Arjen erilaisuuksia ulkomailla – vessat maailmalla

on
Vessanpönttö Goalla. Vieressä oli saavi, josta huuhteluvedet kauhottiin. Vieressä oli roskis papereille. Vessa on ruokoseinämällä tehty eriö, jossa ei ole kattoa. Juoksevaa vettä ei ole, vaan iso vesitynnyri täytettiin päivittäin. Siitä pystyi täyttämään tuon sinisen huuhteluvesisangon.

Teen nyt ihan oikeasti postauksen vessoista maailmalla. Ne ovat arkisia asioita kotona ja reissulla. Usein silti matkoilla yllättyy, kun käy julkisissa tai oman majapaikan vessassa.

Kyykkyvessat

Monessa päin maailmaa ihmisillä ei edes ole vessoja, vaan tarpeilla käydään luonnossa. Saattaa olla vaikkapa tapoja, että tiettyyn aikaan kylän naiset käyvät tietyssä paikassa porukalla. Aamuvarhaisella peltojen vierellä samoileva turisti voi ikävästi olla väärässä paikassa väärään aikaan ja häiriöksi. Tämä ei tarkoita, että vessattomuus oli missään hyvä asia. Intiassa voi olla kouluja, joissa ei ole vessoja. Se sitten voi aiheuttaa sitä, etteivät tytöt tule kouluun. Tällaisia länsimaisia yllättäviä ongelmia voi maailmalta löytyä.

Sekin on jännää, että maailmassa on varmasti etenkin kaupungeissa asuvia ihmisiä, jotka eivät ole koskaan tehneet tarpeitaan muualle kuin vessaan. Youtubessakin on opastusvideoita, miten tehdä kyykkypissa.

Tämä on erityisen rupinen vessa Goalla jainalaisen temppelin pihalla. Minulla ei ole mitään näitä kyykkyvessoja vastaan, mutta tämä oli ilmeisesti tarkoitettu vain pissaamiseen, mutta on se jotenkin vähän sellaista kun on noin matala kouru. Ja kun vesi ei toiminut, niin ei sitten huuhtoudu vaan haisee.
Tämä on erityisen rupinen vessa Goalla jainalaisen temppelin pihalla. Minulla ei ole mitään näitä kyykkyvessoja vastaan, mutta tämä oli ilmeisesti tarkoitettu vain pissaamiseen. Silti noin matala kouru on vähän huono. Ja kun vettä ei tullut, niin mikään ei sitten huuhtoutunut ja siellä haisi.

Kun vessassa käydään luonnossa, on asento luonnollinen kyykky. Siten seuraava vessa-askel on toiletti, jossa on maassa jonkin sortin reikä, jonne tarpeet tehdään. On kuoppia ja erilaisia viemäröityjä systeemejä, joissa on vaikkapa metallinen tai keraaminen rakenne.

Vaikka reikä lattiassa -vessoja on lähinnä Aasiassa, niin muistelisin että olen nähnyt niitä Euroopan puoleisella Venäjälläkin ja ehkä jossain Etelä-Euroopassakin.

Riukuvessat ja reikäpenkit

Roomalainen vessa näyttää tutulta, ala-asteellani oli tällainen reikäpenkki. Kuva on otettu Uudessa-Seelannissa Puzzling Worldin seinämaalauksesta.

Sitäpä en tiedä, missä vaiheessa Suomessa on katsottu tarpeelliseksi tehdä riuku hygieenisemmän kyykkimisen sijaan. Ehkäpä siinä vaiheessa, kun on siirrytty ulkohuusseihin, joissa istutaan reiän päällä. Siten ei enää olla totuttu kyykkyasentoon ja metsässäkin on pitänyt saada istua toimituksen aikana riu´ulla. Ehkä Suomen talvessa on ollut vaikea kyykkiä lumikinosten tai paksujen vaatekertojen takia. Ja onpa antiikin Roomassakin ollut jo istumavessoja.

