Retkipakun hankintasuunnitelmat

on
Tämä Peugeot Expertin malli on meille liian lyhyt, mutta tällä korkeudella ajattelimme pärjätä (korkeuden pitäisi olla kokonaisuudessaan 1,895 m, tavaratilassa 1,449 m). Kun mittasin tämän pakun tavaratilan korkeuden, oli se vain 1,4 metriä.  Lattialla oleva levy siis vähensi korkeutta, joten meidän tekemät eristykset lattiassa ja katossa tulevat verottamaan korkeutta joitain senttejä.

Oli helppoa saada idea retkipakun eli tilapäiseen asusteluun soveltuvan pakettiauton hankinnasta. Sen jälkeen alkoi aika valtaisa selvittely ja suunnittelu. Millaisen pohjaratkaisun haluan? Mitkä ovat tarpeeksi suuren pakettiauton mitat, jotta sinne mahtuisi kaksi ihmistä, kolme koiraa ja yksi kissa ajomatkoilla Euroopan läpi? Mitkä pakumerkit vastaisivat noita mittoja? Miten pieni auton olisi oltava, jotta se olisi kätevä myös arkikäyttöautoksi Espanjassa? Paljonko olisimme valmiita maksamaan? Kunpa ajatukseni olisivat heti olleet näin johdonmukaiset. Ensin piti tutkia useita myyntiautoja netissä, jotta sai edes jonkinlaisen kuvan eri mahdollisuuksista ja autojen hintatasosta. Vasta sitten pystyi tietämään, mitä suunnilleen voisi toivoa ja millaiseen röttelöön pitäisi tyytyä.

Toivottavasti pääsen pian raportoimaan siitä, miten pakettiauton ostamisen kävi. Nyt kaikki on vielä kovin huteraa. Lue aiempi juttu siitä miksi päädyimme retkipakuideaan: Ehkä meistäkin tulee pakumatkaajia (2020) >>

Auton hinta

Lopulta hinta ratkaisi sen, että meidän täytyy hankkia pakettiauto, jonka varustelemme ja sisustamme itse. Noin 8.000 euron hintaan olisi saanut 20 vuotta vanhoja valmiita pieniä retkeilyautoja, joissa oli meidän haluamamme pohjaratkaisu, joissa sänky ei ole perällä. Tulimme kuitenkin siihen tulokseen, että auton olisi oltava uudempi ja kilometrejä vähemmän. Emme halunneet joutua pelkäämään sen tehon puolesta Espanjan vuorilla, emmekä jaksaisi pelätä auton luhistumista kesken Euroopan läpi ajon. Paras olisi löytää max. 10 vuotta vanha auto, jossa kilometrejä olisi alle 300.000 ja joka maksaisi max. 8.000 euroa.

Miellyin retkeilyautoon, jossa oli ruosteinen pohja, paljon kilometrejä ja ikää 20 vuotta. Se on jo myyty, joten ihan hyvä ettei kyseisen 7.500 euroa maksaneen auton tarvitse enää kummitella mielessäni.

Toki uudempiinkin autoihin voi tulla vikoja. Siksi mieltä piti rauhoittaa sillä, ettemme mitenkään voi tietää etukäteen, millaisen auton lopulta saamme. Tempaisin tuulesta ajatuksen, että autosta voisi tulla vuodessa 2.500 euron kulut. Koirien kanssa matkustelu on nyt olennainen osa elämäämme, joten se saa jotain maksaakin.

Kokoluokkamme pakuja on saatavilla parin tonnin hintaan, jos haluaa ottaa riskin sen kunnon suhteen. Minusta olisi masentavaa käyttää kaikki auton hankkimiseen ja sen laittamiseen liittyvä vaiva, jos auto hajoaisi pian. En tiedä autoista mitään, eihän meillä ole koskaan ollut omaa autoa, joten myös niiden viat, rikkoutumiset ja kunnostamiset ovat minulle jotain ihan uutta. Siksi meidän varmaan pitää maksaa autosta vähän enemmän, eikä mennä ihan köyhäilylinjalla.

Auton koko ja automerkit

Meidän kaikkien pitää mahtua oleilemaan sisätiloissa, koiramme ovat 13-16 -kiloisia.  Matkailuautoillessa olen huomannut koirien kanssa ulkona istuskelemisen olevan epärentouttavaa, emme siis useinkaan levitä ulos retkituoleja ja hengaa auton ulkopuolella. Ennemmin teimme pitkiä kävelylenkkejä ja sitten makoilimme sisällä. Meidän pitää mahtua tekemään kaikki syömiseen liittyvät askareet sisällä eikä minkään ulosvedettävän keittiöyksikön varassa, koska aina sataa tai on ampiaisia. Emme muutenkaan voi viettää avointen ovien päiviä, ettei kukaan eläimistä pääse livahtamaan ulos.

