Istanbulin kasvisruoat

on
Turkissa näki enemmän miehiä kuin naisia töissä.
Istanbulin kaduilla myytiin tuorepuristettua granaattiomenamehua. Kesähelteillä se olisi varmasti ollut aivan mahtavaa.

Turkkilainen ruoka on mieleeni, kuten lähi-itäläinen ja pohjoisafrikkalainen ruokakin, joilla on kaikilla paljon yhteistä. Muutama vuosi sitten Istanbulissa ja Kappadokiassa käydessäni hämmästyin kuitenkin siitä, etteivät falafelit näyttäneet kuuluvan turkkilaiseen tarjontaan. Silloin löysin Happy Cow -sivuilta yhden falafel-paikan, jota en kuitenkaan löytänyt Istanbulin Taksimin alueella liikkuessani.

Istanbulin keskustassa oli muutama kasvisravintola, joista parissa vierailin. Pohjoisemmasta ja Bosporinsalmen toiselta puolelta niitä löytäisi lisää.

Parsifal

Parsifalin menun kansi.
Parsifalin menun kansi.

Parsifal sijaitsee kävely- ja kauppakatu Istiklal Caddesin lähellä Taksimin tai Beyoglyn kaupunginosassa, joka on mielestäni Istanbulin varsinainen keskusta vanhan kaupungin Sultanahmetin ollessa pyhitetty pyhätöille, vanhan ajan markkinakaduille ja turisteille. Paikka oli moderni ja melko hieno, tunnelmallinen, eurooppalainen ja boheemi kasvisravintola.

Parsifal sisältä vuodenvaihteessa 2010-2011.
Parsifal sisältä vuodenvaihteessa 2010-2011.
Parsifalissa vuodenvaihteessa 2010-2011 tilaamani salaatti liian terveysmielinen ja siitä puuttui jotain mikä olisi tehnyt siitä maistuvampaa.
Parsifalissa vuodenvaihteessa 2010-2011 tilaamani salaatti oli liian terveysmielinen ja siitä puuttui jotain mikä olisi tehnyt siitä maistuvampaa.
Parsifal ulkoa.
Parsifal ulkoa.

Zencefil (ei kasvispaikka)

Zencefil on ainakin ollut suosittu tunnelmallinen hengausravintola Istanbulin Taksimin alueella. Kesällä ravintolan terassilla olisi varmaan kivaa, mutta minä kävin siellä vuodenvaihteessa koleassa säässä ravintolan ollessa tyhjä.

Zencefilin salaatti olisi kaivannut jotain proteiinia, edes papuja, ja lisäksi mausteita.
Zencefilin salaatti olisi kaivannut jotain proteiinia, edes papuja, ja lisäksi mausteita.
Zencefil sisältä.
Zencefil sisältä.
Zencelfil ulkoa.
Zencelfil ulkoa.

Govinda´s (ravintolaa ei enää ole)

Govindakssta sai kasvissaslikannoksen, jossa oli vartaan lisäksi kasvispihvi, falafelpyörykkä ja riisiä maustekastikkeiden kera.
Govindakssta sai kasvissaslikannoksen, jossa oli vartaan lisäksi kasvispihvi, falafelpyörykkä ja riisiä maustekastikkeiden kera.

Maailmalta löytyy Govinda´s-kasvisravintoloita vaikka mistä ja ne ovat yleensä ainakin jollain tavalla hare krishnojen pitämiä. Tarjonta vaihtelee, mutta yleensä se on intialaista ruokaa. Joskus niistä ei vegaanit saa oikein mitään ruokaa, kun kaikessa on maitotuotteita, mutta joskus niistä saa hyvääkin ruokaa ja ennen ainakin ne olivat vieläpä halpoja paikkoja.

