Espanja: terasseille ja paseolle joo, patikoinnille ei

on

Kiukkuinen mamá perruna on nyt vähemmän kiukkuinen, kun pääsi koirien kanssa rakkaaseen mäntymetsään! Saatan olla kovin kriittinen kaikkien maailman paikkojen suhteen, mutta Málagan luontoon olen rakastunut. Mielestäni olen hyvin integroitunut, kun kritisoin Espanjan poliitikkojen päätöksiä, eivätkö paikalliset tee nimenomaan niin?

Pari viikkoa sitten kävin ihan hiilenä siitä, että koronarajoitusten liennytysvaiheeseen 0 jätettiin koko Málagan provinssi , eikä vain Málagan kaupunkia, jossa koronatapauksia on ollut enemmän kuin muualla provinssin alueella. Andalusian alueen hallinto oli anonut, että Andalusiassa siirryttäisiin vaiheeseen 1 muualla kuin mm. Málagan kaupungissa, mutta tätä ei silloin myönnetty ja tätä päätöstä protestoi Andalusian hallinto sekä minä. Nyt ollaan tyytyväisiä, kun Málagan provinssi siirtyi maanantaina 18.5. koronatoimenpiteiden liennytysten vaiheeseen 1, viikkoa myöhemmin kuin puolet Espanjasta. Lue myös: Kovan käden korona-Espanja (10.5.2020) >>

Espanjassa ei saa ajaa autolla kävelläkseen syrjäseutujen metsäpoluilla, vaan sen sijaan ihmisten pitää hoitaa kävelynsä kotiovelta. Koronan leviämisen kannalta tämä on oikein tyhmä sääntö.

Luulin kirjoittavani jutun siitä, miten kivaa on taas päästä vuorille, metsiin ja poluille, mutta tästä tulikin juttu, jossa taas kiukuttelen epäloogisesta päätöksenteosta koronarajoitusten suhteen.

Viikko sitten maanantaina 18.5. pääsin kävelemään lempikohteeseeni Antequeran La Alhajuela -mäntymetsään, koska tulkitsin liennytykset niin, että nyt voi taas ajella patikoimaan. Tulkitsin väärin. Elikkä voisin kutsua kotiimme seuraksemme kahdeksan mahdollisesti koronaista ihmistä, voisin istua kylämme ravintolaterasseilla, ja jos asuisin kaupungissa, olisin voinut jo yli parin viikon ajan klo 6-10 ja 20-23 kävellä tunnin ajan siellä missä kaikki muutkin kävelevät siihen aikaan. Mutta vaikka nyt saan istua puolisoni kyydissä mennäksemme asioille ja kauppaan, niin metsään emme saisi edelleenkään ajaa. Eli saamme kotiovelta kävellä koirien kanssa mihin aikaan vain ja ilmankin koiria voisimme tallustella tiettyihin aikoihin, mutta autolla ei saa ajaa kävelyn lähtöpaikalle.

Jutun lopussa on enemmän marmatusta aiheesta, tässä nyt kuitenkin kuvia tuosta virkistävästä reissusta, joita olisin halunnut vielä päästä täällä tekemään melkein päivittäin.

Pääsinpä vielä nauttimaan näistä maisemista.
Raunioita metsässä.
Emme nähneet metsässä ketään muuta. Vain yhdessä paikassa oli pari autollista ihmisiä parkkeerannut piknikille.
Koirat tauolla.
Oli kuuma päivä ja valitsimme polun, joka kulki osin Arroyo de las Adelfas -virran varrella. Sinne veimme koiria juomaan ja pulahtamaan. Alma ja Greippi menivät kerran makaamaan polulla olevaan kuralätäkköön, joten ne piti tuoda tähän lopuksi huuhdeltaviksi.
Patikointi on ollut minulle tärkeimpiä juttuja täällä Espanjassa ollessa. Kaupunkien ja katujen sijaan olen tutustunut luontoon ja minua on harmittanut, että on epäloogisesti jatkettu retkeilyn rajoittamista.
Näitä ophrys scolopax -orhoja eli eräänlaisia villiorkideoja oli polun varrella melko paljon. Tuo kirjava osuus on aika suloinen, kuin töpökätinen nukke.
Tämä on ihan toisenlainen kirkiöorkidea, varmaankin serapias parviflora. Näitäkin löytyi muutama.
Jännä vihreä piikikäs kasvi. Ympärillä on kaiketi haropukinvehniä.
Tämän väriset (likaisen roosat) kukat ovat suosikkejani valkoisten ohella. Tämä on esparsetti.
Punanätkin (hedysarum coronarium). Kuvattu ja lisätty toukokuun lopussa, paikka Antequearan La Alhajuela -metsä.
Cleonia lusitanica.