Erittäin epäonnistunut kuivakäymälä Ranskan Marseillessa olleella leirillä. Tuossa jos istui, osui myös saastaiseen tasanteeseen. Jospa olisi vain ollut reikä lattiassa.

Suomalaisten juurtuneisuus istumavessoihin on julkisten käymälöiden kohdalla aika ikävää. Olin viikonloppuna metsäretkellä ja ulkohuussin istuimen reunus oli niin siivoton, että pakkohan semmoisessa on seisoa puoli-istuvassa asennossa pöntön luona. Olisi niin paljon parempi tuollaisissa olosuhteissa, että korokkeen ja istuinreiän sijaan olisi vain siisti reikä lattiassa. Mutta kun kyykkimiseen ei olla totuttu, ei se luonnistu etenkään vanhoilta ja siksi ulkomaiden reikä-lattiassa-vessat kauhistuttavat.

Puucee vs. vesivessa

Tässä kulkee myös yksi ero Suomen alkeellisten ulkohuussien ja ainakin Aasian kakkakuoppien välillä. Suomen ulkohuussit ovat puuceitä, kun taas Aasiassa pyritään siihen, että vettä olisi ulottuvilla. Puuceitä eli kuivakäymälöitä ehdottomasti puoltaa niiden ekologisuus. Maailma olisi parempi paikka, jos jätökset kompostoitaisiin tai ainakin yritettäisiin pitää ne kuivina eikä saastutettaisi vesiä ihmisten jätöksillä. Jos ihmiset käyttävät vessapaperia pyyhkimiseen eivätkä lotraa vedellä, niin miksi ei samantien voisi yrittää tehdä kuivakäymälöitä?

Thaimaalaisen junan vessa, jossa vieressä bidesuihku. Tämmöinen vessa voi olla paljon kivempi kuin VR:n vessa, tosin jos juna kolisee, on tasapainoilu hankalaa.

Muutoin pidän aasialaista tapaa ylivertaisena, eli että vessapaperin sijaan käytetään vettä – pylly pestään vessassa käynnin yhteydessä eikä vain pyyhitä näennäisesti puhtaaksi. Taitavat olla erityisesti amerikkalaisia, jotka ihmettelevät bidealtaan tai bidesuihkun merkitystä vessanpöntön kupeessa tai jotka panikoituvat vessapaperin puutteesta, vaikka vieressä olisi saavillinen vettä ja kauha. Madventuresin käyttämä kysymys ”Jos kaatuisit naama edellä paskaan, pyyhkisitkö sen mieluummin paperilla pois vai pesisitkö vedellä?” on ehdottamasti klassikko.

Joissain Thaimaan tavarataloissa ja lentokentillä taas on ihmetyttänyt, jos bidesuihkua ei olekaan ollut. Olen käsittänyt, että veden saatavuus olisi Thaimaassa normi.

Kiinassa oli joukkovessoja, jotka ovat Euroopassakin joskus olleet normaali ilmiö. Nämä olivat reikä laittiassa -mallia. Romaaneista olen lukenut, miten näihin yleisiin vessoihin on pitänyt jonottaa pitkästi, kun omia vessoja ei ole ollut. Muistaakseni Guilinin rautatieasemalla taas oli vessa, jossa oli ihan koppeja ja muuten tasainen kaakelilattia, mutta eriöiden perällä oli ränni, jossa koko ajan virtasi vesi. Sellaisessa voi olla kivin valita perimmäisin koppi, jottei kaikkien muiden jätökset virtaisi ohi.

Japanilaiset monitoimitoiletit washletit ovat mielestäni hieno juttu. Niitä olen tavannut Japanissa, Thaimaassa ja Intiassa. Niissä ei tarvitse asentaa erillisiä bidesuihkuletkuja, kun nappia painamalla pöntön sisällä tulee teleskooppinen vesisuihku oikeaan paikkaan. Japanissa oli myös supernerokkaita vessanpönttöjä, joissa pöntön vesisäiliön kannen kohdalla oli lavuaari, joten käsienpesuvesi täytti vessan tankin eikä vessaa joutunut huuhtelemaan juomakelpoisella vedellä.