Muita Turkin matkan ruokia

Reissun parhaita suupaloja söin saapuessani Atatürkin lentokentälle ja ostettuani kellarikerroksen kaupasta ruokatiskiltä marinoituja salaatteja. Saapuessani olin nälkäinen ja söin nämä ennen kuin suunnistin keskustaan.
Reissun parhaita suupaloja söin saapuessani Atatürkin lentokentälle ja ostettuani kellarikerroksen kaupasta ruokatiskiltä marinoituja salaatteja, kuten aivan mahtavaa paistettua munakoisoa. Saapuessani olin nälkäinen ja söin nämä ennen kuin suunnistin Istanbulin keskustaan.
Tällaisia kasvisruokia sain tavallisesta turkkilaisesta ravintolasta istanbulin vanhasta kaupungista. Istanbulissa näkyi ravintoloita, joissa ruokia on valmiina tiskillä vitriinin alla. Niissä on helppo osoitella mitä haluaa. Vaikutti helpolta päätellä ruoan ulkonäöstä sopivatko ne vegaanille, mutta ruokia osoitellessa on hyvä varmistaa "is it vegetarian?" ja jos mietit onko jokin vegaanista, niin varmistaa vielä "is there milk in it? Or yoghurt?". Tässä on täytettyä munakoisoa, viininlehtikääryleitä, marinoituja herkkusieniä, papuja ja jotain.
Tällaisia kasvisruokia sain tavallisesta turkkilaisesta ravintolasta Istanbulin vanhasta kaupungista Alemdar Caddesi-kadulta. Istanbulissa näkyi ravintoloita, joissa ruokia on valmiina tiskillä vitriinin alla. Niissä on helppo osoitella mitä haluaa. Vaikutti helpolta päätellä ruoan ulkonäöstä sopivatko ne vegaanille, mutta ruokia osoitellessa on hyvä varmistaa ”is it vegetarian?” ja jos mietit onko jokin vegaanista, niin varmistaa vielä ”is there milk in it? Or yoghurt?”. Tässä on täytettyä munakoisoa, viininlehtikääryleitä, marinoituja herkkusieniä, papuja ja jotain. Vaikka nämä näyttävät hyviltä, olin pettynyt yli 10 euron hintaan. Lautaselle kerättyjen ruokien määrä oli liian pieni suhteessa niiden hintaan. Mutta alue taisikin olla hyvin turistista melko lähellä Hagia Sofiaa.
Tavallisen ravintolan listalta Istanbulin vanhassa kaupungissa löytyi hummusta ja babaganoush-munakoisotahnaa leivän kera syötäväksi. Babaganoush ei tuolloin ollut minulle kovin tuttua ja epäilin kovasti että tahnan joukossa olisi ollut jugurttia. Mutta myöhemmin tuota herkkua syödessäni olen voinut todeta sen tosiaan maistuvan hiukan kermaiselta ja happamalta.
Tavallisen ravintolan listalta Istanbulin vanhassa kaupungissa löytyi hummusta ja babaganoush-munakoisotahnaa leivän kera syötäväksi. Babaganoush ei tuolloin ollut minulle kovin tuttua ja epäilin kovasti että tahnan joukossa olisi ollut jugurttia. Mutta myöhemmin tuota herkkua syödessäni olen voinut todeta sen tosiaan maistuvan hiukan kermaiselta ja happamalta.
Kappadokiassa otin kahden päivän kyydityskierroksen luonnonnähtävyyksille. Hintaan kuului lounaat. Toisena päivänä sain tällaisen annoksen kun olin pyytänyt kasvisruoat. Siinä oli riisiä, jostain vihreästä vihanneksesta, sipulista ja mausteista tehty mieto kastike ja kasvispasteija. Muistan että tuossa ravintolassa minulle ehdotettiin lihapalojen noukkimista jostain keitosta! Semmoista ei olekaan minulle ehdotettu kuin ehkä pari kertaa kahdenkymmenen vuoden aikana. Toisena päivänä päästiin buffetiin, josta oli helppo etsiä tarpeeksi kasvisruokia syödäkseni.
Kappadokiassa otin kahden päivän kyydityskierroksen luonnonnähtävyyksille. Hintaan kuului lounaat. Toisena päivänä sain tällaisen annoksen kun olin pyytänyt kasvisruoat. Siinä oli riisiä, jostain vihreästä vihanneksesta, sipulista ja mausteista tehty mieto kastike ja kasvispasteija. Muistan että tuossa ravintolassa minulle ehdotettiin lihapalojen noukkimista jostain keitosta! Semmoista ei olekaan minulle ehdotettu kuin ehkä pari kertaa kahdenkymmenen vuoden aikana. Toisena päivänä päästiin buffetiin, josta oli helppo etsiä tarpeeksi kasvisruokia syödäkseni.
Otin Istanbulista Bosporin salmen risteilyn ja jäin pois risteilyn pohjoisimmassa Anadolu Kavagin kylässä.  Perillä kävin muiden turistien tapaan syömässä yhdessä laituriravintoloista. Tilasin kunnolla: paistettua munakoisoa, hummusta, isoja valkoisia papuja ja hyvän salaatin.
Otin Istanbulista Bosporin salmen risteilyn ja jäin pois risteilyn pohjoisimmassa Anadolu Kavagin kylässä. Perillä kävin muiden turistien tapaan syömässä yhdessä laituriravintoloista. Tilasin kunnolla: paistettua munakoisoa, hummusta, isoja valkoisia papuja ja hyvän salaatin.

 

Lue juttu Tunisian kasvisruokatuttavuuksista >>

Lue arvioita helsinkiläisistä lähi-itäläistä ruokaa tarjoavista paikoista:
Habibista parempilaatuista lähi-itäläistä >>
Halikarnas avasi taas ovensa >>

 

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s