
Tuntuu hieman ihmeelliseltä pystyä kasvattamaan salaatteja ulkona keskellä talvea. Olin etukäteen ajatellut kasvattavani vähintään yrttejä ruukuissa. Onneksi talomme takana oli valmiina tiilillä vuorattu korotettu kasvatuspenkki, jossa ei ollut valmiiksi kasvamassa kuin pari pientä jasmiinia ja joku kirkkaan viininpunainen kukka. Ryntäsin siis ostamaan erilaisia helposti kasvavien kasvien siemeniä ja laitoin ensimmäisen erän siemeniä multaan toisena viikkonamme täällä lokakuussa.

Olisi kuitenkin kannattanut ensin tutkailla kasvatuspenkissä olevaa multaa, koska etenkin penkin toisessa päässä aines oli tosi savista ja tiivistä. Penkin siinä päässä en saanut salaatteja kasvamaan, eikä siinä nyt neljäntenä kuukautenakaan kasva vielä mitään, koska toinenkaan kokeilukerta ei onnistunut, vaikka laitoin siihen ainakin viiden sentin kerroksen uutta multaa. Toisaalta savisen maan sijaan vika saattaa olla hiirissä, jotka ovat mahdollisesti käyneet syömässä pehmeiden salaattien versoja heti alkuun ja myös myöhemmin. Näin ainakin luulen, koska nyt jotkut keräsalaattien keskikohdat ovat kummallisen katkenneiden näköisiä. Muissa kasveissa ei ole ollut samanlaista ongelmaa.
Minusta on järkeenkäyvää kasvattaa erityisesti lehtivihanneksia, koska ne kasvavat vaivattomasti ja nopeasti ja ne tuottavat hyvin satoa verrattuna esimerkiksi tomaatteihin ja kurkkuihin. Silti salaatit ja yrtit maksavat kaupoissa paljon verrattuna hitaammin ja vaivalloisemmin kasvavien vihannesten kilohintoihin. Minä tykkään syödä suuria määriä salaatinlehtiä ja yrttejä, mutta kaupoista ostettuina ne tuntuvat ehkä hieman haaskaukselta niistä saataviin ravintoarvoihin nähden. Ajattelen siis sitä, miten niitä kasvatetaan kasvihuoneissa, pakataan, rahdataan ja viedään kauppoihin ja kannetaan kotiin. Yksi salaattiruukullinen on ainakin minun kohdallani tuosta vain syöty ja paljonkohan mitään ravintoaineita siitä edes saan. Minun kohdallani kyse on suurien määrien syömisestä, kokonaisten aterioiden koostamisesta salaatinlehtien ympärille, eikä mistään pienistä lisäkesalaateista. Eli jotenkin minusta on viisaampi kasvattaa lehtivihannekset itse ja ostaa muut vihannekset kaupasta.
Rucola lähti kasvamaan ensimmäisenä

Kirjoitin jo jutussa Eka kuukausi Espanjassa, miten kummallisesti ruukkurucoloilleni kävi:
”…ruukkuun laittamani rucolan siemenet lähtivät hyvin kasvuun, mutta versot nostivat mukanaan kerroksen maata yläpuolelleen. Kun kastelin ruukun, lävähti tuo maa versojen päälle ja sinne alle niistä sitten useimmat kuolivat. ”

Lopulta rucola kasvoi ruukussakin. Laitoin sitä kuitenkin vielä enemmän kasvamaan penkkiin, jossa se alkoi tuottaa satoa kasveista ensimmäisenä ehkä 1,5 kk kuluttua. Jatkossa tiedänkin ehdottomasti istuttavani rucolaa, koska se on niin nopeakasvuista. Nyt seurailen, saako samoista versoista toisenkin sadon eli miten hyvin rucola kasvaa uudestaan, kun siitä on jo leikannut lehtiä.
Persiljaa ja korianteria


Olen saanut lehtipersiljaa ja korianteria niin paljon, että pilkon niitä suuria määriä salaatteihin. Useinhan näitä käytetään melko pieniä määriä mausteena, mutta ajattelin tabouleh-salaattia, jossa lehtipersilja on pääraaka-aines, ja aloin käyttää näitä yrttejä runsain mitoin. Se toimii ja niiden avulla vihreisiin salaatteihin tulee paljon makua.

Isoja pinaatinlehtiä


Äitini kasvimaalla Suomessa kasvaa yleensä aika hoipukkaa pinaattia, mutta täällä laitoin kasvamaan jonkinlaista jättiläistalvipinaattia, joka tekee kauniita lehtiä ruusukkeen muodossa. Näitä isoja lehtiä on ilo kerätä.

