Espanjan luonnonkukat: herneet ja apilat

on

Tylsistyin täällä Espanjassa koronaviruksen aikaisten rajoitusten aikana ja aloin intohimolla valokuvata kukkia koirien kanssa tekemieni lenkkien aikana. Tässä jutussa on kokoelma hernekasveja, jotka kukkivat Málagan provinssissa lähinnä huhti-toukokuun aikana, mutta joukossa saattaa olla myös loppusyksyllä tai talvella kuvattuja kasveja. Paljon meni aikaa kasvien tunnistamiseen, tämä on tämmöinen oma digitaalinen kasvioni. Julkaisen vielä monta juttua erityyppisistä näkemistäni kukista ja tulen lisäämään tähän juttuunkin lisää kuvia, kunhan löydän lisää erilaisia hernekasveja tai saan parempia kuvia huonojen tilalle. Innostukseni alkoi talvella, kun näin joitain villiorkideoja ja sitten aloin huomioida muitakin hienoja kukkia.

Olen voinut tulkita jotkut kasvit ihan väärin ja hienoa jos voit kommentoida virheitä, niin pääsen tekemään korjauksia. En ole minkään sortin kasviasiantuntija, vaan niin aloittelijaharrastelija kuin olla ja voi. Olen käyttänyt tunnistamisen apuna etenkin seuraavia sivuja, mutta tunteja on kulunut muillakin nettisivuilla:

Almerinatura.com
Floras y Setas de España
Florasilvestre.es

Eri hernekasvien kuvia on hyvä kerralla selata etenkin sivulta florasilvestre.es/mediterranea/Leguminosae

Hernekasvit

Hernekasveja vaikuttaa olevan tosi paljon täällä Málagan provinssin maaseudulla. Tässä on joitain kuvia seuraavista kasveista: piiska- ja piikkiherneet, vihmat, virnat, herneet, nätkelmät, nätkimet, esparsetit, apilat, masmalot, orakot, skorpionipalot, mailaset, maitteet ja hevonpalot.

Piiskaherne, vihma ja piikkiherne

Täällä näkyy tosi paljon piiskaherneen (spartium junceum) pensaita. Englanniksi pensaan nimi on Spanish broom eli espanjalainen lattiaharja, ja kai sen oksanippuja on voitukin harjana käyttää. Olen hämmästellyt, kun niin monissa erilaisissa pensaissa on samannäköiset keltaiset kukat. Piiskaherneet voivat kasvaa parimetrisiksi pensaiksi.
Tämä on ehkä jonkunlainen vihma (cytisus). Voi tietty olla, että onkin jonkinlainen väriherne (genista). Se on tosi samanlainen kuin piiskaherne, mutta puska ei ole niin korkea, oksat eivät ole niin pitkät ja muutenkin tämän vihma on pienikokoisempi. Myös vihmoja kutsutaan englanniksi nimellä broom.
Korkea puska on piiskahernettä ja alemmat keltakukkaiset pensaat ovat varmaankin vihmaa. Vasemmalla pilkottaa kääpiöpalmun lehtiä.
Tämä on mitä varmimmin hopeavihma argyrolobium zanonii. Ennen kuin löysin kuvia hopeavihmoista, tyydyin arvelemaan tämän olevan kitukasvuinen kultapurje (adenocarpus). Ks. Florasilvestre.es >>
Tämä näyttäisi olevan joku piikkiherne (ulex), joita on täällä monia.
Tämä toukokuussa kukkinut pensas on kai retama nimeltä retama sphaerocarpa. Syksyllä ja talvella joissain paikoissa El Torcalin lähellä ei kasvanut paljon mitään muuta korkeaa kuin tätä pensasta.

Virnat

Virnoihin kuuluvat mm. rehuvirna ja härkäpapu. Nämä kai tunnistaa virnoiksi keskenään samankaltaisista lehdistä.