 

Törkeetä valittaa jostain patikoinnin puutteesta!

Kuva Malagasta viime marraskuulta. Torstaina alkoi hengityssuojainpakko, joten nyt porukalla olisi semmoiset kaduilla kävellessään.

Koronaan on kuollut kohta 325 000 ihmistä maailmassa ja Espanjan terveydenhuolto ruuhkautui monin paikoin todella pahasti. Mutta onko väärin valittaa siitä, ettei pääsee autolla luontopoluille? Luontopoluille autoilu kun ei sairastuta ihmisiä. Se on aika mielivaltaisen oloinen rajoite, ettei saa autoilla poluille, kun samaan aikaan niin monet riskaabelimmat puuhat on sallittu. 

 

Kuka saa viruksen patikoimalla?

Onkohan yksikään ihminen maailmassa sairastunut koronavirukseen sen seurauksena, että lähti perheenjäsenten kesken autolla patikoimaan? Semmoiseen paikkaan, jossa ei ole ihmiskontaktin paikkoja, kuten vessoja, pöytiä, penkkejä, muureja tai vierailijakeskusta ? Miten viruksen voi saada tai levittää sitä poluilla, jos pitää samanlaiset turvavälit kuin kaupoissa ja kaduillakin? Turvaväliä on varmasti paljon enemmän kuin noissa paikoissa. 

Benalmadenan rantakatu viime joulukuussa.

On tuntunut ihan järjettömältä, ettemme ole voineet maaseudulla ajaa autolla tyhjille poluille samaan aikaan kun kaupungeissa ihmiset täyttävät kävelytiet tiettyihin kellonaikoihin vieretysten kävellen. On varmasti muitakin ongelmia kuin minun ja muiden harrastajien patikat, mutta miksi ihmeessä kieltää mitään turhaan? Kaikenlaiset järjettömät poliittiset päätökset heikentävät uskoa systeemiinkin. On myös tosi harmillista, että Espanjan oikeisto saa tästä lyömäaseen hallitusta vastaan. Koronarajoitusten pitäisi olla mahdollisimman loogisia, turvallisia, terveellisiä ja järkeviä, mitä ne kai suurimmaksi osaksi ovat olleetkin. Miksi ei korjata tällaisia selkeitä epäjohdonmukaisuuksia?

Useissa Espanjan isoissa kaupungeissa on istuttu terasseilla jo parin viikon ajan (11.5. lähtien) ja kävelty ruuhkaisilla kaduilla jo pidemmän aikaa (2.5. lähtien), kun minä olen kaivannut näitä kinttupolkujani. Olen tottakai kannattanut Espanjan koronarajoituksia, mutta ainakin tämä yksityiskohta on harmittanut järjettömyydessään. Mutta yleensähän mennään aina kaupunkien mukaan, koska niissä on eniten asukkaita.

Enpäs päässytkään poluille, se on voi voi

Miksi kieltää aktiviteetti, jolla ei pitäisi olla mitään tekemistä koronan leviämisen kannalta?

  • Se on kaukaa haettua, että autolla patikointipoluille ajo ja patikointi ruuhkauttaisivat terveyspalveluita mahdollisten haavereiden takia. Eikös haavereita perinteisesti satu eniten kotona? Ehkä taustalla on ajatus, että poluilla ihmiset eivät voisi väistää toisiaan.
  • Sitä ei tule tapahtumaan, että koko Espanja ryntäisi kerralla patikkapoluille heti kun mahdollista ja että siitä tulisi yhtä turvatonta kuin kaupungeissa kävely. Patikkapoluista ei tule yhtä täysiä, kuin mitä kaupunkien kadut ovat jo nyt, kun kävelemään saa mennä vain kotioveltaan. Mahdollisuus kävelykohteeseen autoiluun väljentäisi kävelijöiden turvavälejä.
  • Toki jo ennestäänkin jotkut suositut luontokohteet ovat olleet täpötäysiä viikonloppuisin, mutta silloinkin niihin on järjestetty liikenteen ohjausta. Meidän viereisen El Torcal -vuoren tapaisiin kohteisiin ei aina mennä patikoimaan, vaan sijaan vain katsomaan maisemia näköalapaikalta ja juomaan kahvit kahviossa. Ja niinäkin päivinä, kun vuoren yllä olevan parkkipaikka on ollut täysi, itse poluilla on tullut varsin vähän ihmisiä vastaan. Jos näissä suosituissa kohteissa asetettaisiin poluille kulkusuunnat, niin toisten ihmisten kohtaaminen olisi aika vähäistä. Ja tuommoiset luonnon- ja kansallispuistot voitaisiin edelleen pitää kiinni, jotta kokoontujaihmiset eivät niihin menisi hengaamaan. Jostain syystä Torcalin tien puomi on nyt kuitenkin avattu – ehkä täällä on viitattu kintaalla sille, ettei autolla saisi lähteä ulkoilemaan.
Sekin turhauttaa ihmisiä, että kävelylle saa lähteä vain tiettyina kellonaikoina, mutta terassille voi mennä milloin vain.

