Yhteinen vai erillinen matkakassa?

on
ostoskatu Tokiossa
Shoppailut ihmiset hoitavat varmaan yleensä ihan omasta pussistaan, mutta se voi vaihdella maksetaanko ruoat vuorotellen, aina erikseen vai yhteisestä kassasta.

Ei varmaankaan löydy nolompaa tapaa mokata matkakumppanin kanssa reissulla, kuin jos maksattaisi itseään vähävaraisemmalla kaverilla enemmän yhteisiä menoja kuin mitä itse maksaa. Tällainen tilanne voisi kai sattua paremmin tienaavan unelon ja vähävaraisemman kainostelijan välillä.

Oluet voi olla helppo maksaa vuorotellen paitsi jos toinen ei juuri juo.
Oluet voi olla helppo maksaa vuorotellen paitsi jos toinen ei juuri juo.

Jos esimerkiksi yhteisiä ravintolalaskuja ei maksettaisi omien kulujensa mukaan, voisi helposti käydä niin että molemmilla matkalaisilla olisi reissun lopussa jotain hampaankolossa. Kumpikin saattaisi tulkita maksaneensa enemmän kuin toinen vaikkei tilanne edes olisi niin.

Ehkä on siis helpointa yrittää pitää matkakassat erillään. En ehkä ryhtyisi kirjaamaan menoja kovin tarkasti ylös, mutta hoitaisin heti ravintolassa illan päätteeksi takaisinmaksamiset ja kuittaisin vuorotellen ostoksia ja majoituslaskuja. Toisaalta mitä tiukemmalla budjetilla toinen tai molemmat ovat liikkeellä, niin sitä suurempi syy lienee pitää tarkkaa kirjaa menoista, jotta rahat riittäisivät.

Aivan kuten Suomikin suhtautuu inhottavan nihkeästi maahanmuuttoon, ei Thaimaassakaan
Yhteisen matkakassan voi hoitaa nostamalla rahaa aina vuorotellen ja käyttää nostetun summan aina yhdessä, kunnes rahat taas loppuvat ja on toisen vuoro nostaa. Näin toimimme kumppanini kanssa.

Ihmisillä on kovin erilaisia rahankäyttötapoja ja toiset suhtautuvat vakavammin menoihinsa kuin toiset. Toisilla raha menee samaa vauhtia kuin sitä tulee, ja toiset säästävät. Itse lukeudun jälkimmäisiin. En venytä joka penniä, mutta en myöskään käyttäisi tyhjästä ilmestyvää kaksitonnista yhtään mihinkään.

Meillä on kumppanini kanssa omat erilliset rahat, mutta matkoilla tyydymme nostamaan automaatista rahaa omilta tileiltämme vuorotellen ja jakamaan ne suuripiirteisesti. Näin toimisin esimerkiksi sisarusteni kanssakin ja varmaan monilla kaveruksillakin tämä toimisi.

Sukeltamaankin täytyy päästä, mutta sen huvin määrää joudumme rajoittamaan, jos mielimme oleilla mahdollisimman pitkiä aikoja Thaimaassa olemattomilla tuloilla.
Jos matkalaisista vain toinen harrastaisi sukeltamista, niin olisi mielestäni outoa jos toinenkin osallistuisi kustannuksiin. Tietty monilla parikunnilla on täysin yhteiset rahat ja siitä viis vaikka toisella olisi toista kalliimpia harrastuksia.

Varmaan kukaan ei olisi mielissään, jos kokisi maksavansa yhteisiä kuluja enemmän kuin enemmän varoissaan olevan matkakumppaninsa. Mutta jos toinen on selvästi enemmän varoissaan kuin toinen, voi tuntua ihan luonnolliselta tarjota toiselle. Minusta olisi ihanaa pystyä joskus tarjoamaan jollekin yhteisen ulkomaanreissun.

Jos teillä on yhteinen matkakassa:

 • Hermostutko vähitellen, jos matkakaverisi ostelee karkkia ja muuta ylimääräistä?
 • Ärsyttääkö jos matkakaverisi ostaa ravintoloissa sinua kalliimpia annoksia?

Jos teillä on erillinen matkakassa:

 • Meneekö se kuitenkin sekaisin?
 • Ärsyttääkö ravintoloissa syynätä laskuista mikä on kenellekin kuuluva summa?

Lue muita raha-aiheisia juttuja:

Säästövinkit matkakassaan -sarja >>

Miten tienata ulkomailla? >>

Paljonko maksaa kuukausi Thaimaassa? >>

Irti oravanpyörästä >>

Lue myös:

Yksin matkustaminen >>

4 Comments Lisää omasi

 1. ristian sanoo:

  Meillä on ollu ainakin tähän asti erilliset matkakassat. Ja hyvin on toiminut. Se voi myös olla siitä kiinni kun meillä on yleensä ollut suht saman kokoiset budjetit.
  Niin ei tule se fiilis että toinen voi tehdä ja osta mitä haluaa, kun taas toinen joutuu säätämään.
  Ravintola laskut jaetaan yleensä jälkeenpäin. Meille tämä on toiminut hyvin.

  Oli muuten hyvin kirjoitettu teksti.

  1. Joo, mun mielestä olisi jotenkin taantumista lapsen tasolle, jos pitäisi kenenkään kanssa neuvotella että voiko yhteisistä rahoista nyt ostaa sitä tai tätä. Itsellisyys on kivaa, ainakin silloin kun budjetit ovat samaa kokoaa. Itse voisin jonkun kaverin kanssa kulkea madalletulla budjetilla, mutta jos toinen haluaisi majoittua kalliimmin yms. niin se olisi vaikeaa.

   Kiitos! Luen jatkossa mielenkiinnolla varsinkin juttujasi yrittäjän matkustelutavoista. Itselläni ei ole edes liikeideaa, mutta aihetta on tullut hieman tutkailtua: https://reissaustajaruokaa.wordpress.com/category/reissaus-yleisesti/irtiotto-nomadius-ja-muu-elamantapailu/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s