Espanjan kukkivat mantelipuut

on

Málagan seudulla mantelipuut kukkivat yleensä suunnilleen tammikuun puolesta välistä helmikuun puoleen väliin. Nyt näin ensimmäiset kukat joulukuun lopussa, mutta isoimmillaan kukinta on ehkä nyt helmikuun alussa. Kukinta on tänä vuonna hieman aikaisessa ehkä siksi, koska marraskuu taisi olla tämän talven kylmin kuukausi ja sen jälkeen on ollut parempaa.

Talvehtimisseudullamme kasvaa lähinnä oliivipuita, mutta joukossa on siellä täällä joitain mantelipuita. En ole saanut otettua kuvia mistään rinteistä, joissa kasvaisi tosi paljon manteleita, mutta tällaiset olisivat ihana näky ja joukolla ne tuoksuisivatkin kunnolla. Jonkin verran näen mantelipuuryppäitä Málagaan menevän A-45 -moottoritien varrella, kun tie kulkee kapeassa laaksossa.

Ennen tätä kukkimisaikaa en ole edes huomannut monien puiden olevan mantelipuita, meillä on tontillammekin niitä pari, enkä ollut tätä tajunnut. Olen siten nyt testaillut aiemmin huomaamatta jääneiden puiden manteleita, jos niissä on ollut niitä vielä jäljellä.

Aiemmin en ollut tajunnut tämän hienon vanhan käppyräisen puun olevan mantelipuu. Se ei taida enää tuottaa manteleita.

Mielestäni valkoiset kukat ovat yleensä kauneimpia. Näin on myös mantelipuiden suhteen, näteimpiä ovat valkoiset terälehdet, joissa on sisällä vain vähän vaaleanpunaista. Täällä myös sanotaan, että pinkkikukkaiset puut tuottavat syömäkelvottomia karvasmanteleita. Minä en ole vielä ihan huomannut sitä, että näin tosiaan olisi. Ehkä en erota vaaleanpunaisuuden asteita, sillä mielestäni joissain hyvissä mantelipuissa on ollut melko vaaleanpunaiset kukat. Täällä on siis niin, että osa puista tuottaa karvasmanteleita ja muut sitten hyviä, syötäviä manteleita.

Melko pinkkejä mantelinkukkia.

Myös tätä pienemmät mantelipuut kukkivat.

Joissain mantelipuissa kukat kasvavat tällaisissa ryppäissä.

Vanha mantelipuu.

Mehiläiset tykkäävät mantelinkukista.

Tämä oli ensimmäisiä näkemiäni kukkivia mantelipuita tammikuun lopussa.

12 Comments Lisää omasi

  1. Näyttääpä ihanalta! Tuostahan pitäisi kehittää samanlainen tapaus kuin hanami on Japanissa!

    1. Kyllä joo! Kai täällä jotain mantelinkukkaretkiä järjestetään, mm. sama taho jonka kanssa kävin tutustumassa avokado- ja mangotarhaan. Ja luin vähän aikaa sitten kirjan nimeltä ”The Almond Blossom Appreciation Society”, jossa tosiaan menivät vuorille keväisin ihailemaan kukintaa 🙂

  2. Karla K. sanoo:

    Voi miten kauniita kuvia olet saanut mantelipuista! Täällä meilläpäin niitä näkyy vain satunnaisia Benahaviksen tien varrella, ovathan nekin toki kauniita mutta vain pieniä yksilöitä. Ajeltiin viime viikonloppuna Mondaan ja Guaroon tarkoituksena nähdä mantelipuita isompiakin määriä ja niinhän me nähtiinkin, mutta osasta oli jo suurin osakukista tippunut eikä näky ollut niin kaunis kun kuvittelin. Olen vähän katellinen näille sun kuvillesi kyllä, vautsi! 🙂

    1. Se taitaa tosiaan olla hyvin jakautunutta täällä, että mitä puita missäkin kasvatetaan. Jossain ihan etelässä Algecirasin seudulla on kai korkkipuita, jossain on kai appelsiinipuita, Axarquiassa nykyisin ainakin avokadoa ja mangoa ja täällä Málagan pohjoispuolella oliivia ja vähän sitten mantelia. En ole minäkään semmoisia kunnon mantelipuulaaksoja päässyt näkemään, mutta kukinnan alettua yllätyin, miten monet tämän seudun puista ovatkin mantelipuita.

  3. Päivitysilmoitus: Vuoden 2020 reissukooste

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s