Matkustaminen on naisille hieman eri kokemus kuin miehille

on
Joissan
Joissain maissa naisturisteilla on vaivaa kaikesta huomiosta mitä saavat. Kuva Caprilta Italiasta.

Käydessäni Lontoossa yritin etsiä sieltä Thaimaahan sijoittuvia matkakertomuskirjoja, jotka olisivat naisten kirjoittamia. Olen tympääntynyt siihen, miten olen ostanut Thaimaasta ja Bangkokista kertovia kirjoja, joita ovat kirjoittaneet elämäänsä kyllästyneet miehet, jotka suuntaavat Thaimaahan naisten perässä. Näen maan hiukan toisenlaisena kuin tämäntyyppiset kirjoittajat.

Tässä Thaimaan Ao Nangista otetussa kuvassa ollaan onneksi ihan rannan tuntumassa. Muualla turistien, miesten eikä naisten pidä kohteliasuuden vuoksi pukeutua näin. Naiset saavat kyllä onneksi olla Thaimaassa rauhassa vaikka olisivat miten pukeutuneita.
Tässä Thaimaan Ao Nangista otetussa kuvassa ollaan onneksi ihan rannan tuntumassa. Muualla turistien, miesten eikä naisten, ei kohteliaisuuden vuoksi pidä liikkua näin vähäpukeisesti. Naiset saavat kyllä onneksi olla Thaimaassa rauhassa vaikka olisivat miten pukeutuneita ja se on yksi syy, miksi niin pidän tästä maasta.

Kirjojen kirjoittajien perusteella voisi myös päätellä, että Thaimaassa pidempiä ajanjaksoja viettäneistä ulkomaalaisista ainakin 90% olisi miehiä. Mutta esimerkiksi Lontoon suuren matkakirjakauppa Stanfordin hyllyjä selatessani vaikutti siltä, että matkakirjoja ylipäätään kirjoittaisivat vain miehet.

Voi olla, että tämä miesvaltaisuus koskee vain englanninkielistä kirjallisuutta. Ehkä muiden kielien kääntämättömässä kirjallisuudessa on toisin.

Vaalin kirjakaapissani Rita Golden Gelmanin kirjaa ”Tales of a Female Nomad”. Se on jo kuvaavaa, että kirjan sukupuoleen viittaava alleviivaus vaikuttaa tarpeelliselta, jotta se erottuisi muista matkakirjoista. Etenkin tuon kirjan kohdalla tajusin sen, miten matkustaminen on naisille erilainen kokemus kuin miehille.

Miten naisten ja miesten matkustaminen eroaa?

Pohjoismaat ovat varmaankin maailman tasa-arvoisimpia paikkoja. Sen ulkopuolelle kun menee, alkaa vaikuttamaan aina vain enemmän, onko tekemisessä turistinaisena tai -miehenä paikallisten naisten vai miesten kanssa.

Turkissa näki enemmän miehiä kuin naisia töissä.
Turkissa näki enemmän miehiä kuin naisia töissä.

Ei tarvitse mennä kuin Turkkiin asti, niin huomasin majapaikoissa, ravintoloissa ja busseissa paljon enemmän miehiä kuin naisia töissä. Naiset ovat kotitöissä. Monissa kulttuureissa naiset eivät jubaile ihmeemmin tuntemattomien miesten kanssa. Siksi on vähän omituinen asetelma olla turistinainen palvelualojen miesten keskellä.

Suomessahan tulee käveltyä kaduilla vapautuneesti vastaantulijoita katsoen. Useimmissa reissukohteissa vältän katsomasta miehiä suoraan. Se vaikuttaa ulkomailla oleskeluun, kun joutuu sillä tavoin välttelemään kontaktia vastaantulijoihin.

Naisturistina viihdyn paljon paremmin maissa, jossa paikalliset naiset viettävät aikaansa muuallakin kuin kotona.
Naisturistina viihdyn paljon paremmin maissa, jossa paikalliset naiset viettävät aikaansa muuallakin kuin kotona. Kuva on Balilta.