Mangoldia

Aluksi mangoldini eivät meinanneet alkaa kasvaa, mutta joulu-tammikuussa 2,5 kuukauden kulutta aloin niitä jo hieman keräilemään. Olen täällä Espanjassa ostanut halpoja noin euron hintaisia mangoldinippuja, jotka ovat aika valtavia. Siksi en ole kiirehtinyt mangoldien keräämisessä, koska odottelen niiden kasvavan isommiksi, kuin mihin olen Suomessa tottunut.
Epäkäytännöllinen vuonankaali


Tykkään samettisen pehmeistä vuonankaalin lehdistä, mutta en taida jatkossa sitä kasvattaa. Vuonankaaleista tulee aika vähän salaattiainesta niiden viemään maa-alaan nähden, koska ne jäävät niin mataliksi ja lehdet pieneksi. Toki pitäisi kai laittaa niitä kasvamaan riveihin aivan vieri viereen. Mutta niiden kerääminen on melko vaivalloista, koska lehdet ovat niin pieniä. Ne kasvavat myös niin lähellä maata, että lehtiä joutuu huuhtomaan kunnolla. Parasta on kai leikata niitä saksilla. Tai ehkä ne pitäisi vain vetää maasta. En tiedä kasvaako vuonankaaleihin uusia lehtiä, jos sen lehdet kerran leikkaa.
Pehmeät salaatit eivät alkaneet kasvaa


En oikein tiedä mitä tapahtui salaateilleni. Arvelin vian olleen mullassa, joka oli liian savista. Ehkä siemenet eivät jaksaneet puskea versoa painavan ja tiiviin maan läpi. Salaattipusseissa luki lajikkeiden niminä Maravilla ja Canasta. Koitin laittaa niitä uudestaan kasvamaan niin, että laitoin penkkiin kerroksen uutta hyvää multaa, mutteivät ne sittenkään lähteneet oikein kasvuun. Näin kyllä jonkinlaista versoa tulleen, mutta ne näyttivät parin millin korkuisina jo katkenneilta. Mietin kuivuivatko ne vai eivätkö ne jaksaneet kasvaa. Nyt kun minulla oli muutamia salaatteja lähtenyt kasvuun, huomasin niiden keskellä olevan kohdan olevan kuin katkenneita tai leikattuja. Ehkä hiiret ovat käyneet syömässä näitä pehmeitä salaatteja ja ehkä jo siinä vaiheessa, kun ne yrittivät puskea maasta. Jännä jos vain nämä pehmeät salaatit kiinnostavat hiiriä, mutta eivät muut kasvit.
Romainesalaatit lähtivät kuitenkin kasvamaan toisella yrittämällä ja nyt ehkä noin 2 – 2,5 kk päästä keräilen jo satoa. En vain tiedä miten jykeviksi nämä romainet voisivat kasvaa, joten odottelen hieman, enkä leikkaa niitä kaikkia. Sen sijaan keräilen harventaen, koska laitoin siemeniä hyvin tiheään, sillä arvelin etteivät ne kuitenkaan lähde kasvamaan.


Basilika ei onnistunut

Yritän jo toista kertaa saada basilikaa versomaan isossa ruukussa, mutta ei se taida lähteä kasvuun. Ruukuissa on kai se ongelma, että multa meinaa kuivua huomaamattani. Ehkä vesi vain solisee läpi reunojen kohdalta eikä imeydy. Tai ehkä basilikaa ei vain voi kasvattaa täällä ulkona talvella. Ehkä olisi joitain pitänyt ottaa sisälle ensin kasvamaan, koska öisin täällä on usein alle +10-asteista.
Uudet istutukset tammikuussa
Laitoin vielä tammikuun puolessa välissä uusia siemeniä maahan, jotta saisin satoa vielä oleskelumme loppupuolellakin. Lähdemme pois huhtikuun lopussa. Yritin mahduttaa kasvimaalle vielä pussien pohjille jääneitä pinaatin, korianterin ja romainen siemeniä ja hankin uutena vielä kevätsipulia ja endiiviä. Katsotaan miten ne lähtevät kasvamaan. Pitäisi ostaa vielä lisää uutta multaa, jotta voisin laittaa vielä ihan kaikki pussien pohjat ruukkuihin kasvamaan.



2 Comments Lisää omasi