Gazpacho, salmorejo ja muut espanjalaiset punaiset keitot

on
Kylmä porra-keitto antequeralaisessa ravintola Arte de Tapaksessa. Porra on nimenomaan antequeralainen keitto.

Gazpacho on monille tuttu espanjalainen kylmä kasviskeitto, johon soseutetaan kypsentämätöntä kurkkua, tomaattia ja paprikaa. Muut tärkeät ainesosat ovat oliiviöljy, valkosipuli, viinietikka ja suola. Keittoon voidaan käyttää myös sipulia, sitruunamehua ja leipää. Gazpacho on espanjalaisista, tai alun perin andalusialaisista, keitoista tunnetuin. Muut esittelemäni keitot voivat jonkin määritelmän mukaan olla eri variaatioita gazpachosta, tai sitten ne kaikki ovat vain omanlaisiaan kylmiä keittoja. Jos edellä mainitut gazpachon vihannekset jätetään soseuttamatta, niin silloin ruokalajia voi kutsua salaatiksi nimeltä pipirrana. Jerezissä gazpachoon laitetaan paljon sherryetikkaa, koska sherry on jereziläinen viini. Perusgazpachoreseptin löydät Chocochilliblogista >>

Ajoblancokin voi jonkun määritelmän mukaan olla eräänlainen gazpacho.

Usein näihin keittoihin käytetään edellisen päivän leipää. Olen jo aiemmin esitellyt yhden tällaisen keiton, ajoblancon, joka on manteli-leipäkeitto ja väriltään valkoista. Nämä muut keitot ovat punaisia. Gazpacho on ehkä alun perin ollut nimi soseutetulle leipäkeitolle, johon on lisäksi kuulunut oleellisesti vain valkosipuli, oliiviöljy, etikka ja suola. Muut ainesosat ovat rakentuneet tämän pohjan ympärille. On vain yleistynyt niin, että nimenomaan edellä mainittua kurkku-tomaatti-paprikaversioa kutsutaan nykyään gazpachoksi ja muut ovat muita keittoja. Espanjan eri seuduilla gazpacho saatetaan silti käsittää eri tavoin.

Salmorejon ainesosat.

Salmorejo on aika samanlainen keitto kuin gazpacho, mutta se on koostumukseltaan paljon paksumpaa ja kermaisempaa, koska siihen käytetään paljon leipää. Siihen ei myöskään tule kurkkua eikä paprikaa, vaan pelkästään tomaattia. Jotta ruokien nimet olisivat tarpeeksi sekavat, kulkee tietynlainen malagalainen salaatti myös nimellä salmorejo.

Porra antequerana taas on keitto gazpachon ja salmorejon väliltä siinä mielessä, että siihen tulee sekä leipää että paprikaa ja joskus myös kurkkua. Jotkut laittavat gazpachoonkin leipää, joten ihan tosi tarkkoja nämä erot eivät ole. Porra taitaa yleensä olla kuitenkin vielä salmorejoakin paksumpaa ja leipää on runsaasti.

Oliiviöljy on oleellinen ainesosa etenkin salmorejossa ja porrassa, koska niissä koitetaan saada aikaan emulsio öljystä ja vedestä. En ole erityisemmin tykännyt omatekoisista gazpachoistani varmaan siksi, koska en ole laittanut niihin öljyä.

Joskus joku kokki voi saada päähänsä laittaa salmorejoon ja muihin keittoihin maitoa tai kananmunan keltuaista ja ne saatetaan koristella kinkkukuutioilla ja kananmunalla. Ravintoloissa tarvitsee siis tarkistaa keiton ainesosat ja vielä tähdentää, ettei päällekään tule laittaa mitään lihaa, kalaa tai munaa. En käy tavallisissa ravintoloissa täällä Espanjassa, enkä mene pubeihin tilaamaan tapaksia, ellei niissä ole kasvisruokalistaa. Espanjalainen ruoka ei mielestäni ole tarpeeksi hyvää ja erikoista, jotta haluaisin yrittää.

Näitä kylmiä keittoja voi tehdä myös muista vihanneksista kuin tomaatista, kurkusta ja paprikasta. Olen nähnyt ruokalistoilla mansikkagazpachoa ja Antequerassa maistoin Porra de Naranjaa eli appelsiiniporraa. Cordobassa tehdään keitto muussatusta leivästä, perunasta ja valkosipulista. Sitä kutsutaan carnereteksi, vaikka siihen ei olennaisesti kuulukaan liha (carne). Se on kypsennetty gazpachon laji, joita on myös monenlaisia, eivätkä ne muistuta oikeastaan lainkaan tuota tunnetuinta gazpachon versiota. Ks. Vaimomatskun nektariinigazpachon ohje >>. Tuosta blogista löytyy ohjeet myös maissi-, vesimeloni- ja lehtikaaligazpachoihinkin.

Gazpachoa, salmorejoa, ajoblancoa ja porraa myydään ainakin Andalusian kaupoissa pahvitölkeissä ja muovipulloissa valmisruokana. Minusta ne ovat ihan  tyydyttävän makuisia. Niistä näkee myös ainesosat, jolloin tietää mitä syö.

Lue myös: Ajoblanco on espanjalainen mantelikeitto (2020) >>

Salmorejoa pullossa. Mielestäni tämä oli ihan hyvää, enkä ole salmorejoa vielä syönyt missään ravintolassa. Monilla kauppaketjuilla on omat halvat valmiskeittonsa.
Pullosta kaadettua salmorejoa lasissa.
Tämä purkista kaadettu salmorejo on edellistä vähän punaisempaa ja juoksevampaa.
Gazpacho marbellalaisessa ravintolassa. Se on oikeastaan kuin soseutettua salaattia. 
Appelsiiniporrakeittoa Antequerassa. Tämä sisälsi ihan vain appelsiinimehua, leipää, valkosipulia, oliiviöljyä ja suolaa.
Tämä sipulikeitto Sopa Maimones ei muistuta näitä muita keittoja laisinkaan, mutta toimii esimerkkinä, että tähänkin keittoon laitetaan leipää. Se oli kypsytettyä ja tarjoiltiin lämpimänä.

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s