Euroopassa monet parkkipaikat on rajattu alle kaksi metriä korkeille autoille. Kuulemma joillekin rannoille tai joihinkin ruokakauppoihin ei tämän takia pääse ollenkaan.

Auton olisi kätevä olla alle kaksi metriä korkea, jotta sillä pääsisi kaikille parkkipaikoille. Aiomme käyttää tätä pakua liikkumiseen Espanjassa aina silloin kun autoilu on tarpeen.

Luulin, että joudumme joustamaan tuosta alle kahden metrin korkeudesta, jos haluamme noin kolme metriä pitkän tavaratilan. Vaikutti ensin siltä, että vähän pidemmät pakettiautot ovat aina vähän korkeampiakin.  Selvisi kuitenkin, että on monia pakumalleja, jotka sopivat meidän toiveisiimme. Pitää vain etsiä näistä malleista semmoisia autoja, joissa on mallin pidempi pituus (esim. L2 eikä L1) yhdistettynä matalimpaan korkeuteen (H1).

Alle 2 metriä korkeita ja tavaratilaltaan yli 2,5 metriä pitkiä pakettiautomalleja

Muokkaus 16.7.2020: Vaikuttaa ettei netistä löytämäni mitat ehkä vastaa todellisuutta etenkään tavaratilojen pituuksien kohdalla. En ole varma onko alle 2-metrisissä autoissa sittenkään oikeasti semmoisia, joissa tavaratilan pituus olisi yli 2,5 metriä. 

 • Peugeot Expert – pituus 4,805 (L1)/5,135 (L2), leveys 1,895, korkeus 1,942 (H1)/2,243 (H2). Peugeot Expert Teepee on pikkubussimalli ja siitä hyvä, että ikkunoita on ja verhoilua. Experteissä ei aina ole sivuovia. Uusimmat Peugeot Expert BlueHDi -mallit taitavat olla niin uusia, että ovat meille liian kalliita. Vanhojen mallien tavaratilan korkeus on H1:ssä 1,449 m ja pituus L2:ssa 2,584 m. Blue HDi:ssä on eri mitat. Huom! yksi vm. 2010 L2:n myyjä arvioi tavaratilan pituudeksi vain 2,45 m.
 • Citroën Jumpy ja Fiat Scudo ovat Peugeot Expertiä vastaavia autoja, joten niitä taitaa koskea nuo samat mitatkin. Ihan uudet Opel Vivaro C -autotkin ovat sisarmalleja. Yhdessä Jumpyn L2 H1 -mallin (vm. 2014) ilmoituksessa kerrottiin tavaratilan mitoiksi pituus 2,59, korkeus 1,44, leveys 1,60 metriä.
 • Volkswagen Transporter on alle kaksi metriä korkea. Näitä myydään paljon semmoisina, että niillä on hirveästi kilometrejä takana.
 • Volkswagen Caravelle – pituus 4,57, leveys 1,845 ja korkeus 1,99. Olisi aika oleellista tietää tavaratilan pituus, kun kokonaispituus on noin lyhyt. Toisaalta näissä taitaa auton nokka olla aika lyhyt, joten siihen ei mene pituussenttejä.
 • Mercedes-Benz Vito – pisimmän mallin pituus on 5,238, leveys 1,9 ja korkeus 1,9 metriä. Tämä tuntuu oikein potentiaaliselta merkiltä. Tämä saattaa olla pisin mahdollinen alle kaksi metriä korkeista pakuista.
 • Hyundai  H1 – pituus 5,125, leveys 1,92 , korkeus 1,935.  Tavaratilan pituus 2,37, leveys 1,62, korkeus 1,35 metriä.
 • Ford Transitin MK7-mallin lyhyt-matala on 1,98 korkea, 4,864 pitkä, mutta tavaratila jää 2,46 metriin. MK6 on 1,97 korkea, 4,852 pitkä ja tavaratila on 2,463 m pitkä.

Varmaankin kaikissa näissä pakumalleissa vaihtelee, onko takaovet pariovet vai yksi ylös nostettava ovi. Ei auta muu kuin selata ilmoitusten kuvia tämän suhteen.

On kai hyvä myös pitäytyä joissain tietyissä automerkeissä, jotta niihin löytyisi hyvin varaosia ja korjaamoja pitkin Eurooppaa. En tosin osaa nyt sanoa, mitkä automerkit olisivat tämän takia vältettäviä.