Tämä on varmaan rehuvirnan (vicia sativa / vicia angustifolia) kukka, koska löysin siitä paljon kuvia, joissa kukan pienemmät lehdet ovat isoja tummempia. Voi myös olla, että tämä olisikin  kikherneen (cicer arietinum) kukka. Näitä kasvaa tosi paljon siellä täällä teiden ja polkujen varrella ja talvikotimme lähellä on kokonainen pelto kasvamassa näitä. Rehuvirnasta sivulla Florasilvestre.es>>
Etsimissäni kikherneen kukan kuvissa kukka on usein tasaisen lila eikä näin että pienemmät terälehdet olisivat isompia tummemmat.
Tämä rehuvirna oli kaikki muita näkemiäni isompi, kukatkin olivat kookkaat. Tässä oli jo pari palkoakin. Kuvattu toukokuun alussa El Torcal -vuoren juurella. Vähän toisaalta ihmetetyttää, että tässä näkyy virnamaisten lehtien lisäksi tuollaisia herneen lehtiä oksien tyvissä
Härkäpapu (vicia faba) vasemmalla ja rehuvirna oikealla.
Poimin maaliskuussa yhden härkäpavun palon.
Etenkin näiden pitkien palkojen vuoksi arvelen violettikukkaisia kasveja rehuvirnaksi enkä kikherneeksi, koska kikherneellä pitäisi olla lyhyet palot, joissa on vain pari-kolme hernettä.
Tämä voisi olla muukalaisvirna (vicia peregrina).  Muukalaisvirnan kukassa saattaa nuo pienemmät terälehdet kuitenkin usein olla isompia vaaleammat. Aluksi luulin, että kyseessä olisi purppuravirna (vicia narbonensis), mutta siinä näyttäisi olevan paljon pyöreämmät lehdet, samaan tapaan kuten tarhaherneellä. Olin myös ajatellut tämän olevan harjuherne violetin sävyisenä (lathyrus odoratus), mutta tässä taitaa olla ennemmin virnan lehdet. Ks. muukalaisvirnasta Florasilvestre.es >>
Samaa mahdollista muukalaisvirnaa kuvattuna viikkoa myöhemmin samalta paikalta.
Tässä muukalaisvirnassa on sisemmät terälehdet vaaleammat.
Tämä valkoinen virna on ehkä keltavirna (vicia lutea), vaikka suomalaisesta nimestään huolimatta ne ovat kai yleensä valkoisia. Voi myös olla kalvasvirna (vicia hybrida).

Varmaankin vicia pyrenaica, joka olisi suomeksi varmaan pyreneidenvirna.
Nämä ovat mitä varmimmin jonkun virnan nuppuja tai kuivahtaneita kukkia.
Lehdistä päätellen joku virna tämäkin.

Kärsäpalot ja kurjenherneet

Tämä on varmaan kirjokärsäpalko (securigera varia). Siinä on apilamainen kukka, mutta virnan lehdet. Ks. Florasilvestre.es >>
Tämä on aika varmaan joku kurjenherne, voisi ehkä olla tunturikurjenherne (astragalus alpinus), mutta netin kuvissa kukissa on yleensä enemmän väriä. Ks. Florasilvestre.es >>
Arvelen tämänkin olevan kurjenherne, ehkä astragalus sesameus. Ks. Florasilvestre.es >>
Tämäkin varmaan kuuluu kurjenherneisiin, voisi olla esim. astragalus monspessulanus.
kurjenherne espanja
Samaa kurjenhernettä.
lila kukka espanja
Jos tämä on astragalus hispanicus, niin tämä voisi olla suomeksi espanjankurjenherne.

Tämä on varmastikin jokin kurjenherne. Astragalus clusianuksella on myös ihmeelliset palot, mutta ne ovat eri muotoiset kuin tällä kasvilla. Molemmilla on keltaiset kukat.

 

Herneet

Tämä näyttäisi ihan tavalliselta tarhaherneeltä (pisum sativum). Se on siitä erikoista, etten ole löytänyt täältä kaupoista vihreitä kuivattuja herneitä, joita olisin halunnut voidakseni kasvattaa herneenversoja. Mutta ehkä täällä kaikki kasvatetut herneet menevät purkkiherneiksi, en tiedä.

Nätkelmät

Nätkelmien (lathyrus) sukuun kuuluu tosi paljon eri nätkelmiä. En tiedä miten kunkin voisi tunnistaa muuten kuin kukan väristä. Joissain ihan muissa kukissa on mielestäni samannäköiset kukat, mutta nätkelmät voinee tunnistaa aika pelkistetyistä, ohuista ja pitkulaisista lehdistä ja varsista. Muuten ne sekoittaisikin virnoihin.

Tämä on aika varmaan Tämä on purppuranätkelmä (lathyrus cicera). Lue lisää: Floras y Setas de España >>
Purppuranätkemä on mielestäni aivan ihana, kun tuo harvinaisen punainen kukka pilkahtaa vihreiden kasvien joukossa.

 

Tämä voisi ehkä olla lathyrus clymenum. Sitä on vain Välimeren alueella. Kuvattu ja lisätty tänne toukokuun lopussa, kuvauspaikka Antequeran La Alhajuela -metsä.

 

Lehtiensä takia arvelen tämän olevan korvakenätkelmä (lathyrus aphaca), mutta voi olla että tällä on pienemmät kukat ja  etenkin palkojen ei kai pitäisi olla tuommoiset.

Esparsetit ja nätkimet

Tämä ihanan roosa kukka on varmaankin esparsetti onobrychis humilis. Ks. sivulta Floras y Setas de España >>
Minua miellyttää eniten hennon väriset valkoiset ja roosat ja sen sellaiset kukat. Ononis fruticosalla on aika samanlaiset kukat, mutta ne kasvavat erilaisessa ryhmäss ja kasvin lehdet näyttäisivät olevan ihan erilaiset kuin esparsetilla.

