
Kasvisfestivaalit eli yhdeksän keisarijumalan festivaalit ovat Thaimaassa taas 20.–28.10.2017. Juhlien ajankohta vaihtelee eri vuosina syyskuusta marraskuulle riippuen kuunkierrosta. Festivaalien thaiversio on lähtöisin Phuketista, mutta niitä vietetään kaikkialla Thaimaassa, sitä suuremmin mitä enemmän alueella asuu kiinalais-thaimaalaista väestöä. Taolaisten yhdeksää keisarijumalaa (Nine Emperor Gods) juhlitaan muissakin Aasian maissa, joten kannattaa tarkistaa ajankohta ja etsiä muistakin kohteista kasvisruokaa ja tapahtumia kiinalaisalueilla.

Festivaaleihin osallistuvat syövät vegaaniruokaa, tarkemmin kiinalais-thaimaalaista dzee-ruokaa (lausutaan suomalaisittain dzee, englanniksi käytetään kirjoitusasua jay tai jeh), mutta se on vain osa näitä uskonnollisia juhlia. Osallistumiseen kuuluu muun muassa valkoiseen pukeutuminen ja siivosti käyttäytyminen. Kiinalaistemppeleissä on festivaalien aikaan paljon riittejä, etenkin monenlaisia pahvisia ja paperisia koristeita poltetaan.
Phuketissa on kuitenkin erikoisin meno. Siellä juhliin kuuluu lävistettyjen ihmisten kulkueet, ihoon on saatettu työntää satoja hakaneuloja ja posken läpi paksu metallitanko. Olen kuullut, että Krabin kaupungissa saattaisi olla juhlien aikaan myös tätä lävistysmeininkiä, mutta ei Bangkokissa tai Chiang Maissa.

Syksyllä 2015 koin juhlat Phuketissa, syksyinä 2014 ja 2016 olin Bangkokissa ja Chiang Maissa. Bangkokin kiinalaisessa kaupunginosassa ja Phuket Townin Ranong-kadulla on silloin tosi pitkät vegaaniruokakojukadut. Ranong-kadun ja Soi Phutornin kulmassa on kiinalainen Jui Tui -pyhättö, joka on yksi festivaalin pääpaikoista. Kiertelimme siellä viimeksi katselemassa toimia. Ranong-kadulla lähellä Jui Tui -temppeliä on pysyvästikin kolme keskenään samantyyppistä kasvisravintolaa, joten sinne kannattaa suunnistaa muulloinkin Phuket Townissa käydessä.
Lävistyskulkueen näin sattumalta, kun olin käymässä Phuketin Immigration-toimistossa. Viereisellä kadulla papaatit pärähtelivät ja valmistauduttiin liikkeelle lähtemiseen. Olen lukenut, että jotkut kulkueet ovat maailmanlopun tantereita metelissään ja vaarallisesti sinkoutuvine sähikäisineen. Tässä kuitenkin oli hyvin tilaa ympärillä. Ehkä joillain kapeilla vanhan kaupungin kaduilla on hankalampaa.

Kasvisruokakojujen täyttämän Ranong-kadun lisäksi tavallisetkin ravintolat joko muuttuvat festivaalin aikana kasvisravintoloiksi tai tarjoavat näkyvästi joitain kasvisruoka-annoksia. Saavuttuamme lokakuussa 2015 Koh Lantalta Phuketiin aloitimme mässäilyn ravintolassa, jossa tiskiltä sai valita ruokaa useista kymmenistä vaihtoehdoista.

Phuketin rantakohteissa nämä festivaalit näkyvät tuskin yhtään, jossain saattaa näkyä pari kelta-punaista viiriä dzee-ruoan tarjonnan merkiksi. Silloin kannattaa majoittua Phuket Towniin tai ainakin mennä sinne käymään. Tapahtumia on muillakin Phuketin paikkakunnilla, itse asiassa alkuperäinen päätemppeli on Kathun alueella Phuket Townista länteen. Joka vuonna kannattaa netistä etsiä tapahtumien aikataulut (ks. tänä vuonna Phuket.com >>).
Miksi festivaaleja juhlitaan? Ikävä kyllä syitä eivät ole eläinten oikeudet tai ekologisuus, vaan sekavat tarut taolaisten yhdeksästä keisarijumalasta ja Phuketiin saapuneen kiinalaisen teatteriseurueen selviytymisestä taudista muun muassa kasvisruokaa syömällä. Juhliin kuuluu mm. kasvissyönti, valkoiset vaatteet, seksittömyys, alkoholittomuus ja kiroilemattomuus yhdeksän päivän ajan. Aasialaiset uskonnot ovat monimutkaisia, mutta joka tapauksessa näissä festareissa ei ole kyse buddhalaisuudesta, ennemmin taolaisuudesta.
Jos et pääse käymään Thaimaassa kasvisfestivaalien aikaan, niin näitä thaimaalais-kiinalaisia kasvisruokia pääsee syömään useissa kaupungeissa olevissa dzee-kasvisravintoloissa. Ruoka on tosi halpaa, jo eurolla saa lautasellisen.
Aiemmat kirjoitukseni kasvisfestivaaleihin liittyen:
Yleisesti Thaimaan kasvissyöjäfestivaaleista >>
Festivaalit Bangkokissa syksyllä 2014 >>
Kasvissyöjäfestivaalien ruokatarjontaa Bangkokissa 2014 >>
Festivaalit Chiang Maissa syksyllä 2014 >>
Kasvissyönti Thaimaalaisittain >>
























Kiinalais-thaimaalaista dzee-ruokatarjontaa festivaaleilla Phuketissa


























One Comment Lisää omasi