Olisiko se kuitenkin parempi ulkoilla väljemmin maaseudulla kuin kaupunkien kaduilla, koska polkuja ja hiekkateitä kuitenkin riittää? Taustalla piilee jokin sama logiikka, jolla meinattiin ensin antaa lasten lähteä vanhempien kanssa kauppoihin, mutta ei kävelyille ulkotiloihin. Kai se on se, että patikointi ei pyöritä taloutta? Nythän porukka saa milloin vain kävellä kauppoihin ja terasseille, mutta huvikseen saa kävellä vain tunnin päivässä (yli 5000 ihmisen kunnissa) ja tiettyinä kellonaikoina. Iloitsen toki siitä, jos oikeasti on turvallista käydä kaupoissa ja terasseilla, mutta sitä en usko, että patikointi olisi vähemmän turvallista kuin nämä touhut.

Voisin varata joka päiväksi kampaajan, matkustaa julkisilla kulkuneuvoilla tai auton kyydissä vaikka monta kertaa päivässä kauppoihin, kiertää päivän aikana kaikki auki olevat terassit ja kutsua ihmisiä kylään. Mutta en aio siltikään poistua kotoa kuin käydäkseni ehkä kerran viikossa ruokakaupassa, apteekissa ja eläinlääkärillä. Kai se on parempi pysyä poissa ihmisten ilmoilta niin paljon kuin kykenee.

Kuva tammikuulta mangotilalta. Oppaan kanssa saisi lähteä patikoimaan automatkan päähän. Opas varmaan huolehtisi turvaväleistä, mutta on se silti huvittavaa, että patikointi pitäisi hoitaa sosiaalisesti erakkotaivaltamisen sijaan.

Voisin kyllä päästä patikoimaan hommaan rekisteröidyn oppaan kanssa. Mietinkin tässä paljonko maksaisi lähteä vaikkapa tammikuisen mango- ja avokadokiertomatkan oppaan kanssa, hän oli ainakin kiva ja koiraystävällinen. Nyt on vaan niin kuuma, etteivät meidän koirat halua tehdä monen tunnin reissua. Ja onhan naurettavaa, että saattaisin patikoida kymmenen hengen ryhmässä, kun muuten tekisimme sen kaksin.

Minusta on jännä, jos patikoinnin kaipuuni ärsyttää tämän koronahässäkän keskellä. Toiset ovat kaivanneet tapaamaan kavereitansa, toiset ravintoloihin, baareihin, fyysiselle työpaikkalleen, kuntosalille, kauppoihin, toreille, teatteriin, nähtävyyksille, biitsille, mitä ikinä. Ihan surullisinta on niillä, jotka eivät ole saaneet tavata perhettä hoitokodeissa ja sairaaloissa. Ja tunnen empatiaa kaikki kohtaan, jotka ovat halunneet tavata läheisiään ja kaivata hitsi vie vaikka kynsistudiolle. Varmasti kaikki ovat kaivanneet jotakin, mutta toisten mielestä siitä ei pidä valittaa. Minun mielestä voi tuoda esiin omat turhaumat, vaikka tietäisikin ettei niille voi mitään. Ulos vain kaikki pään sisältä!

Kai sitä voi ajatella, että miten joku viitsii valittaa niin marginaalisesta asiasta kuin patikoinnin puutteesta. Mutta deprivaationsa kullakin. Toiset kaivatut puuhat ovat riskaabelimpia koronan suhteen kuin toiset ja nyt on sallittua tehdä semmoisia juttuja, joissa koronan riski on niin paljon suurempi kuin patikoinnissa ja sekös kiukuttaa.

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s