Turistimiehet voivat normaalimmin lähestyä paikallisia miehiä kuin turistinaiset. Monissa kulttuureissa naiset eivät mene vieraiden miesten kanssa juttusille. Minun taas on monissa maissa on vaikeampi lähestyä naisia, koska he eivät hengaile bussipysäkillä tupakka suussa, vaan ovat paistamassa lättyjä kyykyssä ulkotulilla talon takana.

Naisten elämä useimmissa paikoissa ympäri maailmaa on joka päivä toistuvia rutiineita: pyykin pesemistä, ruoan laittoa ja veden kantamista. Miesten elämään taas kuuluu enemmän projekteja, kuten rakentamista ja seikkailua, kuten metsä- ja kaupunkireissuja.

Monissa paikoissa paikalliset miehet osaavat paremmin kieliä kuin naiset. Siksi turistinainen joutuu kommunikoimaan vain miesten kanssa eikä pääse kuulemaan paikallisten naisten näkökulmaa.

16 Comments Lisää omasi

 1. Tärkeä pointti reissaamisessa! Itse olen myös kiinnittänyt huomiota naisten asemaan eri paikoissa ja oikein ihmetyttää kun jossain päin naisia ei näy missään. Miehet hengailevat kaupungilla ja naiset varmaankin kotosalla…Tuollaista kulttuuria on vaikea hyväksyä, mutta matkalaisena täytyy yrittää sopeutua…

  1. Juu, nimenomaan täytyy sopeutua tai suunnata pidemmille matkoille kohteisiin, jossa asia ei niin vaivaa, jos itseä tuppaa vaivaamaan.

   Esimerkiksi Madventureseja katsoessa harmittelen, miten jotkut touhut ovat sellaisia, että en voisi niitä samalla tavalla kokea, koska olen nainen. Haluaisinko olla ainut nainen miesjoukossa hengailemassa bussipysäkillä tai kuppilassa?

   Tietty yhtälailla joissain maissa turistimies ei onnistuisi tuppautumaan keittiöön naisten joukkoon. Mutta useammin turistina liikkuu julkisilla paikoilla, ei kodeissa, ja julkisilla paikoilla oleskelee joissain paikoissa lähinnä vain miehiä.

 2. Anna sanoo:

  Erittäin hyvä kirjoitus! Olen itsekin monesti matkaillessa kaukomaille huomannut, että paikallisiin naisiin on todella vaikea saada kontaktia. Monesti myös esimerkiksi musmilimaissa kauppiaat ja taksikuskit tervehtivät ainoastaan miespuolista matkaseuralaistani ja häneltä kysyvät sitten mielipiteitä. Kerran pääsin mukaan Sri Lankalla 14-vuotiaan tytön aikuistumisjuhliin, jossa miehet tanssivat humalassa naisten istuessa lapset sylissä nurkissa. Siinä oli turistina vähän epämukava olla, kun minua kuitenkin siinä kohdeltiin eri tavalla kuin muita naisia, tarjottiin alkoholia jne.

  1. Kiitoksia 🙂 Joskus olen epäsosiaalisina hetkinä ihan tyytyväisenä asettunut taka-alalle mieheni hoitaessa asioita paikallisten miesten kanssa, mutta kyllä minua vähän vaivaa, miten epätasa-arvoisen vaikutelman silloin itse annan.

   Tuo Sri Lankan esimerkkisi olikiinnostava. On epämukava asetelma, kun haluaisi juhlia kuin miehet, koska niin voi Suomessakin tehdä, mutta sitten kun muut naiset eivät osallistu, niin se on omituista. Tonga Vava´ulla menimme juomaan kavaa paikalliselle paloasemalle ukkojen seuraan, ja en tosiaan halunnut ottaa perinteistä naisen roolia, joka vain hämmentää juomaa ja tarjoilee ukoille. Siellä muistaakseni naiset eivät juo ollenkaan kavaa. Minä halusin, vaikka tunsin itseni omituiseksi äijäringissä.