 

Tämä mietityttää minua, että voiko tämä olla pinkimpi ja tasaisemman värinen esparsetti, Mutta varmaan tämä on nätkin nimeltä hedysarum boveanum.
Tämäkin on varmaan hedysarum boveanum.
Punanätkin (hedysarum coronarium). Kuvattu ja lisätty toukokuun lopussa, paikka Antequearan La Alhajuela -metsä.

 

Apilat

Tämä on varmasti tähtiapila (trifolium stellatum). Minusta vaikuttaa kuin se yrittäisi matkia ohdakkeiden kukkia, joita täällä on paljon.
Tähtiapila kuvattuna tyypillisimmillään.
Takana on varmaankin tähtiapila, mutta voivatkohan nämä edessä olevat olla myös tähtiapilaa kukinnan eri vaiheessa?
Ehkä tämäkin on tähtiapila?
Olisikohan tämä kukka-apila (trifolium tomentosum)? Sen kukat taitavat tuolla lailla vähitellen ”muumioitua”.

 

Tämä on aika vamaan kukka-apila (trifolium tomentosum).
Tämä apila voisi vaikkapa olla tiheäkukka-apila (trifolium glomeratum) tai puna-apila (trifolium pratense).
Tämä keltainen apila on varmaan ranta-apilaa (trifolium campestre).
Ranta-apilaa varmaan tämäkin. Kuvattu El Torcal -vuoren juurella toukokuussa.
Tämä suippo apila voisi olla trifolium angustifolium. Kuvattu ja lisätty tänne toukokuun lopussa.

 

Varmaankin pörröapila trifolium squamosum. Kuvattu ja lisätty tänne toukokuun lopussa.

 

Todennäköisesti karhea-apila trifolium scabrum. Kuvattu ja lisätty tänne toukokuun lopussa. Kuvauspaikka El Torcal -vuoren päällä.

Masmalot

Tämä on varmaan pinkki versio euroopanmasmalosta (anthyllis vulneraria). Kuvattu ja lisätty tänne toukokuun lopussa.
Nämä ovat aika varmasti rakkomasmalon (anthyllis tetraphylla) nuppuja. Ks. Florasilvestre.es >>
Tämäkin on varmaan rakkomasmalo täydessä kukassaan.

 

Skorpionipalot ja mailaset

Piikkiskorpionipalko (scorpiurus muricatus). En olisi muuten arvannut tämän kuuluvan hernekasveihin kuin keltaisten kukkiensa perusteella,koska lehdet eivät muistuta herneitä tai apiloita. Tosi monilla hernekasveilla aika samannäköiset keltaiset kukat, vaikka kasvi muuten olisi erilainen. Tässä tuo käppyrä olisi kai syötävissä.
Kai nämäkin ovat sitten skorpionipalon kukkia, näitä näkee paljon, mutta en ole huomannut tarkistaa löytyykö niistä käkkäräisiä palkoja.
Lähempi kuva kukista, joiden arvelen olevan skorpionipalon kukkia.
Piikkimailanen (medicago polymorpha).
Nämä ovat todennäköisesti piikkimailasen kukkia.
Kiekkomailanen (medicaco orbicularis).

 

Ainakin laikkumailasella (medicago arabica) on lehdissä keskellä tummaa valkoisen sijaan. Kuvattu ja lisätty tänne toukokuun lopussa. Kuvauspaikka El Torcal -vuoren päällä.

 

Maitteet, orakot ja hevonpalot

Punaparsamaite / punaparsaherne (lotus tetragonolobus).
Parsaherne (tetragonolobus purpureus). Tämä on tummemman punainen kuin tuo toinen parsaherne ja pienemmät terälehdet ovat erityisen tummat. Ks. Florasilvestre.es >>
Nämä ovat upeita, kun pienet tummanpunaiset kukat pilkistävät vihreiltä pientareilta.
Tämä varmaankin kruunumaite (lotus ornithopodioides). Ks. Florasilvestre.es >>
Hevosenpalko (hippocrepis biflora).
Tämä näyttäisi olevan keltaorakko (ononis natrix). Sen kukat olivat isompia kuin muiden keltaisten hernekasvien, paitsi piiskaherneessä on myös isot kukat. Ks. Florasilvestre.es >>

 

Muita oletettavasti hernekasveihin kuuluvia

En ole vielä ehtinyt katsoa mitä nämä kasvit ovat, mutta varmaankin kaikki kuuluvat tänne joukkoon.

 

 

Tätäkin kasvia selvitän vielä, että mikä se on.

6 Comments Lisää omasi

  1. Päivitysilmoitus: Vuoden 2020 reissukooste

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s