Fiat Ducatot ovat aina yli kaksi metriä korkeita, joten emme etsineet niitä.

Lisäys: Tässä joitain netistä löytämiäni kokotaulukoita, mutta näihin ei kai voi luottaa. 

Näiden piti olla Peugeot Expertin vanhempien mallien (ei BlueHDi-mallit) mitat ja kerrankin juuri tarvitsemaani tietoa mitoista, eikä mitään ihme akselinvälimittoja. Mutta sitten sain tietää, ettei L1 eikä L2 -mallien tavaratilat oikeasti ole olleet niin pitkät kuin taulukossa. Tieto ei löydy ihan näppärästi ja kannattaa varmistaa mitat myyjältä ennen koeajoon vaivautumista.
Meille ehkä sopivan Transporterin mitat. Auttaa ihan tosi paljon, kun nyt on tarkemmin tiedossa mitä automerkkien malleja etsiä.
Fiat Ducatot näyttävät olevan yli kaksi metriä korkeita.
Joidenkin vähän uudempien Mersu Viton mittoja. Löysimme netistä yhden tosi hyvän oloisen Viton, mutta se olikin pituudeltaan vain normaali A1 ja tavaratilan 2,3 -metrisyys ei oikein riitä meille.

Auton rakenteet

Lexie-koiran tarvitsee saada istua edessä ja vahtia liikennettä, joten kolmeistuiminen etuosa on suuri plussa. Emme halua ohjaamon ja tavaratilan väliin seinämää, mutta tämä ei ole mikään kynnyskysymys, koska seinä saattaa olla helppo poistaa, vaikka jotkut ovat kai jotenkin hankalasti liimattuja. Usein kai pakettiautoissa on väliseinä, kun taas pikkubusseissa ei.

Haluaisin auton taakse pariovet ja erittäin mielellään ikkunoin varustettuna. Peugeot Expertien muodossa harmittaa tuo ylöspäin kapenevuus.

Taakse haluaisin mieluummin pariovet yhden ylös nousevan oven sijaan. Ylös nouseva ovi olisi toki siitä kätevä, että se toimisi myös sadekatoksena, mutta a) sen nostaminen vie tilaa ja b) pariovet  tuntuvat kätevämmiltä ja turvallisemmilta eläintemme kannalta – koirien ja kissan uloslivahtaminen on helpompi estää, kun ovesta voi kulkea raottamalla sitä vain vähän. Toisaalta perälle voi asentaa vaikka liukuoven tuplaoveksi. En ole varma, onko sivuovi meille välttämätön vai ei. Ehkä jos löytyisi muuten täydellinen auto, mutta sivuovi puuttuisi, niin se olisi ok. Olisi toki kätevä saada liukuoven kautta ulkopuolelta tongittua penkin/sängyn alla olevaa tilaa.

Ikkunoiden määrästä tuli jonkinlainen kriteeri, vaikka niitähän voi teettää lisää. Oli vain aika vaikeaa saada selville niiden asentamisten hinnat. Ikkunoita kyllä myydään netissä ja Youtubesta löytyy videoita ikkunapaikkojen puhkomiseen ja ikkunoiden asenteluun, mutta tuota emme itse uskaltaisi tehdä, koska ei ole mitään kokemusta metallin sahaamisesta. Ikkunoiden tekemiseen löytyisi varmaan halvempiakin firmoja, mutta säikähdin Casa Carin sivuilta löytyneitä hintoja per ikkuna. Siispä yritämme etsiä semmoisia autoja, joissa on valmiiksi ikkunat sivuilla ja takana. Ison kattoikkunan voi teettää joskus myöhemmin, jos siltä tuntuu. Ja kun valinnanvaraa on, on kivempi hankkia ikkunoiden kannalta mahdollisimman valmis auto kuin joutua heti menemään korjaamolle.

Joissain pakettiautoissa ei ole lainkaan ikkunoita takana.

Olisi kiva, jos tavaratilassa olisi valmiiksi siistit pinnat. Jotkut myynnissä olevat pakut ovat pikkubussimallia, joissa ei kuitenkaan ole takana istuimia. Silloin niissä on yleensä valmista verhoilua ja paljon ikkunoita. Semmoinen olisi hienoa löytää. Jos pakettiautoissa olisi siistit vanerit tms. ruuvattuna seiniin, niin ehkä riittäisi vain lisätä niiden taakse eristettä ja maalata ne. Jotkut kai käyttävät vuoraamiseen messumattoa. Tapetti olisi kiva, mutta siihen taitaa olla joku kosteudellinen syy, etten ole nähnyt kuvia yhdestäkään tapetoidusta retkipakusta. Kun olemme saaneet auton hankittua, alkaa kuumeinen selvitystyö kaikesta vuoraamiseen liittyvästä tiedosta.