Lue myös:

Arjen erilaisuuksia ulkomailla – pyykkäys Thaimaassa (2017)>>

Los Angelesissa ihmetystä aiheutti leveät ja latteat pöntön istuimet. Siihen istuessa tulee olo kuin olisi pöntön kansi kiinni. Muutoin ei ollut itärannikolta tuttua jenkkipönttöä, jossa on lattea pohja, jonka toisessa päässä on reikä (normaalisti kun pöntöissä on tällä tavalla kartiomalli).
Los Angelesissa ihmetystä aiheutti leveät ja latteat pöntön istuimet. Siihen istuessa tulee olo kuin olisi pöntön kansi kiinni. Muutoin ei ollut itärannikolta tuttua jenkkipönttöä, jossa on lattea pohja, kakkatarjotin, jonka toisella laidalla on reikä (normaalisti kun pöntöissä on tällä tavalla kartiomalli).
Japanilaisissa sähköpöntöissä on tällaisia näppäimiä. Niillä voi käsisuihkun sijaan huuhtoa eri kulmista ja joskus jopa kuivata ilmanpuhaltimella.
Japanilaisissa sähköpöntöissä on tällaisia näppäimiä. Niillä voi käsisuihkun sijaan huuhtoa eri kulmista ja joskus jopa kuivata ilmanpuhaltimella.
Sähköisillä toiminnoilla varustettu pönttö.
Intiassakin yhdellä perheellä oli japanilaistyylinen pönttö. Niissä on pöntössä nämä tämmöiset huuhtelusuikut, niin ei tarvitse bideesuihkuletkun kanssa sählätä.
Tienvarsivessa Intiassa jossain päin Maharashtran osavaltiota.
Vede päällä oleva vessa Intian Keralassa.
Thaimaassa vessanpöntöstä usein puuttuu huuhteluvesitankki eli huuhtelu ei toimi vipua vetämällä. Sen sijaan vieressä on yleensä vesisaavi, josta vettä kauhotaan pönttöön.
Karsea vessa tongalaisella Pulupaki-laivalla, joka taitaa olla nyttemmin uponnut.
Puutarhamaiset saniteettitilat Thaimaan Chiang Maissa.

5 Comments Lisää omasi

 1. Mahtava ja kattava kirjoitus, vaikka aihe voi ällöttääkin! Ns. erikoisissa vessoissa on oma viehätyksensä silloin kun ne pidetään puhtaina ja toimivina: moni ensin kauhisteli, kun kuuli, että upouuteen omakotitalooni tuleekin vesivessan sijasta pakastava käymälä. Nyt ne samat ihmiset haluavat varta vasten ”testata” vessaa minun luona käydessään, ja pyrinkin siihen, että olen juuri tyhjentänyt sen, jotta käyttökokemus olisi vieraille mahdollisimman mukava. 🙂

  1. Enpä ollut kuullutkaan pakastavista käymälöistä, sehän kuulostaa hyvältä ratkaisulta, kun muuten sisätiloissa kuivakäymälät tuppaavat olemaan hankalia. Tuossahan voisi olla jopa ratkaisu kerrostaloihinkin, huuhteluveden sijaan jos putkia pitkin säiliöön menisi pakastekönttejä kompostointikeskuksia kohti? Nämä on juu semmoisia juttuja, joissa ihmiset ovat tottuneet johonkin ja kaikki muu oudoksuttaa.

   1. Yle kirjoitti hiljattain jutun juuri tuosta, että vesivessan pitäisi jo olla historiaa, jopa kerrostaloissa: https://yle.fi/uutiset/3-9739981

    Omassa blogissani kirjoitin käymälän valinnasta ja nimenomaan pakastavasta käymälästä täällä: https://mielekasmiellekartta.wordpress.com/2017/06/14/apua-meille-tulee-huussi/

 2. Päivitysilmoitus: Maalla asustelua Suomessa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s