   1. Anna sanoo:

    Ymmärrän täysin tuon tunteen perinteisen naisen roolista ulkomailla! Niinhän se taitaa monessa paikkaa mennä, etteivät naiset koske alkoholiin lainkaan. Mekin lopulta Sri Lankassa sitten joimme paikallisten miesten kanssa, tosin itse aloitin juhlimisen vasta sitten kun naiset olivat lähteneet lapsineen kotiin. Se on mielenkiintoista kyllä, kun ei haluaisi jäädä miesten jalkoihin muttei tiedä mikä menee törkeän ja siedettävän rajoilla. Me olemme usein reissussa tehneet niin, että mies on pienillä eleillä näyttänyt muille meidän tasa-arvoisuutemme, esim. päästämällä minut ottamaan ensin ruokaa, avaamalla ovia jne. Monissa maissa nainen valmistaa illallisen, mutta saa syödä viimeiseksi. Ja Senegalissa joissain heimoissa nainen joutuu konttaamaan kynnyksen yli asuntoon häidensä jälkeen.. Siis tästä aiheesta voisi jauhaa loputtomiin, on niin paljon ihmeteltävää. Ainakin voi olla kiitollinen, kun on naisena syntynyt Suomeen!

    1. Nuo pienet eleet ovat hyvä idea. Tietysti jotkut ihmiset joissain maissa tulkitsevat ne tyyliin ”onpas heikko mies”, mutta eipä Suomessakaan ihmiset tulkitse asioita samalla tavalla. Vaikka ei menisikään ulkomaille opettamaan, että ”näin nämä asiat pitäisi tehdä”, niin aina voi ainakin johonkin pisteeseen asti osoittaa, että ”näin me käyttäydymme”. Siitäkin voisi kirjoittaa vaikka kirjan, että minkä verran pitäisi mukautua paikallisiin miehen ja naisen rooleihin, tiettyyn yhteiskuntaluokkaan kuulumisen rooliin, tietyn ihonvärin omaavan ihmisen rooliin jne.

     Juuri tällaisia eroja tavoissa on niin kiehtovaa ulkomailla seurata ja kirjoista lukea. Toiset tavat raivostuttavat ja toisiin taas pystyy suhtautumaan neutraalimmin. Vaikka niin monet asiat Suomessa ärsyttävät, niin tasa-arvotilanne verrattuna moniin muihin maihin ei.

     1. Anna sanoo:

      No näin juuri! Eihän sitä kannatakaan matkustaa minnekään, jos ei ole valmis näkemään ja kokemaan vähän erilaisia kulttuureja ja asetelmia. On ihan fiksua tiettyyn pisteeseen asti mukautuakin paikallisten tapoihin, ainakin jos kyseessä on jotain tärkeää. Tuli myös mieleen, että moni länsimaalainen katsoo peittäviin vaatteisiin pukeutuneita musliminaisia miesten alistamiksi, mutta yhtälailla musliminaiset voisivat ajatella, että länsimaalaiset kulkevat pienissä ja paljastavissa vaatteissa miesten takia… 🙂 Yleensä kaikella on kaksi puolta, mikä tekee matkailusta ja uusiin kulttuureihin tutustumisesta niin kiinnostavaa! Monessa tilanteessa on reissatessa kieltämättä tehnyt mieli puuttua paikallisten asioihin, mutta sitä ei tietenkään kannata eikä pidä tehdä.

 3. Anne sanoo:

  Mielenkiintoinen kirjoitus! Joskus itsekin on tullut pistettyä merkille, kuinka jossain äijät istuskelee päivät pitkät kahvilla ja seurustelevat muiden miesten kanssa ja muijat on takahuoneessa pesemässä pyykkiä..

  1. Yhyy kun Bangkokissa Chinatownin kujilla taas viime viikolla äijät seurusteli viskipullon ääressä eikä mummoja näkynyt missään.

   Ja semmoinenkin että vietinpä sitten uuden vuoden aaton Hua Hinissä ihka aidossa Suomi-baarissa. Se oli kiinnostavaa, koska ei ollut mikään perus repputuristimeininki, ja hauskaakin oli. Siellä oli suomalaisia miehiä illan aikana ehkä 14 ja naisia kolme. Thaimaa vetää suomalaismiehiä hieman eri tavalla kuin naisia. Tästä aiheesta yritän vielä asetella sanojani jatkossa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s