Keväällä peittelin koiramme märillä kankailla matkailuautossa Espanjassa, kun ilmastointia ei ollut.

Ilmastointi on miltei kynnyskysymys, se olisi oltava, jotta koirien ei tarvitsisi läähättää ajomatkoilla. Ilmastointilaitteen voisi tietysti asentaa ja siten varmistaa todella tehokas ilmastointi, mutta laite taitaa lisätä auton korkeutta, jolloin max. 2-metrisyys menee pilalle, jos ilmastointilaitetta ylipäätään pystyisi jälkikäteen asentamaan. Jos auton sisäilmaa ei saa yhtään viilennettyä, saattaa se hidastaa meidän matkojamme Espanjan ja Suomen välillä, jos päivät on pistettävä pulkkaan kuumuuden noustessa liialliseksi. Koeajolla laitamme ilmastoinnin täysille, jotta selviää toimiiko se oikeasti.

Kestämme varmaankin yli +10 asteen lämpötilat, mutta emme oikein jos lämpö laskee alle senl

Pärjäisimmeköhän ilman mitään lämmityslaitetta? Autolla ei ole tarkoitus leiriytyä kylmän sään aikaan, koska matkailu olisi joka tapauksessa epämiellyttävää, jos ulkona ollessa paleltaisi. Tästä syystä minusta ei voisi tulla pakueläjää, koska palelin Espanjan talvessa talossakin asuessa. Pitää silti miettiä, miten hoidamme tuuletuksen nukkuessamme autossa. Varmaan se hoituu raottamalla jotain ikkunaa. Toivottavasti sivuikkuna olisi liukuva, jotta siihen voisi asentaa hyttysverkon. Ikkunoiden aukomismahdollisuus olisi tärkeää myös kuumuun vuoksi. Pitihän meidän matkailuautoillakin pysähtyessä aina äkkiä avata kaikki mahdolliset ikkunat.

Olen meinannut, että leiriytyessä meillä ei ole mitään sähköä, kaasua eikä muutakaan energianlähdettä. Ajattelin hankkia auton kattoon patterikäyttöisiä valoja. Kaikki mahdollinen pitää ladata ajon aikana tupakansytyttimen kautta.

Auton sisustus

Auton sisustustarpeet ja haluttu pohjaratkaisu vähän niinkuin ratkaisevat sen, minkä kokoinen pakun on oltava. Olen muutamaan kertaan piirrellyt pohjapiirrustuksia. Yksi syy retkipakun omatoimirakenteluun on se, että arvokkaat sentit käytetään vain ja ainoastaan meille tarpeelliseen käyttöön.

Tein sisustussuunnitelmaa Peugeot Expert L2 H1:een, mutta vaikuttaa siltä että netistä löytämäni mallin tavaratilan mitat ovat pahasti yläkanttiin ja todellisuudessa tavaratila onkin ahtaampi.

Useimmissa pakuissa perällä on iso parisänky ja sivuovea vastapäätä on keittiöyksikkö. Me emme aio kokkailla automatkoilla, joten liesi on meille turha. Tarvitsemme vain hanallisen vesitonkan, lavuaarin ja sen alle harmaavesisäiliön. Sitten tarvitaan vähän pöytätilaa, penkin alle laitettava kylmälaukku ja säilytystilaa muutamalle astialle ja kuivaruoille. Nämä haluaisin sijoittaa auton peräosaan kaksoisovien luo.

Ison perällä olevan sängyn sijaan haluaisin auton laidoille kaksi erillistä sänkyä, jotka voi yhdistää lisäpaloilla, jolloin iso sänky on heti etuistuinten takana. Koiriemme takia haluaisin kulkemisen tapahtuvan ennemmin takaovista kuin isosta sivulla olevasta liukuovesta. Toinen sängyistä voisi koostua kahdesta pallista ja niiden välissä olevasta pöydästä. Silloin toinen sängyistä ja nämä kaksi pallia olisivat säilytystiloja.

Yläkaapit olisivat kiva juttu, mutta jos auto on kokonaisuudessaan max. 2 metriä korkea, ei niille taida olla tilaa.

Porta potti -vessa vaikuttaa olevan tarpeellinen, joten semmoinen sujautetaan penkin tai kaapin alle.

