuun jälkeen ei ole tarvinnut t-paitoja ja mekkoja. Toisaalta kun oleilee lähinnä täällä maalla, niin aika peruskuteisiin sitä kotioloissa ja patikkaretkillä joka tapauksessa pukeutuisi.  Minun pitäisi seuraavaa talvea varten kirjoittaa ylös, että mitä vaatteita tuli tarvittua, jotta ensi syksynä en pakkaisi niitä liikaa mukaani. Silloin meillä saattaa olla pieni retkeilypaku alla ja siellä tulee olemaan tilasta puutetta. Ehkä ensi talven oleilemme hieman lämpimämmällä rantakaistaleella ja ihmisten ilmoilla tulee laitettua muutakin päälle kuin kotihousut, joten sekin pitänee ottaa huomioon.

Olen lähdössä lomalle Thaimaahan ja tuntuu oudolta yrittää pakata mukaan mahdollisimman vilpoisia vaatteita. Minulla oli monen vuoden ajan tatsi siihen, että hankin vain semmoisia vaatteita, jotka ovat mahdollisimman kevyitä, viileitä ja nopeasti kuivuvia, koska majailin siis Thaimaassa. Mikään ei saanut olla läpikuultavaa, koska Thaimaan kuumuudessa alla ei missään nimessä voinut pitää mitään aluspaitaa. En silloin (enkä nytkään) harrastanut hihattomia vaatteita, koska piti varoa hartioiden palamista. Taidan nytkin ottaa mukaani oikein pitkän ja pitkähihaisen mekon, koska muuten tarvitsisin tolkuttomasti aurinkovoidetta. Täällä Espanjassa taitaa olla kesällä samanlaista, mutta en ole ajatellut viettää täällä kesiäni.

Koirahommia

Almalla on ollut myyrien tai hiirien kaiveluun liittyviä projekteja pihallamme.
Greippi tykkää kovasti kurittaa vinkuvia leluja.
Koiramme viihtyvät Billyn kissanpedissä.

Edessä ”Mutsi” ja takana ”Nakki”. Nämä kaksi tyttökoiraa ovat aiheuttaneet meille hommia tammi-helmikuun vaihteessa. Olemme yrittäneet ottaa Mutsia suojaan pihallemme sen juoksuajan aikana, mutta se on ollut mahdotonta, koska pihallemme on tunkenut useitakin poikakoiria. Luulimme pihamme olevan todella hyvin aidattu. Takana oleva Nakki on jo raskaana ja yritämme saada sen pihamme viereiselle tontille synnyttämään, mutta Nakki, kuten Mutsikin, pääsee sieltä pois. Emme ole aiemmin vieneet näitä steriloitaviksi, koska emme osaa espanjaa ja koska olemme luulleet näiden olevan omistettuja. Nyt yritämme hoitaa nämä asiat kuntoon, mutta vaikuttaa todella vaikealta verrattuna siihen, miten nämä asiat hoituivat Thaimaassa. Harmittaa kovasti!
Näetkö tässä kuvassa vaalean haituvaisen palleron? Tuo on mielestäni kulkuekehrääjän toukkien pesä. Ainakin täällä Málagan seudulla täytyy talvisin ja vuoden ensimmäisinä kuukausina tarkkailla mäntyjä näiden pesien varalta ja etenkin niistä maahan putoilevien kulkuekehrääjän toukkien vuoksi. Niiden vaaleat karvat ovat myrkyllisiä koirille ja ihmisille.

Maisemia A-7075 -tien varrelta Málagan pohjoispuolelta

Kävimme kuun alussa Casasolan tekojärvellä A-7075-tien varrella Malagan pohjoispuolella.

Malagasta menee useampia teitä pohjoiseen ja muut kuin moottoritiet ovat mutkaisia ja kapeita. Tässä näkymiä A-7075 -tieltä.
A-7075 -tien maisema.

Torcal-vuorella

Olemme taas pari kertaa käyneet El Torcal -vuorella käppäilemässä.
Viime kerralla Torcalilla oli mukana myös kavereidemme täältä Espanjasta adoptoima rescuepentu Pyry.

Pyreneidenvuorikauris kurottelemassa kohti mehevämpiä lehtiä.

Lue juttuja Torcal-vuoresta:
Poluilla El Torcal -vuoren päällä Malagassa >>
Kävely El Torcal -vuorelle Malagan provinssissa >>
Mäntymetsässä Antequerassa Torcal-vuoren juurella >>
Escaruelan polulla Torcal-vuoren juurella >>

4 Comments Lisää omasi

  1. Päivitysilmoitus: Puoli vuotta Espanjassa
  2. Päivitysilmoitus: Vuoden 2020 reissukooste

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s