Auton toiselle seinälle katon rajaan tulisi ehkä tukevalla verkolla seinätty hylly kissan matkustamiseen. Kisun hiekkakoppi vie sitten tilaa penkkien alla. Saattaa silti olla, että kissa matkustaa Suomen ja Espanjan välillä lentäen.

Mistä etsiä autoa?

Kävimme kerran kiertelemässä Joensuussa autoliikkeiden pihoilla pakuja katselemassa. Tarkoitus oli hahmottaa entistä paremmin, mitkä automallit olisivat meille sopivan kokoisia. Tuolla reissulla selkeentyi vain, että tavaratilan koko olisi hyvä olla lähemmäs kolme metriä pitkä ja korkeus alle kaksi metriä. Harmi kun autojen myynti-ilmoituksissa ei yleensä ilmoiteta näitä tavaratilan mittoja, eikä yleensä edes kokonaismittoja.

Harmi kun myynti-ilmoituksissa ei ainakaan Nettiauto.com -sivustolla ilmoitella autojen mittoja. Jos tilaa maksulliset autotiedot Rekkari.fistä, saa sieltäkin vain auton kokonaispituuden. Tavaratilan (tai siis asuintilan) mitoista olen saanut epäluotettavia tietoja yrittäessäni selvittää automallin mittoja netistä. Ei kai siinä auta muu kuin pyytää myyjältä mitat.

Aika paljon etsittiin autoja Nettikaravaani.fi -sivustolta, mutta lopetimme sen huomatessamme, että budjettiimme sopivat valmiiksi sisustetut retkipakut olivat liian vanhoja. Olimme kyllä ihan alun perin ajatelleet tekevämme retkipakun pakettiautosta itse, joten ei tämä haitannut.

Käytössämme oli sitten lähinnä Tori.fi ja Nettiauto.com. Siinä auttoi kovasti, kun selvitin mitkä automerkit ja -mallit ovat meille sopivat. Tätä ennen autojen selailu oli aikamoista sillisalaattia. Hakukriteereihin piti laittaa pitkä-matala ja puolipitkä-matala, koska esimerkiksi Mersun Vitojen myyjät saattavat laittaa pidemmän mallin ihan kumpaan vain näistä.

Myyjien perusurpoilua on se, että autosta on kuvia lähinnä ulkoa ja tavaratilan esittely on aikalailla unohdettu. Lisäys: semmoistakin ilmeni, että kuvien mukaan autossa on ilmiselvästi 5 ovea (edessä 2, sivulla 1 ja perällä 2), niin ilmoituksessa on sanottu autossa olevan 4 ovea. Ehkäpä perällä olevat pariovet lasketaan yhdeksi oveksi.  

Auton verotus

Epämiellyttävin asia tässä suunnittelussa on ottaa selvää autoja koskevasta verotuksesta. Tuskastelen sitä, että jos hankimme pakettiautoksi rekisteröidyn auton ja ruuvaamme sen tavaratilaan huonekaluja, niin muuttako se auton lajin joksikin muuksi ja aiheuttaako se minkälaisia verovaikutuksia. Tämä asia selviää kai lopullisesti vasta katsastusasemalla, mutta en koe voivani soittaa sinne ennen kuin jollain asteella tajuan näitä asioita. Jos ajoneuvon luokittelutieto tai autoveroperusteet muuttuvat, on auto muutoskatsastettava ja tämän tuloksena voi koitua kai paljonkin lisäkuluja.

7 Comments Lisää omasi

 1. Päivitysilmoitus: Pakettiauton osto retkipakuksi
 2. Jaakko sanoo:

  Kaverillani Kainuussa on aina ollut retkeilyyn sopiva paku. Hänellä on ollut ties minkä merkkistä ja mallia pakua vuosien varrella. Edellisen auton matka päättyi tielle. Onneksi 24/7 hinauspalvelu auttoi auton korjaamolle. Hän kuitenkin oppi tämän toistaiseksi ainoan hinauskerran jälkeen, että kaskovakuutus on hyvä olla. Sillä ainakin kattaa myös hinaukseen liittyvät kustannukset. Ehkä tämä vinkkinä myös muille 🙂

 3. Hyvä vinkki! Vakuutusasiat ovat ihan tylsimpiä asioita, mutta olen myös käsittänyt, että kasko kannattaa olla. Me maksetaan vakuutusta ”peruskasko” liikennevakuutuksen ohella.

 4. Päivitysilmoitus: Eurooppaan Viron kautta pakulla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s